pierogi - 9327 przepisów (strona:189/622)

Pieczone pierożki drożdżowe 195

minut. Następnie pokroić w kostkę u dodać do kapusty i gotować na średnim ogniu ok. 50-60 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać kilka ziarenek kminku. Pierogi nadziewać wystudzonym farszem. Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 50 g świeżych drożdży 180 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  Z podanych składników(...)przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość - 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować na ok 5 mm i wycinać kółka. Na środek każdego pieroga nałożyć po łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić

Chocolate Muffin Blog
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 230

przygotowaliśmy jest już diametralnie różny od klasycznego, opiera się bowiem na mące z pełnego ziarna, a farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany(...)każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały pierogi ravioli, które wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 10 minut od wypłynięcia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orkiszowe uszka wigilijne 265

pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych borowików(...)twarde), na grubość około 2 mm, przy pomocy kieliszka wycinaj koła (u mnie średnica około 4 cm) Na środek każdego koła nakładaj około pół łyżeczki farszu, zlep tak jak pierogi, następnie zawiń wokół palca (jak pierścionek) i zlep końce Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia Gotowe :) Ja uszek nie gotowałam

pyszne zdrowości
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 238

Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie(...)szklanki wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka kładziemy farsz, brzegi ciasta zwilżamy i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia, następnie wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową. Podawać podsmażoną cebulką . rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 195

poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce(...)Upiec pierogi i kulebiaka Przygotować seler Na godzinkę przed kolacją podgrzać/upiec: pieczarki, krem z buraków, bigos. a potem trawić przez 3 godziny i przebiec 10 km żeby to spalić

greenscarf
Wigilijne pierogi z pieczarkami i orzechami 178

Takie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one świetnie smakują o każdej porze roku, podgrzane czy podsmażone

Szybko Tanio Smacznie
Wigilijne pierożki z makiem 375

gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 188

przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową,  polewając roztopionym masłem. Smacznego

kgwjanczewo
Pierogi z mięsem. 152

oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu.  FARSZ Składniki: 250 g mięsa wołowego antrykot 1 cebula pieprz, sól Najlepiej dzień wcześniej ugotować(...)szykowaniu samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na wycięte z ciasta kółka (wycinałam kubkiem) i lepimy pierogi. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do momentu aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Smacznego

Moje-pitraszenie
Szpinak + Ciasto = Pierogi 194

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się  wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy).    Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 2 min. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
pierogi z płuckami 239

gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Gotowe podajemy okraszone podsmażona cebulką na tłuszczu

Domowy Smak Jedzenia
Kulebiak z kapustą i grzybami 206

pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się(...)margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól   2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko (małe) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania (małe

Di gotuje
Hreczniaki 176

Czyli moja rodzina je uwielbia Babcia i Mama pieką pyszne pierogi z kaszą wymieszaną z białym serem i właśnie te gryczane kotleciki smakują bardzo podobnie do nadzienia tych pierogów - szczególnie gdy pieróg jest jeszcze ciepły (gorący :-)- wiem ze to niezdrowo ale tak najlepiej smakuje) pieróg zawsze smaruje masłem i delikatnie posypuję solą - Hreczniaki już tego zabiegu nie potrzebują

sierotka maRysia w kuchni
Czeburek idealny 204

Czebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka(...)wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne

sierotka maRysia w kuchni