PIEROGI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 175Pierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem(...)kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól
Kuchnia Paulettes
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 266balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 257jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku(...)Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej
To co kocham
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 928Wigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner
Słodka Strona
pierożki inspirowane Gruzją 207mielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając(...)porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem. Gotuję w osolonej wodzie
Cook&Love
Pierogi leniwe całkiem zdrowy, szybki i łatwy posiłek. 177różnie bywa, widziałam przepisy gdzie dodawane także są do nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już
Dieta moja pasja
Pierogi z jagodami 249przywiozłam do domu 4 litry. Część poszło w słoiczki cześć do bezpośredniego zjedzenia i wystarczyło jeszcze nieco do pierogów, które bardzo lubimy. Gdzieś ostatnio czytałam, że ciasto na pierogi dobrze współpracuje z mąką i maślanką. Postanowiłam więc wypróbować i powiem Wam, że wyszły bardzo smaczne. Ciasto ładnie się wałkuje, jest sprężyste i dobrze się lepi. Składniki: 500g mąki(...)paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić. Gotować w nieco posolonej wodzie ok.2 minuty od wypłynięcia pierogów. My zajadamy polane masełkiem lub ze śmietanką i cukrem
W garach u Gosi
21 lat, Sokołów i gotowanie 193śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem(...)musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej Wiewióry
,, Pierogi z dynią’’ 188Jeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Nadzienie: 30 dag dyni 4 cebule 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek kroimy
Podróż w kulinaria
pierogi z serem i borówkami 161Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska(...)borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy. Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną z cukrem. I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pierogi ze śliwkami 186ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane śmietaną, oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek (wypestkować i pokroić na dwie lub cztery
Domowy Smak Jedzenia
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 285się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. O samych Karaimach piszę niżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć(...)trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem. A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów): Kibinai podane w restauracji w Trokach ----- Podobne: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Samosy warzywne Pierogi z jarmużem Karaimowie są bardzo zamkniętą grupą religijną - nie można do nich wstąpić, Karaimem trzeba się urodzić. Podstawą religii karaimskiej
Weekendy w domu i ogrodzie
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 242środę wystarczyło tylko podgrzać. II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś nowego. I tak już kolejny raz zajadamy się pysznymi pierogami, które zawsze lepi moja mama, bo sama nie mam cierpliwości i średnio wychodzi
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierogi z jagodami 223Pierogi z jagodami moje ulubione Składniki • jagody ciasto • 40 dag • 2 jajka • sól • 1 łyżka oliwy • 1 szklanka wody • śmietana • cukier do posypani Sposób przygotowania 1. Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodę mieszając(...)łyżką potem wyrobić rękoma elastyczne ciasto ( ilość wody czasami trzeba więcej dolać a czasami mniej zależy to od mąki ) 2. Cisto rozwałkować na stolnicy wykrawać kółka nałożyć jagody skleić pierogi 3. W garnku zagotować wodę wrzucać partiami pierogi gotować do wypłynięcia na powierzchnię podawać z cukrem i oblane śmietaną
W królestwie smaków Beaty
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 246drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów i zup Typ 500 (poznańska) – świetnie nadaje się na pierogi i kluski, pizzę, a także do zasmażek i sosów Typ 550 (luksusowa) – bardzo dobrze sprawdza się w wypieku ciasta drożdżowego i smażonego(...)różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi... Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jaką mąkę
Kuchnia u Krysi