pierogi - 9277 przepisów (strona:198/619)

Pierogi z jagodami , zwyczajne chociaż nie zwyczajne 105

będąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy słój, pełen jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało fioletowe łapy i języki od podjadania. Wśród swoich to nie raziło, ale kiedy jechałam autobusem z dworca(...)domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu

Smaczna Pyza
Calzone z mięsem mielonym 195

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi bezglutenowe 16

Pierogi to jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą – to absolutny klasyk! Jednak co zrobić, gdy gluten odpada? Spokojnie, mam na to sposób! Pierogi bezglutenowe wcale nie są tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać. Pokażę Ci, jak krok po kroku wyczarować te pyszności, które zaskoczą nawet największych fanów tradycyjnych smaków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 102

specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach i uszkach. Oto przepis na uszka z grzybami

Gotujemy i jemy
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 13

specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek . Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach i uszkach. Oto przepis na uszka z grzybami

Korniszonki
Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze 47

pierogi łączą w sobie tradycyjne, swojskie smaki i tworzą coś absolutnie przesmacznego! Choć farsz wydaje się banalny i przaśny, to dodatki wynoszą to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Jabłka duszone w cydrze wprowadzają nutę świeżości i orzeźwienia, równoważąc ciężki akcent potrawy. Idealne połączenie […] Artykuł Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze pochodzi z serwisu Wędr

Wędrówki po kuchni
Pierogi z serem i szpinakiem 20

nazwijmy to dietą, stwierdziłem że będę jadł wszystko, tylko z umiarem. Od tego czasu, odpukać w niemalowane, nie miałem żadnego ataku związanego z moimi dolegliwościami. Wczoraj przyszedł moment lepienia pierogów ze szpinakiem oraz serem, które pomimo, że nie są to moje ulubione, musiałem zrobić. Chcica mnie jakaś nadeszła, więc są, a właściwie były. Tylko zdjęcie zostało oraz(...)mąki wlewamy wodę z łyżką masła i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta na 10 sposobów! Proste i pyszne przepisy. 38

wędzonym boczkiem na młodej kapuście. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, a całe danie wygląda efektownie, więc spokojnie można je przygotować na przyjęcie.   Pierogi z mięsem i młodą kapustą Przepis tutaj (KLIK) Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone

Blog z Apetytem
SMAŻONE PIEROGI Z MIĘSEM + FILMIK 39

Smażone pierogi z nadzieniem mięsnym są wyjątkowo smaczne. Polecam je podać do barszczyku czerwonego.          CIASTO :  500 g mąki pszennej tortowej  200 ml mleka około 80 ml wody  15 g świeżych drożdży  1 jajko 1  łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli  1 łyżka octu  2 łyżki oleju(...)marchewką i czosnkiem, oraz doprawić je do smaku.  Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy na posypanej mąką macie, następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka, nadziewamy je mięsem i zlepiamy pierogi.  Po około10 minutach, kiedy lekko podrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony, podajemy ciepłe z barszczykiem, smacznego.    Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z kaszanką 34

Połączenie polsko - polskich smaków wychodzi całkiem smacznie! Zapraszam na przepis na pierogi z farszem z kaszanki. Artykuł Pierogi z kaszanką pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami 38

Pierogi leniwe, kluski leniwe , każdy pamięta je z dzieciństwa gdy babcia lepiła, czy mama gotowała. Jest tu ich na blogu sporo natomiast dziś będzie coś równie pysznego ale z lżejszymi zamiennikami czy to mąki czy dodatków. Moja babcia pamiętam jak zagniatała szybko ciasto z twarogu i mąki, potem robiła rulony jak na kopytka i gotowała w osolonej wodzie. Podawała(...)zawsze z palonym masłem, posypane obficie cukrem. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z bloga Szymona "FiK". Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tureckie pierogi manti 42

Idealne są na sosie, gęstym, pomidorowym albo jako dodatek do zupy np. rosołu. Najpierw trzeba zrobić farsz a potem to tylko lepienie zostaje, będą wspaniałe. Podczas gdy ciasto na pierogi odpoczywa, ja robię farsz bo i jego szybko się robi. I tak pyszne pierożki lądują na talerzu suto polanym sosem pomidorowym a zjadającym cieszą się buzie i proszą(...)dokładki. Tureckie pierogi manti - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 38

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis.   CIASTO :  50 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 jajko  1 łyżeczka cukru  100 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej  1 łyżeczka soli        FARSZ(...)podsmażamy na złoto. Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów, dodajemy do niej grzyby, doprawiamy całość do smaku i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi.  Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. aż będą złote.  Smacznego.    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji

Kulinarne Fantazje Marioli
Piecuchy z grzybami i rozmarynem 44

udało mi się zasuszyć trochę grzybów na zimę, ale taka grzybomaniaczka jak ja nie mogła już wytrzymać ;) Uwielbiam łączyć zioła z grzybami, dlatego ostatnio upiekłam boskie piecuchy, czyli pieczone pierogi z grzybami. Farsz doprawiłam mega aromatycznym rozmarynem, dorzuciłam też kosteczki sera sałatkowego. Wyszło genialnie! Ciasto (ok. 25 szt.): 150 ml. lekko ciepłego mleka 25 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka(...)przez około 10 minut i wystudź. Dodaj ser sałatkowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkowuj na grubość około 4 mm. Wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepiaj jak tradycyjne pierogi, brzegi możesz podociskać widelcem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 180℃. Piecuchy smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na wierzchu układaj

Delicious Place
10 nieoczywistych przyborów kuchennych, które warto mieć! 58

myśli, a każdy go potrzebuje. Do ozdobnego naczynia wlejesz dosłownie każdy napój — od lemoniady, coli, soku, aż na winie, piwie i koktajlach w wersji XXL kończąc. Maszynka do lepienia pierogów Świąteczne lepienie pierogów wcale nie musi trwać kilku godzin — można zrobić to z pomocą ręcznej, kompaktowej maszynki, która zlepi je za ciebie. Wystarczy umieścić w niej ciasto(...)jego środku ułożyć farsz, a potem złożyć i już — piękny pieróg jest gotowy na kąpiel w garnku. Kompaktowy minutnik — dzięki niemu wyjdzie Ci jajko na pół miękko Każdemu z nas zdarzyło się gotować jajko na miękko i zrobić z nich jaja na twardo, ponieważ przegapiliśmy ten moment. Takich pomyłek można uniknąć, zaopatrując się w nakręcany minutnik, który w porę ostrzeże

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania