świecie i takie które będę pamiętać do końca życia, robiła moja babcia Ania. Specjalnie dla wnuków, były zawsze gdy tylko przyjeżdżaliśmy w odwiedziny. Niezapomniany smak dzieciństwa :D SKŁADNIKI: 500g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru 1 op cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wszystkie
MarciochaKucharzymmmmmmmmmmmm............. Chyba najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne danie na świecie Mule w pomidorach SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli puszka krojonych pomidorów 100ml białego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia Mule umyć pod wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić w małą
MarciochaKucharzyfarszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić
MarciochaKucharzyWiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:) Pierogi z botwinką w sosie koperkowym SKŁADNIKI: botwinka ser biały ( lub ricotta) koperek jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz ciasto: 350 g mąki tortowej 1 łyżka oleju ciepła woda Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić
MarciochaKucharzydwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego Zupa krem kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę prawie całą
MarciochaKucharzysporą ilość prawdziwków:P SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć
MarciochaKucharzyKolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba
MarciochaKucharzygrzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kminku 1 cebula 1/2 szklanki białego wina garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać
MarciochaKucharzykoktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić
MarciochaKucharzyzrobić jak zostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego?? Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić
MarciochaKucharzyDzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz olej Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, jak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. W rondelku podgrzać bulion, dodać serek topiony i wymieszać. Gotować do rozpuszczenia się serków, dodać cebulę
Humanistka w kuchniziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki mąki 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 200 ml białego wytrawnego wina 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego 250 ml śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem
karmelowyraczej stania :) Kruche i rozpływające się w buzi :) Amatorów właśnie na taką krówkę u mnie w domu jest wielu ... :) Składniki: 2 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka cukru białego 1 szklanka cukru trzcinowego Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia następnie zmniejszamy moc palnik i gotujemy aż masa zgęstniej. Trwa
Delicious Titbitspewnością zastąpi Wam ten kupny. Ta wersja smakuje jak jagodowe danio, a nawet jeszcze lepiej :) Bardzo dobre, polecam i małym i dużym :) Składniki: 350-400 g mielonego sera białego (z wiaderka) 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wrzątku jagody (u mnie mrożone borówki) cukier puder do smaku (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia
Kuchnia domowa AniDzisiaj zapraszam na przepyszną babkę serową z truflami :) Skladniki : 200 g sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste szklanki mąki 5 jajek około 7 cukierków trufli Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , dodać zmielony ser i delikatnie
Sama słodycz i szczypta chili