biała - 7122 przepisów (strona:369/475)

Pierogi z botwinką 111

mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz

Szefowa kuchni
Gulasz z wołowiną, marchewką, dynią i pieczarkami oraz kluski śląskie 129

ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz, wędzona papryka w proszku, szczypta chili 1/2 pęczka natki pietruszki Kluski śląskie Obrane

Mango Papaja
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3074

boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Filety drobiowe w sezamowej panierce 175

SKŁADNIKI filet z kurczaka sezam biały i czarny papryka sól pieprz jajko olej kokosowy do pieczenia Filety oprószamy przyprawami i odstawiamy na 1 godz. Panierujemy w roztrzepanym jajku i sezamie. Pieczemy na tłuszczu z obu stron

harrisa
Polędwiczki drobiowe w ziołach z sosem czosnkowym 135

odchodząc od patelni nie dłużej niż 10 min.   Sos czosnkowy: 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 kostki sera feta 3 rozgniecione ząbki czosnku sól- tylko opcjonalnie pieprz chlust białego wina Wlewamy śmietankę do rondelka i pomału gotujemy dodając resztę składników. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i gorącym sosem polewamy mięso

harrisa
Pappardelle w stylu śródziemnomorskim 139

doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie. Składniki: 150 g makaronu pappardelle, 150 g surowego jak najchudszego boczku, 1 główka czosnku, 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, całe oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, oliwa truflowa, świeże oregano

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serem i konfiturą 172

mąki pszennej  7 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 3 duże wiejskie jaja 2-3 łyżki masła Nadzienie: 30 dag sera białego  świeża wanilia lub cukier waniliowy  2 żółtka  2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego

Apetyczna babeczka
Sardelowa pasta 112

Mały słoik sardeli na długo zagościł w lodówce, zanim zastanowiłam się co z nim zrobić. Pasta do kanapek! To był strzał w dziesiątkę! Składniki mały słoik sardeli 1 opakowanie białego serka do smarowania 1 średnia cebula 2 ogórki konserwowe świeżo mielony pieprz Sardele odsączamy z nadmiaru oleju i drobno kroimy. Ogórki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki

My Chcemy Jeść
Najlepsza sałatka z tuńczyka 3188

tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy

My Chcemy Jeść
Świąteczna zupa chrzanowa 153

Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony

My Chcemy Jeść
Pasta z jarmużu i pieczarek 112

Rzymianie. W Polsce znany jest od dawna, ale głównie jako roślina dekoracyjna. Warto wiedzieć, że jarmuż to skarbnica składników odżywczych. Składniki 125 g jarmużu 2 pieczarki portobello 2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch) 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy

My Chcemy Jeść
Biały dip do warzyw 144

kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami.  O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na  sałatkę z tą sałatą oraz fetą

My Chcemy Jeść
Tagliatelle z tuńczykiem w pomidorach. 168

domowy makaron. Czego nam potrzeba? -makaron tagliatelle -puszka tuńczyka w sosie własnym, lub wodzie -pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy

BaRepas
Wykwintny chłodnik 90

takie upały najlepszy jest orzeźwiający chłodnik! Składniki: 1 ogórek sałatkowy, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 1 szklanka śmietany, 4 kostki rosołowe, 4 jajka, posiekany koperek, sól do smaku. Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i odstawić. Kostki rosołowe rozpuścić w jednej litrze przegotowanej wody, dodać wino wymieszane ze śmietaną i posolić. Dodać posiekany koperek ze starty ogórkiem, kilka kostek lodu i wstawić

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś w ostrej cytrynce 172

dużo mówić - rewelacyjny!   Składniki: 700 gram filetów z łososia Marynata: 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 2 średnie cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka posiekanego na drobno świeżego imbiru 1 łyżka posiekanej na drobno świeżej zielonej kolendry 1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej ostrej papryczki 1 łyżeczka soli świeżo zmielony pieprz (młynek) Wykonanie

Garniec Magalie