uroczyste okazje, na pewno pięknie podkreśli każdą uroczystość. ;) Składniki - Sos winny: 1 cebula, 3 duże łyżki masła 3-4 gałązki tymianku 150 g bulionu warzywnego 150 g białego wytrawnego wina 3 łyżki Crème fraîche Medaliony: garść świeżej żurawiny 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej o grubości 2 cm 5 łyżek oliwy z oliwek
Kuchnia Prezydentowejciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 0,5 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 150 ml wina białego półwytrawnego szczypta estragonu 2 łyżki creme fraiche sól, pieprz do smaku natka pietruszki 100 g słodkiej śmietanki 30% 1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką
Kuchnia Prezydentowejładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko
Kuchnia Prezydentowejpolędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% oliwa chili (można zastąpić 3-ma łyżkami oliwy lub dobrego oleju wymieszanego z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku) 1. Kotlety lekko zbić tłuczkiem do mięsa
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron) 1 cebula pokrojona w kostkę 100 ml białego wytrawnego wina 50-60 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości) 1 łyżka masła 70-80 g oscypka w formie spaghetti (długich nitek
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki małych ziarenek kardamonu (wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać
Kuchnia Prezydentowejpodkreślenia smaku, nie będzie czuć wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki octu winnego białego (dałam od siebie) 2 gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi aromat, moim zdaniem z dynią świetnie się komponuje) sól do smaku również dałam od siebie, ok. 3-4 łyżek, nie pamiętam
Kuchnia Prezydentowejbryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu winnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, mieszając, krótko przesmażamy ok. 3 minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą
Kuchnia Prezydentowejpoprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 duża łyżka masła sól, biały pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy Do gotowania: 2-3 łyżki oliwy 1płaska łyżka soli 1. Stratą dynię posypujemy solą i odrobiną cukru, odstawiamy na 10 minut
Kuchnia Prezydentowejbabkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem. . Poncz: 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę. Kroić po całkowitym wystygnięciu
Kuchnia Prezydentowejzdjęciach widoczny, dość tłusty, zrolowany, lekko wędzony boczek - to właśnie oryginalna pancetta). Notabene kupiłam tę pancettę we włoskich delikatesach za niebotyczną cenę - 6€ za 150 g! Rozbój w biały dzień! Ale cóż, pani Sycylijka zaśpiewała cenę po zważeniu, a że była w towarzystwie swego męża Sycylijczyka, nie podskakiwałam - mało tego - kupiłam jeszcze kawał oryginalnego Grana Padano
Kuchnia Prezydentowejkostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka
Kuchnia Prezydentowejkremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku. Składniki: masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego (u mnie Twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 ml śmietany 30 % (schłodzonej) (w celu obniżenia kaloryczności, śmietany nie dodawać) 8 łyżek cukru pudru 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 2 galaretki owoce
Kuchcik gotujeodsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym
KreatywnePinyRavioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody
SMYKWKUCHNI