Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku opcjonalnie 1 łyzeczka śmietany Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) ok 200ml śmietany cukier do smaku Przygotowanie: Mąkę mieszamy
ChilliJemyteraz wiem co mogę zrobić z ziemniakami, które pozostają po wczorajszym obiedzie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: ziemniaki pozostałe po obiedzie (ugotowane) ok 25-30dag 25 dag sera białego półtłustego 2 cebule pieprz i sól 4 szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Wsypać sól i wlać
ChilliJemybicia, że to nie jest mój autorski przepis :) Ja jedynie go trochę zmodyfikowałam na własne potrzeby. Szukałam inspiracji do wykorzystania czerstwego chleba, ale nie chciałam robić grzanek, białego barszczu, chleba maczanego w jajku, czy czegoś co jest mi dobrze znane w smaku. Przeszukałam czeluści internetu i Moje Dietetyczne Fanaberie podpowiedziały mi, że jest coś takiego jak to oto quiche
ChilliJemyobwarzanków... Jakiś przepis na te pyszności z pewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy. Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy. Szczypior drobno siekamy i lekko solimy. Rzodkiewkę przekrajamy
ChilliJemyprzyjemnym delikatnym smaku pomarańczy i odrobiny grapefruita. Koniecznie podawany z lodem. Polecam zwłaszcza, że piękna wiosna zagląda od dziś do naszych okien :) Składniki: 2 części Aperolu 3 części wina białego Prosecco 1 część wody gazowanej plasterek pomarańczy kostki lodu Przygotowanie: W podanych proporcjach napełnić kieliszek lub szklankę alkoholem oraz wodą gazowaną, zalewając kostki lodu (ilość wg upodobania). Udekorować plasterkiem pomarańczu
ChilliJemyczosnkiem. Przesmażamy, doprawiając przyprawą warzywną i pieprzem. W rondelku podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków
Kuchenna Kontrrewolucyadnia ręcznie w mikromoździerzu... 15g całych goździków 15g kory cynamonu 1 mała gałka muszkatołowa 5g ziarenek kardamonu (wydłubanych z łupinek lub mielonego) 3g czarnego pieprzu w ziarnach 3g pieprzu białego (najlepiej również w ziarnach, ale ciężko go znaleźć) 5g anyżu w gwiazdkach 10 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki po kolei miażdżymy w moździerzu, po czym dokładnie razem mieszamy. Oczywiście najlepiej
Kuchenna Kontrrewolucyamisę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa warzywna biały pieprz mielony olej rzepakowy do smażenia i gotowania Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy
Kuchenna Kontrrewolucyagarść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy do nich obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie wywar przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy
Kuchenna Kontrrewolucyamoże być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka pieprzu czarnego 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka tymianku Pierwszego dnia mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy
Kuchenna Kontrrewolucyaporcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkakrążki lub 1 cebula posiekana w kostkę 300 g ryżu na risotto 2 łyżki oliwy+1 łyżka masła 1 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego groszku (może być rozmrożony) 2 łyżki zimnego masła
Sztuka gotowania w/g Samiryjajko - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka
zdrowa vege kuchniajako główne danie spożywane z przypieczonym pieczywem maczanym w oliwie. 3 ząbki czosnku 1 kg małży w muszlach 1 mała cebula 700 g pomidorów 200 ml wytrawnego, białego wina oliwa estragon pietruszka sól pieprz W rondlu szklimy czosnek, cebulę i dodajemy oczyszczone małże. Kilka minut smażymy. Dodajemy pomidory, pietruszkę, estragon i trzymamy na niewielkim ogniu do zagotowania – dopóki małże
Bon Ton Italia