Ogórki kiszone na zimę chrupiące ogórki w słoikach Ogórki kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do
Cztery FajerySzybkie ciasto na maślance Przepis na ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto na maślance jest wilgotne, miękkie i obłędnie smaczne. To jeden z tych
Cztery FajeryPstrąg na parze z warzywami szybki i prosty przepis na obiad Pstrąg na parze z warzywami, lekki i szybki obiad dla całej rodziny, idealny na upalne
Cztery FajerySernik na zimno z mascarpone Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik
Cztery FajeryKawa krówkowa aromatyczna kawa z kajmakiem Kawa krówkowa czyli kawa z kajmakiem i bitą śmietaną pasuje na każdą okazję. Podobnie jak kawa cesarzowej Marii Teresy
Cztery FajeryZaczynamy wakacje! Miałam plan na pierogi z ciasta z dodatkiem ciemnego kakao w tym ostatnim(...)dniu szkoły, ale w lodówce leżał twaróg z ostatnim dniem przydatności. Nastąpiła więc szybka zmiana planów, ale mam jeszcze truskawki, bo zrobiłam niezły zapas i być może jutro polepię pierogi. Truskawki w tym roku na działce marne, choć krzaczków mamy całkiem sporo. Za dużo deszczu, za mało słońca. Aż trudno uwierzyć, że jest koniec czerwca... Dziwny
bistro mamaChlebek odrywany kawowo pomarańczowy puszysty i delikatny chleb odrywany. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka , bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie
Cztery FajeryKompot rabarbarowy z jabłkiem przepis na kompot z resztek owoców. Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie
Cztery FajeryNastępne pierogi na naszej(...)liście ;) Tym razem dość nietypowe połączenie: kwaśno-słodkiej białej porzeczki z białą czekoladą - doskonałe na sezon letni. Z podanego w przepisie czasu przygotowywania 45 minut najwięcej czasu zajmuje lepienie pierogów - w kilka osób idzie zdecydowanie szybciej
Milion SmakówSałatka z kiszonych ogórków z majonezem najlepsza sałatka do kotletów mielonych Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem i musztardą. Klasyka gatunku i najlepszy dodatek do obiadu
Cztery Fajerysmakami. Ravioli wyszły bardzo dobre i posmakowały wszystkim domownikom mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Forma w jakiej je zrobicie jest dowolna, może to być klasyczny kształt pierogów, tortellini… Proponuję podać z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką lub ze słodką śmietaną i cynamonem. Smacznego! Print Ravioli z dynią na słodko .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem. Docisnąć ciasto wokół farszu, a następnie wyciąć kształt odpowiednią formą, może być szklanka lub wycinacz do pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 łyżek oleju i 1 łyżeczki soli. Na wrzącą wodę wkładać przygotowane pierożki. Gotować około 2 - 3 minut, pamiętajcie, aby woda gotowała się
SprawdzonaKuchnia.plcienkie okrągłe placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można pomalować roztrzepanym jajkiem, posypać świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Smacznego! Artykuł Calzone pochodzi z serwisu
SprawdzonaKuchnia.plokoło 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i 1/2 łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze(...)około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i 1/2 łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze
SprawdzonaKuchnia.plchlebowym. Nosiła ona zapewne różne nazwy, ale ja zapamiętałam, że był to piecyk. Do piecyka wkładało się potrawy po to, żeby nie wystygły. Umieszczone na metalowej misce czy talerzu pierogi, przykryte drugim talerzem, były ciepłe nawet po kilku godzinach. Zresztą metalowe naczynia często stawiano też na skraju blachy, gdzie kładziono na bieżąco przygotowywane potrawy. Kuchnia kaflowa w sezonie jesiennym(...)nazwa takiego właśnie piecowego legowiska. Ale jest to również nazwa prostej potrawy pieczonej bezpośrednio na blasze kuchennej. Do przygotowania zapiecków potrzebne są liście chrzanu i farsz jak na pierogi ruskie, czyli ugotowane ziemniaki, biały ser i podsmażona na maśle cebulka. Dobrze doprawiony farsz zawija się liście chrzanu i opieka z obu stron na blasze. Pod wpływem ciepła liście chrzanowe
Trzeci talerzHerbata ze świeżej mięty najlepsza herbata miętowa na lato. Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z
Cztery Fajery