oknem od wczoraj. Jakaś przyjemna nawet ta szaruga. Ale wyczekuję powrotu słońca. Zdecydowanie. Bez. Fioletowy. I biały też już lada dzień zakwitnie. Uwielbiam trzymać wielki bukiet tych kwiatów w wazonie obok łóżka i zasypiać przy jego zapachu. Każdy miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro
My simple kitchenCzerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się
My simple kitchenZwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne
My simple kitchenzdjęciu :) W wyzwaniu wzięły również udział: Marta z www.magicznezyciemarty.pl Iwona z http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Gosia z http:// www.daylicooking.pl/ Sabina z http:// kobietywsieci.blogspot.com/ Dorota z http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 2 torebki białego ryżu 30 dag pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka Ryż gotujemy do miękkości i studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy
My simple kitchenWbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień
My simple kitchen"Wszyscy jesteśmy wariatami. Tylko nie wszyscy jesteśmy zdiagnozowani" :D Młoda kapusta z koperkiem - niezastąpiony dodatek do wiosennego obiadu :) Lubicie? Ja taką kapustę z masełkiem i
My simple kitchenwręcz odwrotnie ... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować na pół miękko, ser biały-ilość wg uznania, podsmażona cebulka, sól, pieprz
Anioły w kuchnimalin o tej porze roku kosztuje 40 pln :( SKŁADNIKI: 8 białek 1 1/2 szkl cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu z białego wina 700 ml śmietanki 30 % 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru ulubione owoce płatki dzikiej róży listki mięty drobny cukier do wypieków białko A jak to zrobić: Płatki
Kuchnia w opałachspaghetti to niezwykłe połączenie suszonych i świeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać
Milion Smakównaturalnego możecie użyć np. mleko kokosowe). Sycąca propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Koktajl świetny również na deser dla nas, jak i dla naszych dzieci. Koktajl jest bez dodatku białego cukru, ale jest słodki od miodu. Ilość miodu dobierzcie wg. własnych upodobań oraz do stopnia dojrzałości banana. Bardzo dojrzały banan może wymagać odrobiny miodu lub możecie w ogóle z niego
Moja Delicjajego temat ;) Prawdziwe mohito składa się z wody mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy cukier i truskawki, a następnie lód
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 łyżki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli opcjonalnie: biały i czarny sezam Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać. Do miski dodać mąkę i suszone drożdże. Wymieszać ze sobą. Następnie dodać 1 całe jajko + 1 żółtko (białko będzie potrzebne
Ugotowaćczerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno
Domowy Smak Jedzeniablogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru po 6 truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu. 2.Po
KreatywnePinyprawdziwy rarytas:)) Szczególnie takie z nadzieniem, otoczone czekoladą są dość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki: cukier waniliowy, 250g chudego twarogu
Z miłości do słodkości