pierogi - 9067 przepisów (strona:227/605)

Farsz do krokietów 169

też do naleśników oraz do pierogów i uszek. Jest super pyszny i prosty do zrobienia. - super farsz z pieczarek i kapusty kiszonej - idealny do krokietów, naleśników oraz pierogów - jest tak pyszny, że można go jeść samego prosto z miski

AniaGotuje.pl
pierogi z fasolą i grzybami 88

przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i podsmażoną cebulką. Możemy podać również jako dodatek do czystych

Domowy Smak Jedzenia
Uszka z kaszą i soczewicą 137

podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić w lepienie uszek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. gorącej(...)kulę i rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 2-3mm. Małą okrągłą foremką wycinałam z ciasta kółeczka. Na każdym takim kółku układałam łyżeczkę farszu i zlepiałam jak pieroga. Na koniec 2 brzegi zlepiałam razem w uszko. Uszka odkładałam na deskę posypaną mąką. W garnku zagotowałam większą ilość wody, osoliłam ją i wrzuciłam uszka. Uszka gotowałam

Waniliowe Improwizacje
Tygielek do kawy - jaki wybrać 161

Tygielek do kawy - jaki wybrać kawa po turecku parzona w elektrycznym tygielku Tygielek do kawy - jaki wybrać. Podpowiadamy czym się kierować kupując cezve, jaka wielkość będzie

Cztery Fajery
Drożdżowe pierożki kebabowe 156

Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto nie musi już podrastać. Można od razu zabrać się za lepienie pierogów. 3. Z ciasta odkroić część, wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić. Dodatkowo można zrobić falbankę widelcem. 4. Pierożki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem

Kuchnia domowa Ani
Barszcz grzybowy na zakwasie. 109

Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z kapustą. W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy z Wigilii i wtedy właśnie pierogi zostają podgrzane w barszczu i w nim zjedzone! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa 114

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to

Cztery Fajery
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 156

jest to młoda kapusta, częściej biała, a jeszcze częściej kiszona. Praktycznie o każdej porze roku mamy tu jakieś specjalne dania z kapusty. Latem i jesienią zwykle są to kapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem(...)Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków.  Kapusta na żeberkach Kapusta na żeberkach - kuchnia podkarpacka Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki

Trzeci talerz
Wino na świąteczny stół 88

palący efekt działania alkoholu. Ponadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić(...)jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego

Kate's Kitchen
Uszka z kapustą i grzybami 157

świąteczne danie. Najlepiej smakują z dobrze doprawionym domowym czerwonym barszczem . Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Przyznam Wam szczerze, że jeśli chodzi o uszka czy pierogi, to nie jestem „mistrzynią idealnych kształtów” Raz wyjdą mi śliczne, raz mniej efektowne, jeśli chodzi o aspekt wizualny. Ale na szczęście nie liczy się to jak uszka(...)przygotowania uszek wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto z masłem i jajkami. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania tradycyjnych pierogów. Spróbujcie. Składniki: Na farsz: około 450 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów

Słodkie okruszki
Kaszotto z dynią, indykiem i fetą 80

ostatni przepis z wykorzystaniem dyni, a w kolejne dni zasypię Was przepisami na świąteczne przysmaki, między innymi na najlepsze pierogi i uszka z przepisu mojej babci Krysi, pierogi ruskie, barszcz z zakwasu, czy paszteciki z kapustą i grzybami. Jeśli tylko czas pozwoli, chciałabym podzielić się z Wami przepisami na prezenty DIY (do it yourself – zrób

Be Fit Be Strong
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 87

buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami.  Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na Wigilię: Uszka z grzybami 106

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa

Niedzielny kucharz