biała - 7122 przepisów (strona:379/475)

Pieczone ziemniaki 220

Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa, np. do ryb i lekkiego białego drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku

Kulinarna Pokusa
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 255

intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g ryżu do risotto 250g filetu z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina 450 ml bulionu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego szczypta szafranu 1 łyżka tartego parmezanu Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 210

upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru

Kulinarna Pokusa
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 138

pęczakiem lub gryczaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g wątróbek z indyka 2 nieduże cebule (250g) 2 nieduże pomidory (350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Wątróbki kroimy na kawałki o rozmiarze

Kulinarna Pokusa
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 191

shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej

Kulinarna Pokusa
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 124

żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść

SzczyptaSmaQ
Drożdżówki z serem (ricotta) 1095

maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej) 155 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta soli Nadzienie: 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny) 1 jajko 3 łyżki cukru Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowe naked cake 213

spokojnie możecie ją wykorzystać. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki

Ciastkozercy
Sałatka z tuńczyk 136

chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru, sól i biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać

SzczyptaSmaQ
KARCZEK, BALERON SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY 299

lodówki, już bez podkolanówki, gdzie jeszcze się dosusza. Nam najbardziej smakował tak po miesięcznym dojrzewaniu w lodówce,wówczas dostał taki bardziej szlachetny smak, jak włoskie suszone wędliny. Był przepyszny... Biały nalot, jaki tworzy się na wędlinie nie jest pleśnią, po prostu w miarę suszenia wytrąca się z niej sól. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik z rosą 149

rosą Składniki : Ciasto 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść

Weekendy w domu i ogrodzie
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 227

kraju może być bardziej ostry lub bardziej słodki.Kwestia upodobań kuchni danego kraju.Oryginalnie dodaje się cukier palmowy,ale można go zastąpić cukrem trzcinowym lub rodzimym cukrem brązowym wytwarzanym z białego cukru a swój kolor zawdzięcza dodaniu melasy w procesie karmelizacji.Fakt,że smak cukru palmowego po rozpuszczeniu ma ciut inny aromat. Konsystencja jest w zasadzie sypka ale po dodaniu większej ilości

Sztuka gotowania w/g Samiry
Truskawki w zredukowanym balsamico,Rocherbaron,pisatcje na solonym karmelu 195

pojemnik) truskawek 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron) ok. 80 g rukoli 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego na karmel: 2-3 łyżki białego cukru 50 g pistacji bez łupin 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej na zredukowane balsamico: 50-60 ml ciemnego balsamiko 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego 1 listek laurowy sól

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przepiórki cytrynowe 112

przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek

królestwo garów
Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem 167

kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania