biała - 7122 przepisów (strona:378/475)

Zupa czosnkowa 108

oddechu smoka! Zupa gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym

greenscarf
Faszerowana Kalarepka 240

danie powinno przypaść Wam do gustu. Składniki: 4 szt. kalarepek 400g mięsa mielonego cebula papryka czerwona 500g przecieru pomidorowego 1 torebka ryżu  (u mnie brązowy, ale biały też się nada) sól, pieprz, bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Kalarepki umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać warzywa. Dodajemy sól ( 2 łyżeczki na każdy litr wody

Czerwona Porzeczka
Ośmiornica w greckiej sałatce 228

ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 50 ml octu dodatkowo: 1/2 łyżeczki pasty Sambal z papryczek 2 łyżki oliwy lub oleju do podsmażania na sałatkę: kawałek białego sera typu feta garść czarnych oliwek bez pestki kilka dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów

Sztuka gotowania w/g Samiry
sos holenderski 107

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien

Domowy Smak Jedzenia
Saudações de Lisboa 203

Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 141

Składniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin

KreatywnePiny
Tort Red Velvet 147

trzcinowego (1 i 1/3 szklanki) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 3 duże jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone

Poezja smaku
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 253

Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia

Kulinarna Pokusa
Pieczony indyk z owocami 224

przynajmniej niektórych aptekach) 1,5 łyżki suszonego majeranku 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 3 łyżki masła 150 ml wody 200 ml (pół)wytrawnego białego wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 255

nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g filetu z kurczaka 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 1 czubata łyżka parmezanu 100ml (pół)wytrawnego białego wina garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy 1 łyżka oliwy

Kulinarna Pokusa
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 408

smaku i aromatyczna, a przez to na pewno nie banalna. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 mały kurczak (1,5kg) 2 główki czosnku 100ml (pół)wytrawnego białego wina (można zastąpić taką samą ilością wody) 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 600g niezbyt dużych ziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie opłukujemy

Kulinarna Pokusa
Jak przygotować jajka w koszulkach? 192

garnka. Ocet Ten składnik zasługuje na szczególną uwagę, gdyż jest w zasadzie niezbędny. Mówiąc krótko, potrzebujemy substancji, która znacząco przyspieszy ścinanie się białka. Ocet, ja używam tego z białego wina, doskonale sprawdza się w tej roli. Dodaję 4 łyżki na każdy litr wody. Technika wykonania „Wodowanie” jajka Jeżeli ktoś nie ma wprawy we wbijaniu jajka bezpośrednio do garnków i patelni

Kulinarna Pokusa
Pieczone ziemniaki 225

Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa, np. do ryb i lekkiego białego drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku

Kulinarna Pokusa
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 263

intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g ryżu do risotto 250g filetu z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina 450 ml bulionu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego szczypta szafranu 1 łyżka tartego parmezanu Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 216

upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru

Kulinarna Pokusa