pierogi - 9277 przepisów (strona:210/619)

Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 140

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica(...)mieszamy całość. Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy boki. Pierogi odkładamy na deskę oprószoną mąką pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta). Wywar z podgotowywania botwinki zachowałam

Kolorowy Przepisownik
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 132

zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody jeszcze ok. 5 minut. Słoninę kroimy w kostkę i stapiamy na patelni, następnie polewamy pierogi. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Pierogi po łemkowsku 130

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy(...)wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na   powierzchnię. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 154

Wigilię spędzamy u mamy. Na zawsze zapamiętam atmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony barszcz z uszkami wypełnionymi grzybami, są pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru(...)przepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam je na próbę w wersji z kawałeczkami boczku, Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Nie dziwię mu się, bo były pyszne. To świetna alternatywa dla pierogów, można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja

W mojej kuchni
Wareniki z pyrami 116

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Składniki Farsz: 800 g ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 1 łyżka masła sól(...)masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Pierogi z kozim serem 94

serze kozim jesteśmy po prostu zakochani, więc wylądował jako farsz do naszych pierogów.   Składniki 300 g mąki pszennej 180 ml gorącej wody 1/2 łyżki masła szczypta soli 300 g rolady z sera koziego Dodatkowo: masło (3 łyżki) koperek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha(...)masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z masełkiem koperkowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pierogi z soczewicą i bryndzą. 173

muffinki z soczewicą . Chociaż nie próbowałam żadnej potrawy Maćka, a każda na pewno byłaby tego warta, to w pierwszej kolejności skusiłabym się na jego tajską zupę . Dzisiaj zaś przygotowałam pierogi z zieloną soczewicą i bryndzą. Polecam, bo są naprawdę smaczne :) To moje ostatnie danie z warzyw strączkowych. Z niecierpliwością czekam na hasło następnego tygodnia ! Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę, bryndzę, cebulę i jajko połączyć. Farsz doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 189

Pierogi z mięsem , dano ich nie robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych(...)wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą i warzywami żeby wystarczyło do moich pierożków . Farsz wyszedł boski, można go było wyjadać łyżeczką prosto z miski

Smaczna Pyza
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 187

warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego.   Składniki (na 4 pierogi): Ciasto drożdżowe: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g drożdży łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli żółtko lub małe jajko 25g masła 150 ml mleka zioła prowansalskie Farsz: opakowanie mrożonych warzyw: cebula(...)ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tak, żeby powstały 4 koła o średnicy dużego talerza. Na jedną połowę koła nakładamy 1/4 farszu, przykrywamy drugą połową i sklejamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Ciasto powinno być zarumienione, ale nie zbyt mocno

Czerwona Porzeczka
Pierogi "ruskie" 121

Tradycyjne pierogi, które nigdy nie "wyjdą" z mody. Składniki Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki  125 ml gorącej wody 25 g masła   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem(...)pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Won-ton-ki z grzy-ba-mi w so-sie ze szpi-na-ku i czo-snku 295

ubite jajko i pozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz

Jem więc Jestem
Pierogi z zieloną soczewicą 203

Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.  Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku

kawawszklance
smaczne aromatyczne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwkami... 143

wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu, cedzakiem wyjąć i przelać zimną wodą, wkładać do miski - pierogi są delikatne, aromatyczne, smakują też później odsmażane................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem 165

Składniki: farsz 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz ciasto na pierogi  tu Wykonanie: Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso zmielić(...)miski przełożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy formując pierożki.  Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Odsmażamy na patelni i podajemy z podsmażoną na złoto cebulką. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Rolada z ciasta pierogowego (z twarogiem i kaszą gryczaną) 150

ilościach hurtowych... Zostało mi trochę ciasta, farszu, więc... wpadłam na pomysł, aby wszystko to razem połączyć w jedną całość. Rolada okazała się wielkim wybawieniem od dalszej zabawy z pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu.  (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej(...)się nie rozpadła podczas gotowania) i włożyć do garnka z wrzącą wodą.   Gotować 5-7 minut od wypłynięcia. Przed podaniem można pokroić i polać skwarkami - tak jak pierogi.   (Ja również podsmażyłam na patelni

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania