marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir
Milion Smakówdanie nabiera posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację
Milion SmakówKolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze
Milion Smakówpatelni i łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie kieliszek białego, schłodzonego wina
Milion Smakówhumor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie też wykorzystać swój balkon lub taras
GRUBY WAŁEKkażdą okazję a do tego zdrowe :-) Składniki: 1 filet drobiowy 100 g kaszy jęczmiennej połówka małej młodej kapusty oliwa 1/2 czerwonej cebuli pół szklanki białego wina ok. 3 szklanek rosołu lub wina ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich garść poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić na oliwie, następnie
pieprzny smaczekPieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem
Domowy Smak Jedzeniaporcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.( Można
KreatywnePinyszklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1,5 kg sera białego, 1/2 kostki masła, 10 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 5 dag rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasipodawany z posiekanymi pomidorami jako wersja rosso , jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco . Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko
Bon Ton Italiabledszy białawy kolor, to samo stanie się gdy dodacie więcej mleka bądź gdy zechcecie do kremu dodać odrobiny masła. Nie ma się więc co przejmować: Krem może wyjść od białego przez kremowy po średnio żółty w zabarwieniu, każdy na pewno będzie pyszny :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejsza) Spód: szklanka mąki 90 g masła
KreatywnePinybrązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać. Dodać masło i całość "przesiekać" nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto
Kuchnia w opałachpatelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Wszystkie składniki, kaszę, pieczarki, brokuł i kurczaka, przełożyć do garnka lub głębokiej patelni i wymieszać. Kilka uwag: Osobiście użyłam białego pieprzu i szczyptę świeżo mielonego kolorowego. Jeżeli chodzi o doprawienie kurczaka ziołami prowansalskimi, to nie żałujcie tej przyprawy, bo pogłębi ona smak potrawy
Passions hobbies lifeenergii dodadzą i smakowite są. Jak w mojej lodówce zostają resztki takie że nie wiadomo co z nich zrobić to jakieś placki będą na bank. Tym razem był ser biały i trzeba było go wykorzystać nie piekąc następnego sernika bo te uwielbiam i tak powstały placuszki. Zachęcam do pieczenia. Placuszki otrębowo - ryżowo - serowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim domu. Serniczek szybko zniknął z talerza, domownicy nie wierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity. Sernik kawowy na krakersach Składniki: masa kawowa biały ser w kostkach - 1 kg cukier - 3/4 szkl śmietana kremówka - 2 szkl kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny
Kuchnia Danusi