Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA SEROWA : * ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * śmietana 36% 500 ml * cukier puder – 4 łyżki * truskawki – ok. 300 g POLEWA: * masło
Ostra na Słodkorozmrożonych liści szpinaku; – 4 łyżki oleju; – 1 cebula posiekana w kostkę; – 2 drobno posiekane ząbki czosnku; – 100 gram sera pleśniowego; – 100 ml białego wina; – 100 ml śmietany 30% – 100 ml mleka; – 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów; – 1 mała garść orzechów ziemnych solonych; – gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sól Wykonanie: pieprz cytrynowy
dom-agi.pldomu ryż był podawany na rozmaite sposoby dlatego u mnie gości również często. Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami SKŁADNIKI : 250 g ryżu białego 300 g kiełbasy śląskiej 300 g pieczarek olej sól i pieprz 3 gałązki koperku PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizależy wyłącznie od Was. Ale jeśli, tak jak ja lubicie ryż, orzeźwiający smak mięty oraz soczyste owoce, to danie jest dla Was. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 100g białego ryżu długoziarnistego ( u mnie w woreczku) 5 łyżeczek jogurtu naturalnego 2 gałązki świeżej mięty 1 brzoskwinia 1/2 kiwi szczypta soli miód lub cukier do smaku Przygotowanie: Do małego garnuszka nalewamy
Słodkie okruszkicukru a truskawki kroję na ćwiartki. Potem wyjmuję głęboki talerz rodem z domu rodzinnego i nakładam wszystkie smakołyki i wspomnienia dzieciństwa. Moja mama truskawki rozgniatała widelcem i dorzucała kawałki białego sera, ja pozostaję przy śmietanie i owocach bardziej w całości. Na szczęście pogoda zmieniła się. Wróciła werwa i systematyczność. Niebawem pojawią się też nowe przepisy :) a w poniedziałek ruszam
Dzieje kuchennej Wiewiórytortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy
W kuchni KatieSałatka którą przedstawiamy pochodzi z książki „Kipi kasza” - bardzo fajny i łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4
Kuchenne Wariacjeminut przed posiłkiem. Przepis na mieszankę poprawiającą trawienie: korzenie arcydzięgla (30 g), liście melisy (10 g), owoce kolendry (10 g), kwiaty rumianku (10 g) Zioła zalej 0,75 l białego wina gronowego. Pozostaw ciemnym miejscu na 2 tygodnie i od czasu do czasu mieszaj. Następnie przecedź i pij 1 łyżkę przed posiłkami. W sklepach i aptekach dostępne są także różnego
Powiedz dietom niekażdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki
R'n'G KitchenSmaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej. Składniki 2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę 2 łyżki octu winnego z białego wina 180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki 2 duże marchewki , pokrojone w kostkę 150 g zielonego groszku 8 średnich ogórków konserwowych 1 łyżka kaparów , odsączonych sól , czarny pieprz , świeżo zmielony 4 łyżki oliwy z oliwek
R'n'G Kitchenmiłośników śledzia Składniki 600 g ziemniaków 125 g majonezu pieprz biały 125 ml warzywnego bulionu 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki cebulki perłowej ze słoika 4 matiesy 1 jabłko sok z cytryny ogórek 2 łyżki octu winnego cukier 3 łyżki oleju po 1/2 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w kostkę Przygotowanie Ziemniaki umyłem , gotowałem ok. 40 minut w osolonej wodzie
R'n'G Kitchentakie śniadanie ? Składniki 20 dag zielonej fasolki szparagowej duża czerwona papryka 20 dag kiełbasy chorizo 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 7 łyżek oliwy ostra papryka sól biały pieprz Przygotowanie Fasolkę oczyściłem i obgotowałem ok. 5 minut we wrzątku. Osączyłem. Na oleju przesmażyłem posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodałem czosnek i fasolkę , pokrojoną w plasterki
R'n'G Kitchenbulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem z cebulą
R'n'G Kitchenmoże sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki
R'n'G KitchenMuszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem
R'n'G Kitchen