biała - 7122 przepisów (strona:386/475)

Risotto makaronowe z groszkiem 167

ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu,   20 g startego sera żółtego

Moniki Smakołyki
Mini pavlove z borówkami 179

serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata borówki amerykańskie Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Blachę

Ala piecze i gotuje
Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - wersja dla mamy 122

Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - przepis: Składniki: (z podanych proporcji

Moje Qulinaria
Surówka z młodej kapusty z koperkiem 301

cukrem, solą i pieprzem. Pyszny smak wiosny! Składniki: 1 mała główka młodej kapusty; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 1 - 2 łyżki oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na  10 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta ze śmietanką 201

słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12 % (takiej w kartoniku, do kawy); 1 łyżka masła; 2 łyżki octu (u mnie spirytusowy); 1,5 łyżki mąki pszennej; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; 1 litr + 250 ml  zimnej wody. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno

Gospodyni Miejska
Wyzwanie na maj i czerwiec :) 105

lipca zostało dokładnie 60 dni. To wystarczająca ilość czasu na dokonanie zmian w sposobie odżywiania.  W wyzwaniu, które proponuję przez 60 dni będziemy unikać: słodyczy napojów gazowanych białego pieczywa fast food-ów stresu ;) Do jadłospisu włączamy : 2 l wody dziennie owoce warzywa  błonnik (orzechy, otręby, płatki owsiane) trening, ćwiczenia, ogólnie duuużo ruchu!!! Poniżej znajdziecie dwa kalendarze, w których

Chocolate Muffin Blog
Warzywa są SEXY! 159

zdecydowanie więcej warzyw Przeprosić się z parowarem (próba numer 2 J ) Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić

Kolizje Smaków
SAŁATKA Z BOTWINY, KOZIEGO SERA I PROSCIUTTO 128

smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto 4 plastry rolady z sera koziego sól pieprz ocet z białego wina  oliwa z oliwek A jak to zrobić: Liście botwiny umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki prosciutto. Na wierzchu

Kuchnia w opałach
Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu 213

szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru 1 żółtko 1/2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ciasto: Listki świeżej mięty drobno siekamy. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę

Słodkie okruszki
Ciasteczka 157

około 7min, aż będą złote. Wyjmujemy i studzimy. Z białek które zostały ubijamy delikatnie pianę (tylko nie na sztywno, ma być lekka pianka). Na talerzyk wysypujemy cukier (brązowy lub biały). Bierzemy ciasteczko, maczamy w piance i w cukrze. Gotowe. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka ziemniaczana 198

tymianku. Można delikatnie podlać wodą około 4 łyżek. Całość zapiekamy około 30min. Po tym czasie gdy zapiekanka jest jeszcze gorąca układamy kawałki sera. Mniam, gorąca pachnąca zapiekanka i kieliszek białego wina, hmmm można dalej czytać książkę. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Jello Shots 495

Warto  poeksperymentować z różnymi galaretkami i alkoholami :) Na 70 plastikowych kieliszków wypełnionych po około 30ml Potrzebujemy: czerwone 2 galaretki truskawkowe 400ml gorącej wody 200ml zimnej wody 300ml białego rumu zielone 2 galaretki agrestowe 400ml gorącej wody 200ml zimnej wody 300ml wódki Gotujemy wodę. Galaretki wsypujemy do dużej miski, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, aż galaretka dokładnie się rozpuści. Wlewamy zimną

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 321

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki

Świat Ciasta
Ogórkowa z ryżem 198

Jedna z moich ulubionych zup i wspomnienie smaków z dzieciństwa.  Zupa ogórkowa z ryżem Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 2 woreczki białego ryżu 2 marchewki 6 ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 1/4 dużej cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Tort dacquoise z orzechami i daktylami 264

daktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać

Ala piecze i gotuje