przekonałam Was do zrobienia domowego cukru waniliowego, a nie chcecie używać cukru waniliNowego - polecam gorąco cukier z prawdziwą wanilią firmy SKWORCU, kttóry tak jak mój powstaje z połączenia cukru białego i naturalnych nasion wanilii
Kto ugości moich gości?boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan
Słodka Stronacukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do schłodzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego 50 g gęstej śmietany 35 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaprzygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy
BaRepassprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki cukinii i papryki na grilla Przygotowanie: W małym garnku wymieszaj
karmelowyIdealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. CIEKAWOSTKA! Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów. Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki
Ostra na Słodkopestek 2 jajka mąka i tarta bułka 1 mała cebula dymka 1 mała młoda marchewka 1 małą łodyżka selera naciowego oliwa z oliwek parmezan świeże zioła masło parmezan kieliszek białego wytrawnego wina Masło rozpuszczamy z oliwą z oliwek. Podsmażamy startą cebulkę, marchew i seler naciowy dodajemy mięso, wcześniej zmielone i kieliszek wina. Gotujemy aż woda odparuje. Dodajemy starty parmezan świeże
Bon Ton Italiamoim ulubieńcem została jednak opcja z musem truskawkowym :) Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka ziarenka-miąższ z 1/3 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek zblendowanych na gładko Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu
KreatywnePinyZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy. Wlewamy jedną szklankę wody przegotowanej i znowu mieszamy
Jemy Pijemymłodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy ( zamiast magi) woda oczywiście :) łyżeczka brązowego cukru, ale może też być biały śmietana do zupy jak ktoś lubi ( ja ewentualnie dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim
Jemy Pijemyjest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić masło, dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się
Jemy Pijemyzrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować
Jemy Pijemyśrednie szklarniowe ogórki 2 duże ząbki czosnku lub 4 małe 1 papryczka chilli 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka prażonego sezamu ( czarnego i białego) 1 łyzeczka brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli Ogórki ze skórką „zgnieść” przykładając do nich na płasko nóż i uderzając w niego kilka razy dłonią. Powinny nam ładnie popękać. Pociąć na mniejsze
Jemy PijemyCiasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą
Jemy Pijemywymyślił to połączenie musiał być kulinarnym geniuszem. Połączenie idealne ! ! ! 3 żółtka 180 g masła ( trzeba je sklarować ) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ( najczęściej białego ale ja wolę czarny ) 4 cl wody Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna
Jemy Pijemy