Rozgrzewka przed świętami 237czytelnicy bloga wiedzą nie ma u mnie świąt bez pierogów. Kiedyś w ogóle ich nie jadaliśmy w czasie Wigilii, ale od 10 lat nie ma opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji(...)daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego
Przysmaki Karolki
Ruskie pierogi podobno rodem z Lwowa 181Uwielbiam ruskie pierogi we wszelkiej postaci od zawsze. Wydawało by się, że to bardzo jednoznaczna potrawa .Nic bardziej błędnego. Lekka modyfikacja w sposobie podania(...)okraszenia - decyzja czy mają być tylko ugotowane czy jeszcze potem podsmażone i już mamy ogromną zmianę w smaku. Ostatnio wygrzebałam w starych przepisach po Babciach , że kiedyś robiły ruskie pierogi dodając do farszu trochę skwarek ze słoninki i podsmażając ostudzone pierogi posypane kminkiem. Podobno takie robiono w okolicach Lwowa. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku 191robię kolejne pierogi z ,, dziwnym,, farszem. A wszystko przez to , że tak lubię zmiany . Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy. Zawsze lubiłam ( jak i cała rodzina ) pierogi. Robiłam je często i dużo ( na 6 osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem(...)kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Smakunie – domowe pierogi, które podbijają serca 58Kiedy myślimy o jedzeniu, które kojarzy się z domem, dzieciństwem i ciepłem rodzinnych spotkań, pierwsze na myśl przychodzą pierogi. To danie, które w Polsce ma wyjątkowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z budyniem i śliwkami 34Śliwki , zarówno w słodkich wypiekach , jak i w daniach wytrawnych, sprawdzają się znakomicie. Co roku z niecierpliwością czekam na sezon, kiedy na targu i w marketach
MeCooks
Staropolskie łazanki i najstarszy przepis 37Poznaj historię i najstarszy przepis na staropolskie łazanki . Tradycyjne danie z kapustą i makaronem, które trafiło do Polski już w XVI wieku. Staropolskie łazanki – historia
RafalCook
Kapusta czerwona – właściwości, korzyści zdrowotne i zastosowanie w diecie 48Kapusta czerwona, często niedoceniana w naszych codziennych dietach, to prawdziwy skarb pełen zdrowotnych korzyści. Z niską wartością energetyczną wynoszącą zaledwie 31 kcal na 100 g, to
Marcepanowa kuchnia
Pierogi parowane z mielonym mięsem 47Chińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu! Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a
AZgotuj!
Kopytka a’la ruskie 74Magda Uwielbiam pierogi ruskie, ale że mistrzem pierogowym niezmiennie jest moja teściowa, ja się za ich przygotowanie nawet nie zabieram. Jednak często kusi aby zjeść, bo przecież ten ich farsz to jest prawdziwe dobro, chyba nikogo nie muszę co do tego upewniać. Jest jednak łatwiejszy sposób aby cieszyć się wspaniałym smakiem ziemniaków z twarogiem i dużą ilością prażonej cebuli(...)ziemniaki i cebula ostygną, możemy zrobić omastę – słoninę kroimy na małą kosteczkę – uwaga, mój patent na słoninę – jako, że u mnie to niezbedny towar do pierogów i nie może go zabraknąć, ja kupuje słoninę w dużym plastrze i… zamrażam. Potem gdy jej potrzebuje, ostrym nożem odcinam taki kawałek jaki potrzebuje i zdecydowanie mogę powiedzieć
Smaczna Strona
Dania na Walentynki 95który zachwyci smakiem i atmosferą. W tym wpisie przedstawiam Wam inspirujące pomysły na dania, które idealnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji. Mini kanapeczki serca Serca z truskawek na walentynki Pierogi z serem na Walentynki Ziemniaki pieczone w kształcie serca Serca z parówek Sałatka z truskawkami rukolą i kokosem Pizza walentynkowa Sernik na Walentynki Najprostszy deser walentynkowy Pierogi
Dorota Smakuje
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 101Kolejny przepis na pierogi. Bardzo lubię wszystkie rodzaje. Pierogi to zawsze dobry pomył na obiad, tym razem z ziemniakami i kiszoną kapustą, do tego okrasa ze skwareczków i cebulki. Coś innego... Polecam.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonko
Ruskie pierogi na pyrach w mundurkach 102Nadzienie przygotowane na pyrach w mundurkach ma pełniejszy smak, z racji większej ilości skrobi.… Czytaj dalej Ruskie pierogi na pyrach w mundurkach
Pij soki wyciskane
Szczodraki 80Ciasto wyłóż na blat, podziel na 2-3 porcje, każdą cienko rozwałkuj podsypując blat mąką, wytnij kółka. 12. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej. 13. Przełóż pierogi na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i dostaw jeszcze na 15-20 minut. 14. Wymieszaj jajko z odrobiną mleka i posmaruj pierogi, a następnie posyp je makiem
Z notatnika dietetyka
,,Sofficini z szynką i serem’’ 74przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pierożki podajemy
Podróż w kulinaria