biała - 7122 przepisów (strona:359/475)

Dwukolorowe ciastka świąteczne 191

miękkie masło i kakao, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, owinąć i schować na 30 - 60 min. do lodówki. Kawałeczek białego ciasta zostawić (przyda się do zajęczych ogonków). Rozwałkować jasne i ciemne ciasto w duży prostokąt (najlepiej zrobić to przez folię spożywczą - ciasto nie będzie przyklejało się do wałka), następnie pokroić

Domowa Cookierenka Agi
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 213

pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej czekolady

chili & sugar
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 133

szkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży ~duża szczypta soli ~50g (1/4 kostki) masła ~jajko ~białko ~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego* ~dwie czubate łyżeczki cynamonu *jeśli nie masz, użyj zwykłego białego cukru. W rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie. Przelej je do głębokiej miski (moja miała poj. 2l), wsyp drożdże, zamieszaj i odstaw na ok. 10 min. Po upływie tego czasu

chili & sugar
naleśniki z twarożkiem i malinami. 196

letnie - tak jak tutaj - maliny! <3 Póki jeszcze są, trzeba je wykorzystać :) NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I MALINAMI przepis autorski // 1 porcja ~3 naleśniki z tego przepisu ~250g sera białego mielonego (jak na serniki) ~5 tabletek stevii (rozkruszyć) / 2 łyżki cukru ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ~150g malin Twarożek wymieszać ze stevią / cukrem i cukrem z wanilią. Połowę naleśnika posmarować

chili & sugar
rainbow cake. urodziny w kolorach tęczy 168

piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 15min. Biszkopt zdjąć z blachy i ostudzić na kratce (nie zmieniać papieru). Postępować tak do końca. ~750g tłustego, zwartego i gęstego sera białego (użyłam zwykłego twarogu, jeśli nie robicie tortu na ostatnią chwilę, poszukajcie w sklepach mascarpone ;)) ~220g cukru ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Ser zmiksować przez ok. 2 minuty aby był puszysty

chili & sugar
dżem z brzoskwiń i nektarynek 191

się niedługo, co wymyśliłam :) DŻEM BRZOSKWINIOWO-NEKTARYNKOWY przepis autorski // 4 słoiczki po 280ml i 2 słoiczki po 200ml ~1kg dojrzałych nektarynek ~1kg dojrzałych brzoskwiń ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego ~2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, pozbawić pestek, obrać i drobno pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu aż owoce nie puszczą dużej ilości

chili & sugar
dżem (powidła) ze śliwek węgierek 172

jedynie, że są robione w nietypowy sposób :) DŻEM (POWIDŁA) ZE ŚLIWEK WĘGIEREK przepis autorski // 6 słoików ~2 1/2 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu) ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego Śliwki pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i ostudzić powidła. Po ostudzeniu (lub następnego dnia) zagotować ponownie, dodając cukier. Gotować do momentu aż owoce całkowicie

chili & sugar
dyniowa krajanka z rodzynkami, pod kołderką z cukru pudru 154

przepisu: Moje Wypieki , podaję z moimi modyfikacjami // blacha 20x25cm Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! ~szklanka mąki pszennej ~szklanka mąki razowej ~3/4 szklanki cukru (u mnie 1:1 biały i trzcinowy) ~łyżka świeżo zmielonego cynamonu ~1/2 łyżeczki zmielonych goździków ~1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ~1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~szczypta soli ~450g

chili & sugar
brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey 121

brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu ~goździki (nie mielone) ~laska wanilii Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki

chili & sugar
Chleb Dukana III 154

niezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię trochę wody i dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki

Marder&Marder Manufacture
Pomidory faszerowane 124

patelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na malutkim ogniu. Teraz zaczynamy gotować ryż. Brązowy ryż gotuje się znacznie dłużej od białego, ok. 30 minut. Więc jak ryż będzie się gotował to na malutkim ogniu niech nam dochodzi nasze mięsko z cebulą. A jak już się ugotuje to wrzucamy go na patelnię

Marder&Marder Manufacture
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 134

łuskanych 4 banany 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu I dalej tak: bierzemy dużą miskę i widelcem rozgniatamy w niej banany. Dorzucamy orzechy i mieszamy dokładnie. Dodajemy biały cukier i miód i znów mieszamy. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli, cynamon i znów dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 119

specyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl

Marder&Marder Manufacture
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 167

Układamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem (zdj. 12). Ja nie miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami

Marder&Marder Manufacture
Topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie 133

Myślę, że idealnie by się spisało na spotkanie w plenerze, np. ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi. 700 g bulw topinamburu 2 czarne rzepy 150-200 g boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu 0,25 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego Rzepę obieramy i kroimy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania