biała - 7122 przepisów (strona:397/475)

Ciasto czekoladowe z burakami 187

Składniki: 2 - 3 łyżki kakao (lub 200 g gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, niepełna szklanka mąki, 2 starte, średniej wielkości buraki (ok. 250 g), 150 - 200 g czekolady na polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć

kulinarnajamka.blogspot.com
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 246

400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć

CookYourself
Czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé 142

Hermé' Składniki: - 2 białka - 100-120g cukru pudru - 250g miękkiego masła - 250g mąki pszennej - 3 łyżki kakao - ulubiony aromat - szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą z białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto

CookYourself
Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki 137

cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki  - 0,5 łyżeczki soku z cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta białego pieprzu - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku. Następnie dodać

CookYourself
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 271

400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki  masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia ciasta pierogowego: do głębokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Symfonia Smaków
wykwintny sernik wielkanocny 1315

wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy

Domowy Smak Jedzenia
Pascha Wielkanocna 444

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze na puszystą masę, zestawiamy studzimy, ucieramy dalej dodając miękkie masło. Ser trzykrotnie mielimy, dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej, ciągle ucierając. Rodzynki dokładnie opłukujemy, moczymy w ciepłej wodzie

kgwjanczewo
DLACZEGO WARTO JEŚĆ WĘGLOWODANY? 259

naukowców z Harvardu, dzięki nim organizm "głupieje" - może nie być w stanie oszacować, ile kalorii rzeczywiście spożył. A to kończy się spożyciem znacznie większej ilości, niż byśmy chcieli... Cukier biały lepiej zastąpić stewią, syropm klonowym, miodem czy brązowym cukrem.  Mam nadzieję, że udało mi się przekonać choćby część osób, że nie takie węglowodany straszne, jak je opisują

Katsuumi
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 191

też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę 1 ząbek czosnku ew. pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 160

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.  Jakiej mąki użyć ?   do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka

Bon Appetit Małgorzaty
Babka serowa z pomarańczą 1625

smakowała wybornie :)                       Zapraszam :)  Składniki :) 200 g sera białego pół tłustego 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy kilka kropelek olejku pomarańczowego 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 pomarańcza

Sama słodycz i szczypta chili
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 130

całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 162

smakuje genialnie.   Składniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego, 700 ml bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości

Moniki Smakołyki
Przepiśniki idą do.... 162

Przewodnią, czyli na pierwszą niedzielę po Wielkanocy. A historia jego była taka... Odkąd ja pamiętam, to zawsze był u nas taki barszcz. Ale podobno kiedyś był inny. Babcia gotowała biały barszcz, na wędzonce, z dużym dodatkkiem chrzanu, z dużą ilością pachnącej kiełbasy, szynki i jajek. Potem taki barszcz gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść jedna z moich

bistro mama
Frykasy z jajek 210

talerzu z rzeżuchą?, co za bomba witaminowa!, i ten niespotykany sposób podania jaj; Jajka marynowane w czerwonym winie Składniki: 10 jajek  1 czerwona papryka 1 szklanka octu winnego białego 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku listek laurowy kilka ziaren kopru, pieprzu, kminku sól,ostra papryka mielona Wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Paprykę

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania