biała - 7122 przepisów (strona:356/475)

Creme Brulee truskawkowe 162

moim ulubieńcem została jednak opcja z musem truskawkowym :) Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka ziarenka-miąższ z 1/3 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek zblendowanych na gładko Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu

KreatywnePiny
Chleb na zakwasie z ziarnami 133

ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy. Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej i znowu mieszamy

Jemy Pijemy
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 166

młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy ( zamiast magi) woda oczywiście :) łyżeczka brązowego cukru, ale może też być biały  śmietana do zupy jak ktoś lubi ( ja ewentualnie dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim

Jemy Pijemy
Sos beszamelowy 165

jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól  biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa  opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić masło, dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się

Jemy Pijemy
Tarta z truskawkami i masą budyniową 427

zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka  4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować

Jemy Pijemy
Ogórki w chińskim wydaniu 580

średnie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli  4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli Ogórki ze skórką „zgnieść” przykładając do nich na płasko nóż i uderzając w niego kilka razy dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze

Jemy Pijemy
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 156

Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka  4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą

Jemy Pijemy
Sos holenderski 192

wymyślił to połączenie musiał być kulinarnym geniuszem. Połączenie idealne ! ! ! 3 żółtka  180 g masła ( trzeba je sklarować ) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli  szczypta pieprzu ( najczęściej białego ale ja wolę czarny ) 4 cl wody  Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna

Jemy Pijemy
Lemoniada z melisą i ogórkiem 163

dzisiejsze upały polecam wspaniale nawadniającą lemoniadę. Doskonale uzupełnia elektrolity i gasi pragnienie. N a ok 1l dzbanek z wodą dodałam: 3 łyżki miodu ( miałam biały rzepakowy ) sok z 1 cytryny, 1/2 cytryny w plasterkach 1 obrany ogórek pokrojony w plasterki  3 gałązki świeżej melisy dobrze "przyklaśniętej" ze 2, 3 razy aby uwolniła aromat Możesz dodać lód w kostkach albo

Jemy Pijemy
Wątróbki drobiowe z jabłami 193

własnie podzielę się z Wami przepisem na trochę inaczej zrobione wątróbki drobiowe. delikatne, niezwykle soczyste, po prostu pyszna propozycja na szybki obiad. Składniki: 1 kg wątróbek drobiowych 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 duże jabłka 3 cebule mąka sól pieprz majeranek  olej Wykonanie: Wątróbki myję, osuszam, panieruję w mące i podsmażam na gorącym oleju z obu stron na rumiano

Bea(u)ty kitchen
Panna cotta 105

łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii / lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250ml śmietany 30% lub 36% 250ml mleka 80g cukru 1 łyżka rumu - niekoniecznie 1 łyżka białego wina - niekoniecznie Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić i łyżeczką wyskrobać pestki.  2. Do rondelka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier

Mania Wypiekania
Oponki 104

też kojarzą się z dzieciństwem? Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 30 dag sera białego 2 żółtka 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru szczypta soli pół kostki margaryny (ok 125g) 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia Wykonanie: Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1 cm-1,5 cm.  Wycinać szklanką krążki, a w tych krążkach dziurki np. kieliszkiem

Mania Wypiekania
Clafoutis z czereśniami 125

puder (do dekoracji) Wykonanie: Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż do miseczki i zasyp łyżką cukru. Przemieszaj, daj im chwilę by puściły sok.  Przesiej mąkę, dodaj cukier biały i waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem

Mania Wypiekania