biała - 7122 przepisów (strona:368/475)

gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 246

czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kozieradki 150 ml białego wina 1 szklanka bulionu sól, pieprz świeży koperek wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso dodajemy drobno

Domowy Smak Jedzenia
Creme brulee z truskawkami 235

blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru po 6 truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu. 2.Po

KreatywnePiny
Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym 152

prawdziwy rarytas:)) Szczególnie takie z nadzieniem, otoczone czekoladą są dość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki:    cukier waniliowy,  250g chudego twarogu

Z miłości do słodkości
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 201

Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana

Kuchnia Danusi
Najlepsza marynata do ryb 118

jest idealna do ryb. Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki

naRuszcie
Karaibski sos do kurczaka z grilla 183

jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przy pomocy blendera zmiksować/wymieszać kawałki ananasa, cebulę, czosnek i paprykę. Mieszankę odstawić na bok. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chwilę wcześniej przygotowaną

naRuszcie
Miętowe Mini Serniczki z Bitą Śmietaną i Truskawkami 170

foremek.  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g sera białego (u mnie półtłusty) 165 g jogurtu naturalnego (to waga małego jogurtu jakiego użyłam) 50 ml syropu miętowego (u mnie barmański dostępny w marketach) cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej

Blondynka Gotuje
Chłodnik 156

Najlepszy chłodnik to taki na bazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka

Kuchcik gotuje
Pierogi z botwinką 114

mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz

Szefowa kuchni
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 131

ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane

Mango Papaja
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3076

boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Filety drobiowe w sezamowej panierce 180

SKŁADNIKI filet z kurczaka sezam biały i czarny papryka sól pieprz jajko olej kokosowy do pieczenia Filety oprószamy przyprawami i odstawiamy na 1 godz. Panierujemy w roztrzepanym jajku i sezamie. Pieczemy na tłuszczu z obu stron

harrisa
Polędwiczki drobiowe w ziołach z sosem czosnkowym 138

odchodząc od patelni nie dłużej niż 10 min.   Sos czosnkowy: 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 kostki sera feta 3 rozgniecione ząbki czosnku sól- tylko opcjonalnie pieprz chlust białego wina Wlewamy śmietankę do rondelka i pomału gotujemy dodając resztę składników. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i gorącym sosem polewamy mięso

harrisa
Pappardelle w stylu śródziemnomorskim 143

doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie. Składniki: 150 g makaronu pappardelle, 150 g surowego jak najchudszego boczku, 1 główka czosnku, 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, całe oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, oliwa truflowa, świeże oregano

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serem i konfiturą 175

mąki pszennej  7 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 3 duże wiejskie jaja 2-3 łyżki masła Nadzienie: 30 dag sera białego  świeża wanilia lub cukier waniliowy  2 żółtka  2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania