biała - 7122 przepisów (strona:321/475)

Domowa kiszona kapusta 498

mamy takiej możliwości kupujmy kapustę później odmiany jesiennej, jej liście powinny być zwarte. Dobrze też jest schować ją na parę dni do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, żeby nabrała białego koloru. Poszatkowaną kapustę układamy warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypujemy solą i mocno ugniatamy przy pomocy drewnianej palki, aż zacznie puszczać sok. Jeśli kisimy kapustę w beczce najlepiej jest ugniatać

Kulinarne przygody Gatity
Gruszkowa jaglanka 191

Budząc się o poranku, przecieram oczy ze zdumienia, które ogarnia mnie na widok białego puchu wirującego za oknem. Jesień zaskoczyła mnie... zimną. Po wygrzebaniu się z ciepłej pościeli, rozpoczynam sprint do kuchni po kubek gorącej kawy oraz czegoś co mnie uratuje i rozgrzeje od środka. Tak właśnie staję się najszczęśliwszą osobą na świecie, siedzącą na parapecie z miską tej gorącej

Gawron w rosole
Sałatka nicejska z tuńczykiem 171

kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy

Pociąg Do Kuchni
Sernikobrownie z truskawką 199

jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Tak przygotowaną masę wylać do przygotowanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 minut. Masa serowa Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić. Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty sok) i zmiksować na jednolita masę (nie miksować za długo

Wypieki i Rumieńce
Caponata z owocami morza 270

selera naciowego 500g pomidorów garść zielonych oliwek (75g) garść czarnych oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 100ml (pół)wytrawnego białego wina 1 łyżka soku z cytryny sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas

Kulinarna Pokusa
Wegańska Panettone 179

pomarańczowej (używam tylko własnej produkcji) 60 g świeżych drożdży 300 ml sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym) Przygotowanie: Rodzynki zalej winem lub sokiem. Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym

greenscarf
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki

Wiem co jem
Paella marinera 168

czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 350 g suchego ryżu do Paella 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej i gorącego opcjonalnie sól i pieprz do smaku Bez pośrednio przed podaniem oliwa extravergine listki natki pietruszki, dość sporo, to konieczne posiekany

Z Kuchni Do Kuchni
Rogale Świętomarcińskie 198

mleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru 20g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko

charlotte gotuje
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 400

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny

Trzeci talerz
Grzybobranie 129

grzybów (nasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej

les mirabelles
Gołąbki z innej bajki 169

minut). Niejednokrotnie już pisałam na blogu o walorach i smakowych i zdrowotnych czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię

gutfut
Domowa korzenna przyprawa do piernika 135

połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypcie warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przed każdym użyciem przyprawy podgrzewam ją na suchej patelni, to sprawia, że aromat jest jeszcze bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie

ladykitchen
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 216

proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy w dość grubą kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 600

kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio oliwa PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po pół łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki chili

cool and minty

Proponowane wyszukiwania