biała - 7122 przepisów (strona:382/475)

Wołowina wg przepisu Brasileiro 184

steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry,  1 czerwona papryka ale może być również zielona olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną

Smaki Brazylii
CZARNY SERNIK Z RABARBAREM 153

pszennej  3 łyżki gorzkiego kakao  5 łyżek cukru pudru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  125 g zimnego masła  1 jajko  Masa: 500 g białego sera   125 serka waniliowego  1 laska wanilii  1 budyń waniliowy w proszku  1/2 szklanki cukru pudru  1 jajko  Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru

pieprzny smaczek
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 145

szeroko jest praktykowane. Począwszy od śniadaniu do którego piję szklankę gorącego mleka z cukrem i łyżeczką siemienia lnianego, skończywszy na kolacji, kiedy to olej lniany najlepiej smakuje jako pasta (biały ser + cebula w kostkę + olej lniany) - jest to tzw pasta dr Budwig, która ma właściwości antynowotworowe.  Olej lniany ma dość specyficzny zapach i smak, za którym nie każdy przepada

Kuchenne aromaty
Drożdżówki z serem 144

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut

Kuchenne aromaty
Udka duszone w warzywach z winem 107

właśnie pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler  2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w talarki. Cebulę obrać, posiekać. Marchew, seler i porę obrać, pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej

Kuchenne aromaty
Pasta według dr Budwig 112

Olej lniany znamy przede wszystkim z jego dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Pasta jest mieszaniną oleju lnianego i białego twarożku, dr Budwig dowiodła, że spożywanie tego zestawienia posiada wiele właściwości zdrowotnych, a przede wszystkim olej połączony z twarożkiem jest bardziej przyswajalny dla naszego organizmu niż spożywany sam. Nie chciałabym tu wypisywać multum informacji o jej cudownościach, wszystkie osoby chcące jednak

Kuchenne aromaty
Tarta serowo - owocowa 130

przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Masa serowa  1 kostka białego sera twarogowego  3 łyżki śmietanki 12% 2 jajka  1 op. cukru waniliowego cukier do smaku Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól

Kuchenne aromaty
Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem 162

Składniki 90 dag średniej wielkości pieczarek 6 łyżek masła 25 dag białego sera twarogowego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej cebuli sól Sposób Obcięte trzonki pieczarek drobno posiekać. Kapelusze podsmażyć na maśle (na małym ogniu) 5 minut i odsączyć. Pokrojone trzonki pieczarek wraz z cebulą posiekaną w kosteczkę podsmażyć na oleju. Twaróg wymieszać z pokrojonymi trzonkami pieczarek

Kuchenne aromaty
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 130

łyżeczka ziół prowansalskich  Sposób Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy  na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony biały ser, wbijamy 3 jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczona oliwą patelnię, podsmażamy na małym ogniu, po paru minutach wkładamy do piekarnika, trzymamy do momentu ścięcia wierzchu

Kuchenne aromaty
Schab inaczej 249

przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć

Kuchenne aromaty
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 198

szkl jajka - 2 szt mleko - 1 szkl woda - 0,5 szkl kakao - 1 łyżka czekolada gorzka  Goplana 60 % - 1/2 tabliczki masło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka kakao - 1 łyżka DODATKOWO banany Sposób przygotowania: Ciasto

Kuchnia Danusi
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 97

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego szczypta soli krem: 1 kg rabarbaru (oczyszczonego, pokrojonego 1 cm kostkę) 0,5 litra mleka roślinnego 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek brązowego cukru

greenscarf
Mleczna kanapka 144

odstrasza :) Jest za słodka i tak naprawdę "pusta".  Dziś proponuję domową wersję takiego przysmaku :) Kanapka jest bardzo czekoladowa, puszysta i delikatna. Przełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : 2 łyżki twarożka 1 łyżka jogurtu naturalnego

Chocolate Muffin Blog
Sernik na zimno z owsianym spodem 140

kostki masła 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku go pieczenia po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny Masa serowa 500 gram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki

kgwjanczewo
Zielone risotto / ze szpinakiem / 165

kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1  mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g   szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego  parmezanu 80 g  sera

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania