biała - 7122 przepisów (strona:370/475)

pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1228

zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiadereczku 120 g masła 200 g cukru 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki truskawkowej wykonanie masy serowej: Galaretki rozpuszczamy w misce w 2 szkl

Domowy Smak Jedzenia
deser truskawkowy z mascarpone i Nutellą 175

śmietaną. Odkładamy po ok. 1 i 1/2 łyżeczki do innego naczynia. Do pozostałej części dodajemy krem czekoladowy i miksujemy. Na stężałe galaretki wykładamy po ok. 1 i1/2 łyżeczki białego serka a na niego wyciskamy za pomocą np. rękawa cukierniczego ciemny krem. Całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy pokruszonymi bezikami

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z ziarnem 147

drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki letniej wody 450 g mąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej

Delicious Titbits
Zupa cebulowa 158

serwisu  Lokalny Rolnik  otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa cebulowa EKO ) - 3/4 szklanki białego wina - 0.5 l bulionu warzywnego - 1 świeża posiekana cebula - odrobina masła - sól, pieprz, gałkę muszkotołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżówki z serem i rabarbarem 129

łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka L szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 2 duże łodygi rabarbaru + 4 łyżki cukru 250g białego sera + 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce

Szefowa kuchni
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 156

płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami. Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie

Czerwień i błękit
Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi 125

pół łyżki oliwy z oliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana 10 ml mleka Gotowanie: pół litra wody mała szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga 220 ml gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo potrzebne będą: blender bądź blender ręczny misa o wysokich ściankach garnuszek do gotowania

KreatywnePiny
Domowa wędlinka z kurczaka 194

pomocą folii owijamy wałek z pieczarkami i formujemy roladkę. Takim samym sposobem przygotowujemy drugą roladkę.  Gotujemy wodę i wrzucamy roladki w folii spożywczej. Gdy roladka zmieni kolor na biały (trwa to chwilkę), można usunąć folię, roladki gotujemy około 15 minut. Jeśli nic nie rozumiecie z moich wyjaśnień :) spieszę z rozwiązaniem- tutaj znajdziecie obrazki, dwa sposoby krok po kroku

NA MOIM TALERZU
Sezamowy majonez 218

lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania

MamaOskarka
Sałatka grillownym tuńczykiem, szparagami, botwiną, fetą i dressingiem pomarańczowo-miodowym 141

pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować

Czerwień i błękit
Chłodnik wiosenny 162

okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml  kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać

O kuchni z uczuciem
SOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT 23640

PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT     Składniki:     1 jabłko ze skórką,   1 grejpfrut obrany cienko, tak aby zostało jak najwięcej białego włókna,   6 liści świeżej mięty,   2 łodygi selera naciowego,   1 łyżeczka nasion babki płesznik. ( sprawdź tutaj )       Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki/wyciskarki.   Przed spożyciem dodajemy odrobinę tabasco

IzaGotuje
Knedle z truskawkami 127

pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie:  Truskawki obrać

Kuchnia Danusi
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 162

całość świetnie smakuje.  Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce, 100 g świeżego szpinaku, 2 jaja, 100 g gęstej śmietany 30%, mielony suszony czosnek do smaku, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Domowy zakwas na żurek 118

Żurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania