letnie - tak jak tutaj - maliny! <3 Póki jeszcze są, trzeba je wykorzystać :) NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I MALINAMI przepis autorski // 1 porcja ~3 naleśniki z tego przepisu ~250g sera białego mielonego (jak na serniki) ~5 tabletek stevii (rozkruszyć) / 2 łyżki cukru ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ~150g malin Twarożek wymieszać ze stevią / cukrem i cukrem z wanilią. Połowę naleśnika posmarować
chili & sugarpiekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 15min. Biszkopt zdjąć z blachy i ostudzić na kratce (nie zmieniać papieru). Postępować tak do końca. ~750g tłustego, zwartego i gęstego sera białego (użyłam zwykłego twarogu, jeśli nie robicie tortu na ostatnią chwilę, poszukajcie w sklepach mascarpone ;)) ~220g cukru ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Ser zmiksować przez ok. 2 minuty aby był puszysty
chili & sugarsię niedługo, co wymyśliłam :) DŻEM BRZOSKWINIOWO-NEKTARYNKOWY przepis autorski // 4 słoiczki po 280ml i 2 słoiczki po 200ml ~1kg dojrzałych nektarynek ~1kg dojrzałych brzoskwiń ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego ~2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, pozbawić pestek, obrać i drobno pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu aż owoce nie puszczą dużej ilości
chili & sugarjedynie, że są robione w nietypowy sposób :) DŻEM (POWIDŁA) ZE ŚLIWEK WĘGIEREK przepis autorski // 6 słoików ~2 1/2 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego Śliwki pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i ostudzić powidła. Po ostudzeniu (lub następnego dnia) zagotować ponownie, dodając cukier. Gotować do momentu aż owoce całkowicie
chili & sugarprzepisu: Moje Wypieki , podaję z moimi modyfikacjami // blacha 20x25cm Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! ~szklanka mąki pszennej ~szklanka mąki razowej ~3/4 szklanki cukru (u mnie 1:1 biały i trzcinowy) ~łyżka świeżo zmielonego cynamonu ~1/2 łyżeczki zmielonych goździków ~1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ~1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~450g
chili & sugarbrzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu ~goździki (nie mielone) ~laska wanilii Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki
chili & sugarniezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię trochę wody i dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki
Marder&Marder Manufacturepatelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na malutkim ogniu. Teraz zaczynamy gotować ryż. Brązowy ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, ok. 30 minut. Więc jak ryż będzie się gotował to na malutkim ogniu niech nam dochodzi nasze mięsko z cebulą. A jak już się ugotuje to wrzucamy go na patelnię
Marder&Marder Manufacturełuskanych 4 banany 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu I dalej tak: bierzemy dużą miskę i widelcem rozgniatamy w niej banany. Dorzucamy orzechy i mieszamy dokładnie. Dodajemy biały cukier i miód i znów mieszamy. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli, cynamon i znów dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy
Marder&Marder Manufacturespecyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl
Marder&Marder ManufactureUkładamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem (zdj. 12). Ja nie miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami
Marder&Marder ManufactureMyślę, że idealnie by się spisało na spotkanie w plenerze, np. ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi. 700 g bulw topinamburu 2 czarne rzepy 150-200 g boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu 0,25 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego Rzepę obieramy i kroimy
Marder&Marder Manufactureprostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo
Marder&Marder Manufactureprzygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić
Marder&Marder Manufacturetoście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy
Marder&Marder Manufacture