sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy(...)solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku. Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji
MiksturownikCiasto na pierogi: około 1,5 szkl. mąki 1/3 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki. FARSZ: pęczek botwinki lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi 1 cebula - najlepiej też młoda 150 g białego sera łyżka oleju(...)Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut. Ostudzić. Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Do polania: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć. Polać pierogi
kolorowotorcikowoprywatna klasyka i pierwsze miejsce w klasyfikacji pierogów. Dodatek suszonej mięty sprawia, że nie są zwyczajne. Gdy byłam jeszcze na studiach to połączenie zadziwiało wszystkich moich znajomych. Takie pierogi robiła jeszcze moja babcia, więc musiały powstać gdzieś tu, na Roztoczu. Składniki: Farsz: 0,5 kg białego sera 5 ziemniaków dwie duże szczypty suszonej mięty - jak suszyć pisałam(...)cisnąć przez praskę. Dodać przemielony przez maszynkę biały ser. Dod ać miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko połączyć. Na krążki ciasta nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane masłem
Pasja Smakuzrobiłam.Bardzo długo to trwało,najpierw kilka razy odłożyłam w sklepie soczewicę na półkę.Jak już kupiłam swoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody(...)pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną
Ala piecze i gotujedzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej, jajko, szczypta soli, łyżka oleju, letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli(...)obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką
Z miłości do słodkościczytelnicy bloga wiedzą nie ma u mnie świąt bez pierogów. Kiedyś w ogóle ich nie jadaliśmy w czasie Wigilii, ale od 10 lat nie ma opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji(...)daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego
Przysmaki KarolkiUwielbiam ruskie pierogi we wszelkiej postaci od zawsze. Wydawało by się, że to bardzo jednoznaczna potrawa .Nic bardziej błędnego. Lekka modyfikacja w sposobie podania(...)okraszenia - decyzja czy mają być tylko ugotowane czy jeszcze potem podsmażone i już mamy ogromną zmianę w smaku. Ostatnio wygrzebałam w starych przepisach po Babciach , że kiedyś robiły ruskie pierogi dodając do farszu trochę skwarek ze słoninki i podsmażając ostudzone pierogi posypane kminkiem. Podobno takie robiono w okolicach Lwowa. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirobię kolejne pierogi z ,, dziwnym,, farszem. A wszystko przez to , że tak lubię zmiany . Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy. Zawsze lubiłam ( jak i cała rodzina ) pierogi. Robiłam je często i dużo ( na 6 osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem(...)kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMagda Uwielbiam pierogi ruskie, ale że mistrzem pierogowym niezmiennie jest moja teściowa, ja się za ich przygotowanie nawet nie zabieram. Jednak często kusi aby zjeść, bo przecież ten ich farsz to jest prawdziwe dobro, chyba nikogo nie muszę co do tego upewniać. Jest jednak łatwiejszy sposób aby cieszyć się wspaniałym smakiem ziemniaków z twarogiem i dużą ilością prażonej cebuli(...)ziemniaki i cebula ostygną, możemy zrobić omastę – słoninę kroimy na małą kosteczkę – uwaga, mój patent na słoninę – jako, że u mnie to niezbedny towar do pierogów i nie może go zabraknąć, ja kupuje słoninę w dużym plastrze i… zamrażam. Potem gdy jej potrzebuje, ostrym nożem odcinam taki kawałek jaki potrzebuje i zdecydowanie mogę powiedzieć
Smaczna Stronaktóry zachwyci smakiem i atmosferą. W tym wpisie przedstawiam Wam inspirujące pomysły na dania, które idealnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji. Mini kanapeczki serca Serca z truskawek na walentynki Pierogi z serem na Walentynki Ziemniaki pieczone w kształcie serca Serca z parówek Sałatka z truskawkami rukolą i kokosem Pizza walentynkowa Sernik na Walentynki Najprostszy deser walentynkowy Pierogi
Dorota SmakujeKolejny przepis na pierogi. Bardzo lubię wszystkie rodzaje. Pierogi to zawsze dobry pomył na obiad, tym razem z ziemniakami i kiszoną kapustą, do tego okrasa ze skwareczków i cebulki. Coś innego... Polecam.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoNadzienie przygotowane na pyrach w mundurkach ma pełniejszy smak, z racji większej ilości skrobi.… Czytaj dalej Ruskie pierogi na pyrach w mundurkach
Pij soki wyciskaneCiasto wyłóż na blat, podziel na 2-3 porcje, każdą cienko rozwałkuj podsypując blat mąką, wytnij kółka. 12. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej. 13. Przełóż pierogi na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i dostaw jeszcze na 15-20 minut. 14. Wymieszaj jajko z odrobiną mleka i posmaruj pierogi, a następnie posyp je makiem
Z notatnika dietetykaprzestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pierożki podajemy
Podróż w kulinaria