może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka pieprzu czarnego 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka tymianku Pierwszego dnia mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy
Kuchenna Kontrrewolucyaporcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkakrążki lub 1 cebula posiekana w kostkę 300 g ryżu na risotto 2 łyżki oliwy+1 łyżka masła 1 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego groszku (może być rozmrożony) 2 łyżki zimnego masła
Sztuka gotowania w/g Samiryjajko - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka
zdrowa vege kuchniajako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże
Bon Ton Italiakurczaka 1 mała cebula czerwona 1 papryka orzechy pinii lub arachidowe sałata 1 łyżka tandoori masala 1 łyżka garam masala sól 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego chlust białego wina. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 2 rozgniecione ząbki czosnku sól pieprz 3/4 łyżeczki cukru Fileta kroimy w paseczki, solimy i dzielimy na pół
harrisajest również doskonały jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Ale to już wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-) 200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz
Szefowa kuchnipęczek rzodkiewek 2 ogórki 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku 500 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki białego octu winnego cukier sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Botwinę umyć i drobno pokroić wraz z ogonkami liściowymi. Buraczki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Zalać 1/2 szklanki wody, dodać
W SMAKjabłka, polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda
My simple kitchenPorcja na około 20 naleśników Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 3 - 3,5 szklanki mąki szczypta soli Ser: 600 g białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek
My simple kitchenoknem od wczoraj. Jakaś przyjemna nawet ta szaruga. Ale wyczekuję powrotu słońca. Zdecydowanie. Bez. Fioletowy. I biały też już lada dzień zakwitnie. Uwielbiam trzymać wielki bukiet tych kwiatów w wazonie obok łóżka i zasypiać przy jego zapachu. Każdy miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro
My simple kitchenCzerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się
My simple kitchenZwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne
My simple kitchenzdjęciu :) W wyzwaniu wzięły również udział: Marta z www.magicznezyciemarty.pl Iwona z http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Gosia z http:// www.daylicooking.pl/ Sabina z http:// kobietywsieci.blogspot.com/ Dorota z http:// doodorka.blogspot.com/ Składniki: 2 torebki białego ryżu 30 dag pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka Ryż gotujemy do miękkości i studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy
My simple kitchenWbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień
My simple kitchen