łuskanych 4 banany 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu I dalej tak: bierzemy dużą miskę i widelcem rozgniatamy w niej banany. Dorzucamy orzechy i mieszamy dokładnie. Dodajemy biały cukier i miód i znów mieszamy. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli, cynamon i znów dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy
Marder&Marder Manufacturespecyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl
Marder&Marder ManufactureUkładamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem (zdj. 12). Ja nie miałem czarnego sezamu więc użyłem białego. Pieczemy przez około 20 minut w 190 stopniach - do zrumienienia. Uuufff, nieco skomplikowana sprawa, ale jeśli odwiedzą was kiedyś Chińczycy w czasie Święta Środka Jesieni to możecie ich tymi ciastkami
Marder&Marder ManufactureMyślę, że idealnie by się spisało na spotkanie w plenerze, np. ogrodowe spotkanie z przyjaciółmi. 700 g bulw topinamburu 2 czarne rzepy 150-200 g boczku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 gałązki tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu 0,25 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego Rzepę obieramy i kroimy
Marder&Marder Manufactureprostu silikonowa, wtedy nic już z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo
Marder&Marder Manufactureprzygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić
Marder&Marder Manufacturetoście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy
Marder&Marder Manufacturepodzielimy się z wami wrażeniami. 500 g rabarbaru 150 g cukru żelującego 2:1 4 białka 175 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 300 g jogurtu greckiego Rabarbar kroimy na mniej więcej 2 cm kawałki, mieszamy z cukrem żelującym i zostawiamy na 30 minut. Następnie podgrzewamy w garnku aż się rozgotuje
Marder&Marder Manufacturepochrupania przy herbacie. Bardzo się starałem żeby to było prawdzie oryginalne biscotti di Prato. Przepis opracowałem na podstawie oryginalnych włoskich receptur. 150 g mąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier
Marder&Marder Manufacturetylko dodatkiem. 250 g czarnego makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek, w sosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało
Marder&Marder Manufacturesamym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo zmielonego białego pieprzu. Możemy ozdobić odrobiną szczypiorku. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturelitrowym garnku. Tak żeby był spory zapas. Kura rosołowa (około 3 kg) 2 pęczki młodej włoszczyzny kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 4 suszone grzybki 200 ml białego wina 1 opieczona nad gazowym palnikiem cebula kilka kulek czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki i koperku (na koniec gotowania) Kurę porcjujemy i wrzucamy do dużego garnka (kuper wyrzucamy
Marder&Marder Manufacturedłużej niż tydzień. Ale jest tak pyszny, że nam udało się słoiczek spożytkować przez tydzień. Każdego dnia smarowałem nim kanapki do pracy :) 1 żółtko 1 łyżka musztardy 1 łyżka białego octu winnego 200 ml oleju roślinnego sól świeżo zmielony czarny pieprz Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej
Marder&Marder Manufacturebogatą w smak i aromaty przyprawę. 15 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 3 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 3 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżeczki suszonych płatków cebuli 3 łyżeczki kminu rzymskiego Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, aż powstanie gładka sypka przyprawa. Można też utrzeć w moździerzu
Marder&Marder Manufacturepieprz Dodatki: ok. 700 g kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula (ok. 130 g) 135 g suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natka pietruszki Jeśli mamy kuchenkę gazową to cebulę nabijamy na widelec i przypalamy bezpośrednio nad ogniem. Jeśli nie mamy gazowej to przypalamy na suchej patelni. Wrzucamy
Marder&Marder Manufacture