biała - 7122 przepisów (strona:361/475)

Krem z białego wina 90

Jadłam jeszcze lekko ciepły i muszę przyznać, że trochę uderzył mi do głowy. A tu zaraz trzeba się brać za obiad. Jego podstawą jest krem angielski zrobiony na bazie białego wina, którym polewa się owoce i całość zapieka. Deser jest pyszny, nie za słodki, przeciwnie lekko kwaśny z mocnym akcentem alkoholu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Świąteczny schab ze śliwkami 141

obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej

Wiem co jem
Koktajl ananasowy fit 115

ananasa i selera naciowego z dodatkiem otrąb owsianych i zarodków pszennych bez dodatku cukru. Wystarczy sama słodycz ananasa. Ale oczywiście dosłodzić zawsze można. Ja natomiast dodałam nieco świeżo zmielonego białego pieprzu, aby miał bardziej wyrazisty smak.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Mazurek makowy 109

Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej

Wiem co jem
Teryna drobiowa 139

wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym." Czytaj więcej

Wiem co jem
Sorbet melonowy z limonką 141

się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti z kurczakiem i kurkami 233

udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa kurkowa z ryżem 176

dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie krócej. Ja co prawda miałam ugotowany wcześniej, ale myślę, że można go równie

Wiem co jem
Zupa gulaszowa 75

gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem 161

małe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości. Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był on już

Wiem co jem
Wytrawny shortbread ze słonecznikiem 131

Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina, można go też zabrać ze sobą na piknik." Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz z podgrzybków 89

Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie

Wiem co jem
Ziołowe placki ryżowe 207

wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym

Wiem co jem
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 138

kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki

Kuchenne zapiski Edyty
Zakwas na żur 160

wiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko

Kuchenne zapiski Edyty