przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku
Blondynka Gotujepachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki: 1/2 kg ziemniaków garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 kg szpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś
Mango Papajakoperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 serek (trójkącik) topiony śmietankowy lub ziołowy 2 płaskie łyżki mąki 1/2 kubeczka (czyli ok. 100 g) słodkiej śmietanki 1. Oczyszczam koperek i rozdzielam listki od grubszych łodyg. Łodygi kroję
Kuchnia Prezydentowejtymianek, majeranek, rozmaryn 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą
Kuchnia Prezydentowejsłodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze 1-2 30 g startego parmezanu 2-3 łyżki natki pietruszki łyżka białego octu balsamicznego sól, sporo świeżo mielonego pieprzu Podsmażyłam
Kuchnia Prezydentowejosoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola 150 g mozzarelli 150 g goudy lub innego twardego sera żółtego ( u mnie Gruy ère ) 2 łyżki masła 1 duży kieliszek wina (ok. 150 ml) kilka łyżek
Kuchnia Prezydentowejczego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml ciemnego piwa mąka do panierowania 150 g płatków migdałowych sklarowane masło (masło ghee) lub olej rzepakowy do smażenia
Kuchnia Prezydentowejmnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Cebulę obieram, kroję w kostkę, poddusić i zeszklić na oleju, dorzucić drobno posiekany czosnek i imbir, poddusić
Kuchnia PrezydentowejPrzepadam wprost za azjatyckimi i indyjskimi daniami, a odkąd spróbowałam curry robię je przynajmniej raz na 7-10 dni. Malutką, bardzo ostrą porcją z odrobiną ryżu lub białego pieczywa można się spokojnie najeść i czuć pełen, ale nie przeciążony (!) żołądek przez kilka długich godzin. To curry rybne mojego autorstwa, inspirowane wieloma przepisami głównie niemieckich stron i blogów, lekturą kilku
Kuchnia Prezydentowejdłużej niż 10 minut. Podane każdy polewa sobie sosem pomidorowo-paprykowym. Sos do patatas bravas 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina 2 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru (lub 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę) po 1. dużej szczypcie soli, pieprzu, tymianku
Kuchnia Prezydentowejserka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę
Kuchnia Prezydentowejrozmrozić przed przygotowaniem, świeży trzeba przelać wrzątkiem) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3
Kuchnia Prezydentowejduże gruntowe ogórki 1/2 świeżej posiekanej papryczki chili 1 duża łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu 1. Brokuła zblanszować (ok. 5 min), dokładnie osączyć, najlepiej odwirować w wirówce do sałaty. 2. Ogórki obrać
Kuchnia Prezydentowejdyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym) 1 łodyga zielonej cebulki (grubego szczypioru) 1 szalotka 50 ml wytrawnego białego wina 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny i oregano do posypania tostów 1. Rybę dokładnie oczyścić z ości, podzielić
Kuchnia Prezydentowejdawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy : 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 4- 6 listków posiekanej świeżej szałwii 150 ml białego wytrawnego wina Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić
Kuchnia Prezydentowej