biała - 7122 przepisów (strona:396/475)

Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 172

widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić.  Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku   kozi ser biały  sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu, aby wytopił się tłuszcz. Można dodać odrobinę oleju. Dodać szparagi. Podsmażać chwilkę

Kulinarne Inspiracje
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 182

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta

Kulinarna rozmowa
Babciny królik i duszona marchewka 175

ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia 2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu) 4 gałązki koperku 1 łyżka oleju sól, pieprz CZAS

My Culinary Art
Sałatka Cezar 310

żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Sos: Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos i zmiksować, dolać 2 łyżki oleju i miksować około 1 minutę, dodać 2 łyżki oleju i miksować 1 minutę

dom-agi.pl
Jubileuszowe ciasto 228

pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła; Margarynę (masło) utrzeć

In my kitchen
Chicken Ramen 160

cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów

KreatywnePiny
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 201

Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :) Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej Składniki 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu   1 szklanka lekko uprażonego sezamu   lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji, tłuszcz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka z kurczaka z batatami w jednym garze zrobione. 162

Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy

BaRepas
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 112

Składniki: (na 2-3 porcje) Makaron naleśnikowy: 8 żółtek 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól  pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek

KreatywnePiny
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 123

Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 163

otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony i podajemy na gorąco z sosem sojowym i surówką. Możecie również zrobić jakiś inny sos. My czasem robimy do tego biały sos z imbirem i kolendrą. W sumie pomysłów jest dużo i pozostawiamy Wam wybór z jakim sosem to podacie. Pozdrawiamy i jak zwykle smacznego

vegetanie
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem Soba 129

Składniki: (na 2 porcje) 10-15 dużych krewetek królewskich/tygrysich 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z oliwek 60 ml białego wina, pół wytrawnego sól i pieprz po szczypcie do smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży ogórek

KreatywnePiny
Zupa z krewetek 183

duża pietruszka 1 mała cebula w łupince 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pietruszki 2 gałązki koperku 200 ml białego wina 2 łyżki koniaku lub whiskey 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól, pieprz Dodatkowo: 200 g krewetek bez pancerzy 2 łyżki kopru 2 łyżki listków kolendry

My Culinary Art
Słodki twaróg z jabłkiem i owocem tamaryndowca. 152

zależność. Tym razem znalazłem tamaryndowca. Jest tak dobry, że mogę go jeść bez niczego, bez obróbki, ale tym razem spróbowałem zrobić z nim coś na słodko. Czego użyłem? -serek biały mielony, naturalny -łyżka jogurtu naturalnego -pół kwaśnego startego jabłka -wanilia -miąższ z kilku owoców tamaryndowca. Wszystkie składniki ucieramy na jedną masę. Serek wykorzystałem do słodkich bułek, ale będzie również idealny

BaRepas
Koperty z jabłkami 129

kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania