można więcej (lub sewii, miodu) 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) szczypta soli olej kokosowy twarożek 3 łyżki białego sera chudego lub półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka miodu lub innego słodzidełka dodatkowo truskawki kostka gorzkiej czekolady /groszki czekoladowe
DefinicjaSmakuJESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe
Kuchnia Danusijagodami i kruszonką. Pyszny , kremowy , wprost rozpływa się w ustach :) Składniki na spód sernika : 400 g herbatników 200 g roztopionej margaryny Masa serowa : 5 kostek po 250 g sera białego półtłustego 100 g margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 2 cukry waniliowe 2 szklanki jagód Kruszonka : około 100 g margaryny 1 szklanka cukru
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej), 500 g jogurtu gęstego Bakoma, 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych czereśni, 2 łyżki grubego cukru, 2 łyżki suszonych kwiatów lipy zmielonych na pył (opcjonalnie), sok i skórka otarta
SzczyptaSmaQodstawić na ok. 30min. Nadmiar wody z cukinii odsączyć. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku pieprzem ( ja użyłam mieszanki świeżo mielonego pieprzy zielonego, białego, czerwonego i czarnego) i solą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, nabieram łyżką nieduże porcje, układam na patelni i spłaszczam. Smażę na złoty kolor z obu stron. Tę wersję
apetytnapieczeniemoże nam się wychlapać podczas miksowania. Jeśli chcemy zrobić na naleśnikach wzorek odkładamy kilka łyżek gotowego ciasta do miseczki i mieszamy z kakao. Kakaowe ciasto powinno być gęstsze od białego, żeby dało się nim łatwo rysować wzorki. Kakaowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden róg. Na lekko rozgrzanej patelni rysujemy wzorek ciastem kakaowym, kiedy się zetnie wylewamy ciasto
Ciastkozercyurocze?! Składniki na okrągłą formę o śr. 20-21 cm Ciasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego
Kuchnia PrezydentowejKREM KOPERKOWA /własny;/ dla 2-3 osób 4 młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo mielony) mielona kolendra, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na małe kawałki, by szybciej się ugotowały. Zalewam je w rondlu bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut
W kuchni Karmel-itkinieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu 100 g szynki parmeńskiej 1 szklanka młodego bobu ok. 15 młodych strąków groszku cukrowego 1 średniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek szafranu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Strąki groszku cukrowego
W SMAKmalutkich szklaneczkach/kieliszkach i jest pyszny!. Zachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście
KreatywnePinySkładniki / Ingredients: 500 g ugotowanego kalafiora / 500 g cooked cauliflower 2 łyżki prażonego sezamu / 2 tablespoons roasted sesame seeds 50 g ugotowanego ryżu białego / 50 g cooked white rice 3 łyżki bułki tartej / 3 tablespoons bread crumbs 3 łyżki mąki / 3 tablespoons flour 1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoons mustard starty parmezan / grated parmesan 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic
Projekty ze smakiemcebuli lub 1 posiekana mała szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka łagodnego octu balsamicznego jasnego ( u mnie mirabelkowy) duża szczypta pieprzu białego sól DO PODANIA pomidorki koktajlowe starty parmezan grubo krojony szczypiorek listki pietruszki ewentualnie kremowy ocet balsamiczny
Kuchnia PrezydentowejSkładniki 300g orkiszowej typ 2000 300g mąki owsianej 900g mąki pszennej 2 łyżki płaskie soli 4 czubate łyżki amarantus popping 2-3 łyżki sezam biały 1 litr wody letniej
w mojej kuchnikontekście letniego ciasta :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy
Anioły w kuchnigałązka pomidorków koktajlowych - 10-15 zielonych oliwek - garść świeżej bazylii - garść świeżej natki pietruszki - 5 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - odrobina chili - młoda cebula - 150 ml wina białego wytrawnego WYKONANIE: - W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekaną w piórka cebulę, czosnek, ośmiornicę - Dusimy ciągle mieszając 5 minut, wlej wino - dusimy 10 minut, całe wino powinno odparować - dodaj
SMYKWKUCHNI