biała - 7122 przepisów (strona:387/475)

Risotto szparagowe 173

Zresztą nie ma co się dziwić, bo ten kolor po prostu urzeka.  Tym razem risotto powstało spontanicznie.  Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina.  Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto na wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami.  Polecam.     Składniki: 3/4 pęczka szparagów 150 g ryżu

Sto kolorów kuchni
Krewetki modliszkowe - rawka błazen 204

krewetek modliszkowych*, 1 łyżka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 cebule dymki, 1 chili, 250 ml białego półwytrawnego wina, 4 łyżki oleju ryżowego, Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę

królestwo garów
Orkiszowe placuszki cynamonowe z twarożkiem i jabłkami na ciepło 163

tłuszcze. Warto wzbogacić je także o pewną dawkę błonnika, który pozytywnie wpłynie na pracę jelit. Dzisiejsze placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Puszyste pancakes'y o zapachu cynamonu, świeży biały ser oraz obłędne jabłka na ciepło. Gwarantuję, zakochacie się!     Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog
Twarożek z orzechami, śliwką, żurawiną i słonecznkiem 150

Przed snem jeszcze szybciutko wrzucam pomysł na posiłek po treningowy lub lekką kolację :) Idealne połączenie białego sera i jogurtu z suszoną śliwką, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Jako że mam słabość do słonecznika, nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem go również tutaj. Zdrowego nigdy za wiele! Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka orzechów włoskich 3 śliwki suszone kilka

Chocolate Muffin Blog
Risotto z zielonym groszkiem 160

arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego - 50 ml wina białego - 4 łyżki pesto bazyliowego lub z pietruszki Przygotowanie:  Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć go z cebulką przez 1 minutę. Jeśli używacie

W poszukiwaniu inspiracji
BEZY - FIOŁKOWE 92

właśne bzy :) moja dzisiejsza inspiracja. Zapraszam na bezy, z lekką fiołkową nutą. SKŁADNIKI: 2 białka 4 łyżki cukru fiołkowego szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu z białego wina A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, miksując aż jego kryształki przestaną być wyczuwalne. Na koniec wlać ocet i wsypać mąkę, ciągle

Kuchnia w opałach
Rogaliki z ciasta twarogowego z powidłami i ziarenkami 125

szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła śliwkowe   ORZECH Ziarenka Migdałowy przylądek   ZIARENKOWO 1 roztrzepane jajko do smarowania  Wykonanie : Mąkę przesiać do miski z proszkiem  , dodać margarynę , jajka cukier , cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto klonowe -- torta klonowe 132

Składniki 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru białego 1/2 szklanki syropu klonowego 1 łyżeczka wanilii 2 jajka 1 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki Masa 1/2 szklanki miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki syropu klonowego Wykończenie 1/2 szklanki syropu klonowego

w mojej kuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką 192

chyba że trafisz na wyjątkowo grube łodygi, wtedy należy ściągnąć skórkę 200 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 100 g cukru i 125 g miekkiego masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2 jajka, krótko ucierająć- po 30 sekund. Na zmiane dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera cisto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z lemon curd i bezą 222

pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza 2 białka mała szczypta soli 50ml białego wina 100g drobnego cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy

W kuchni wieczorem
Papryki faszerowane szpinakiem 193

czosnku 2 małe cebule - drobno posiekana 1 papryczka jalapeno 100 g serka mascarpone garść pietruszki 60 g szynki  szwarcwaldzkiej sól, pieprz sos: pęczek pietruszki ok 200 ml wytrawnego, białego wina 1 papryczka jalapeno 1 łyżka oliwy 4- 6 ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do podania harissa  przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie

Stare Gary
Pierś z kurczaka zapiekana z ryżem i cebulą (porcja - ok. 420 kcal) 195

jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego pół łyżeczki (2 g) cukru przyprawy: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka Przygotowanie:  1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy (niewiele), posypujemy po całości przyprawami

Malowane smakiem
Lasagne drobiowa 145

bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu

Bullio
Jaglane serniczki . 233

mnie ilość możliwości, jej podawania. U nas oprócz tradycyjnego dodatku do drugiego dania, kasza jaglana króluje w deserze, naszych ulubionych serniczkach. Składniki: 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta

Farmażony
Sos czosnkowy z bitą śmietaną 318

dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam!   Składniki: 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 - 3 ząbki czosnku; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem na sztywno. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Utrzeć w moździerzu z majonezem, szczyptą

Gospodyni Miejska