biała - 7122 przepisów (strona:380/475)

Sałatka z tuńczyk 134

chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru, sól i biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać

SzczyptaSmaQ
KARCZEK, BALERON SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY 296

lodówki, już bez podkolanówki, gdzie jeszcze się dosusza. Nam najbardziej smakował tak po miesięcznym dojrzewaniu w lodówce,wówczas dostał taki bardziej szlachetny smak, jak włoskie suszone wędliny. Był przepyszny... Biały nalot, jaki tworzy się na wędlinie nie jest pleśnią, po prostu w miarę suszenia wytrąca się z niej sól. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik z rosą 148

rosą Składniki : Ciasto 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 220

kraju może być bardziej ostry lub bardziej słodki.Kwestia upodobań kuchni danego kraju.Oryginalnie dodaje się cukier palmowy,ale można go zastąpić cukrem trzcinowym lub rodzimym cukrem brązowym wytwarzanym z białego cukru a swój kolor zawdzięcza dodaniu melasy w procesie karmelizacji.Fakt,że smak cukru palmowego po rozpuszczeniu ma ciut inny aromat. Konsystencja jest w zasadzie sypka ale po dodaniu większej ilości

Sztuka gotowania w/g Samiry
Truskawki w zredukowanym balsamico,Rocherbaron,pisatcje na solonym karmelu 190

pojemnik) truskawek 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron) ok. 80 g rukoli 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego na karmel: 2-3 łyżki białego cukru 50 g pistacji bez łupin 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej na zredukowane balsamico: 50-60 ml ciemnego balsamiko 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego 1 listek laurowy sól

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przepiórki cytrynowe 109

przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek

królestwo garów
Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem 164

kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować

Passions hobbies life
Pieczywo ryżowe - gluten free 147

Dziś w nieco nietypowej formie przepis na bezglutenowe pieczywo. Zmielone ziarna ryżu białego i brązowego. Forma pieczywa dowolna U mnie małe chlebki. Jest to wersja robocza, niewątpliwe, że ulegnie zmianie. Może lepiej upiec płaskie pieczywo

apetytnapieczenie
Zakwas pszenny - jak zrobić 131

papierowym i odstawiam w ciepłe miejsce. Na drugi dzień mieszam zakwas i znowu dodaję te same proporcje mąki i wody - mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Jeśli chcę uzyskać biały kolor zakwasu pszennego dodaję jeszcze dnia trzeciego te same proporcje i mieszam. Zakwas jest gęsty, zapach ma raczej neutralny, mało wyrazisty. Mój zakwas wygląda

apetytnapieczenie
Ciastka imbirowe (świąteczne) 168

szczyptę soli.  Odstawiłam miskę i zabrałam się za pozostałe składniki. Zużyłam :  85 g miękkiego masła, które zmiksowałam na jasną, puszystą masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam

apetytnapieczenie
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 232

stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 2 łyżki mleka orzechy nerkowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Tajskie smaki
Sałata z bardzo ziołowym sosem 152

świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Przygotować sos Drobno posiekać natkę pietruszki,  bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej

Stare Gary
Łosoś smażony 135

mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około

Passions hobbies life
Czekoladowy tort z truskawkami 221

Podobno dzięki temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy

Ciastkozercy
Herbatka z fioletowego bzu 102

odrywamy delikatnie w taki sposób, aby strączki pozostały na łodydze. Zerwane kwiaty ściśle upychamy do słoiczka i zakręcamy. Wystawiamy na słońce na kilka godzin, aż zmienią swój kolor na biały. Po tym czasie kwiatki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Suszymy w ten sposób przez 2 godziny, po czym ponownie

My Culinary Art