Próbowałam już kilka przepisów na ciasto na pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę(...)przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKastelik (a dokładniej z przepisu na pierogi z mięsem), a farsz to moja inwencja własna. Z tego przepisu na ciasto korzystam już od lat i za każdym razem pierogi czy też uszka wychodzą bardzo smaczne i co najważniejsze miękkie. Muszę się przyznać, że to są pierwsze uszka, jakie zrobiłam. I nawet się nie porozklejały podczas gotowania. :) Wyszły
blog.moje-pasje.infosmaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól(...)posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa AniPierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Polecam podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 30 średniej wielkości pierogów. Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział
BullioPierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka na oliwie). Wartość energetyczna (1 porcja - 7szt bez zasmażki) Energia
Zielona KuchniaStruklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi(...)serem, tylko w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne! W dodatku jest to szybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową(...)ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego
Trufelkowoprzypominają kluski śląskie , są okrągłe i mają dziurkę, ale swój kolor zawdzięczają szpinakowi, mają też w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi . Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi(...)Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę
Marcepanowa kuchniapierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego(...)kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia. Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :) Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów
CynamonemPoOczachskleiło. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego
Gotowanie...to proste !wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez pierogów 😍 i to jeszcze takich domowych lepionych całą rodzinką 👪 Jak robić, to hurtem i do zamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad :) Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej(...)przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Przemieszać co jakiś czas aż do wypłynięcia na powierzchnię. Ilość zależy od tego jakiej wielkości wyrabiacie formy (u mnie średnica małego słoiczka po koncentracie) i wychodzi mi dobrze napełnionych
Zdrowie i pysznie na talerzudoskonale nadaje się do różnego rodzaju pierogów, a także do uszek do barszczu. Przepis ten wypróbowałem, jest bardzo dobry ! Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 50 pierogów. P rzepis ten znalazłem tutaj : zjadam.pl
Przepisy i porady kulinarnećwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy
PatiGotuje