pierogi - 9320 przepisów (strona:198/622)

39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 255

mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.  Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy(...)szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru  1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół

Symfonia Smaków
Jak pierogi staly sie tradycja 200

walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz(...)podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem. Gotowym farszem napelniamy pierogi. Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna przygotowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 163

pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku(...)oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową

Buniabaje w kuchni
Pierogi ze szpinakiem 126

jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko * szczypta soli * ciepła przegotowana woda(...)Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek  * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 194

pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy(...)szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło

Magiczne Życie Marty
Pierogi z mięsem 170

blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku.  Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować(...)osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką

Magiczne Życie Marty
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 187

blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz(...)jogurtem.  Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia

Magiczne Życie Marty
Pierogi ruskie 182

Dzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne(...)mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem. Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek

Pora coś zjeść
Pierogi z jagodami , zwyczajne chociaż nie zwyczajne 120

będąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy słój, pełen jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało fioletowe łapy i języki od podjadania. Wśród swoich to nie raziło, ale kiedy jechałam autobusem z dworca(...)domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu

Smaczna Pyza
Calzone z mięsem mielonym 203

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi bezglutenowe 30

Pierogi to jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą – to absolutny klasyk! Jednak co zrobić, gdy gluten odpada? Spokojnie, mam na to sposób! Pierogi bezglutenowe wcale nie są tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Pokażę Ci, jak krok po kroku wyczarować te pyszności, które zaskoczą nawet największych fanów tradycyjnych smaków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 115

specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach i uszkach. Oto przepis na uszka z grzybami

Gotujemy i jemy
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 29

specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach i uszkach. Oto przepis na uszka z grzybami

Korniszonki
Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze 62

pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Jabłka duszone w cydrze wprowadzają nutę świeżości i orzeźwienia, równoważąc ciężki akcent potrawy. Idealne połączenie […] Artykuł Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze pochodzi z serwisu Wędr

Wędrówki po kuchni
Pierogi z serem i szpinakiem 29

nazwijmy to dietą, stwierdziłem że będę jadł wszystko, tylko z umiarem. Od tego czasu, odpukać w niemalowane, nie miałem żadnego ataku związanego z moimi dolegliwościami. Wczoraj przyszedł moment lepienia pierogów ze szpinakiem oraz serem, które pomimo, że nie są to moje ulubione, musiałem zrobić. Chcica mnie jakaś nadeszła, więc są, a właściwie były. Tylko zdjęcie zostało oraz(...)mąki wlewamy wodę z łyżką masła i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen