się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz.” Czytaj więcej
Wiem co jemudaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemdopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się go znacznie krócej. Ja co prawda miałam ugotowany wcześniej, ale myślę, że można go równie
Wiem co jemgulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej
Wiem co jemmałe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości. Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był on już
Wiem co jemPonieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego wina, można go też zabrać ze sobą na piknik." Czytaj więcej
Wiem co jemWiększość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie
Wiem co jemwykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym
Wiem co jemkostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki
Kuchenne zapiski Edytywiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko
Kuchenne zapiski Edytymrożonych podgrzybków – u mnie krojone, zamrożone na surowo 2 szklanki ryżu arborio 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka masła sklarowanego 3/4 szklanki białego wina około 5 szklanek bulionu warzywnego 4 dag drobno startego parmezanu natka pietruszki do posypania ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą
Kuchenne zapiski Edytyziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie
Kuchenne zapiski EdytyKurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam go z ryżem na sypko, ale równie dobrze smakowałby z makaronem lub ziemniakami. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu i składników do wykonania tradycyjnych wielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę
Kuchenne zapiski Edyty