wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi., która zaskoczyła mnie tym, że nadała usmażonym
Wiem co jemkostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle, pod koniec dodałam drobniutko posiekany czosnek i smażyłam przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił, bo wtedy robi się gorzki
Kuchenne zapiski Edytywiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet dziecko
Kuchenne zapiski Edytymrożonych podgrzybków – u mnie krojone, zamrożone na surowo 2 szklanki ryżu arborio 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka masła sklarowanego 3/4 szklanki białego wina około 5 szklanek bulionu warzywnego 4 dag drobno startego parmezanu natka pietruszki do posypania ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą
Kuchenne zapiski Edytyziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie duszenia 2 łyżki oleju – do obsmażenia pół szklanki białego wina duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie
Kuchenne zapiski EdytyKurczak duszony w aromatycznym sosie z białego wina i pomidorów. Sos lekko odchudziłam zdejmując z wierzchu łyżką tłuszcz, jaki wytopił się z kurczaka podczas duszenia. Zaserwowałam go z ryżem na sypko, ale równie dobrze smakowałby z makaronem lub ziemniakami. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu i składników do wykonania tradycyjnych wielkanocnych dań. Nie było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę
Kuchenne zapiski EdytyDziś zapraszam na oponki serowe:) Bardzo prosty i szybki przepis, znaleziony tutaj . Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 500 g białego tłustego sera 1/2 szklanki cukru szczypta soli 30 g cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1-1,5 łyżki octu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiać, ser przecisnąć
Domowa Cookierenka Agipysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej
Domowa Cookierenka Agitłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki (końcówki łodyg wyrzucamy). 3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw biały cukier, później świeży imbir, a na koniec rabarbar. 4. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę i mielony imbir. Wymieszać. 5. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem
Domowa Cookierenka Agisprawdzając czy uzyskaliśmy pożądany odcień). Czerwony krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką 1M lub 2D, rozprowadzić krem po wewnętrznych ściankach worka, następnie "otworzyć" worek i do środka nałożyć biały krem. Pomocny będzie ten filmik. Ja nałożyłam więcej czerwonego kremu na ścianki. A tutaj filmik instruktażowy jak wykonać róże na torcie
Domowa Cookierenka Agimiękkie masło i kakao, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, owinąć i schować na 30 - 60 min. do lodówki. Kawałeczek białego ciasta zostawić (przyda się do zajęczych ogonków). Rozwałkować jasne i ciemne ciasto w duży prostokąt (najlepiej zrobić to przez folię spożywczą - ciasto nie będzie przyklejało się do wałka), następnie pokroić
Domowa Cookierenka Agipozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich jajek ~ziarenka z jednej laski wanilii ~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru) ~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana) ~POLEWA: 100g gorzkiej czekolady
chili & sugarszkl.) cukru ~7g (opakowanie) suchych drożdży ~duża szczypta soli ~50g (1/4 kostki) masła ~jajko ~białko ~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego* ~dwie czubate łyżeczki cynamonu *jeśli nie masz, użyj zwykłego białego cukru. W rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie. Przelej je do głębokiej miski (moja miała poj. 2l), wsyp drożdże, zamieszaj i odstaw na ok. 10 min. Po upływie tego czasu
chili & sugar