pierogi - 9067 przepisów (strona:190/605)

Kuchenny bałagan czyli młodzież w kuchni:) 111

razem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle mu poszło.... Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:) Truskawki również starannie musza(...)dopasowane do foremki ciasta :) Teraz pozostaje już tylko staranne dociśnięcie maszynki:) Jednak należy sprawdzić czy maszyna spisała się dobrze:) Efektem końcowym należy się bezwzględnie popisać:) Pierogi sprawiedliwie podzielono i spałaszowano z apetytem, a warte były całego kuchennego bałaganu

Magiczna kuchnia Darii
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 189

robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne(...)sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.    Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam

Słodkie Przyjemności
Pierogi z suszonymi śliwkami 155

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków. ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki  pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki roztopionego masła  1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1/2 szklanki ciepłej wody  szczypta soli  dodatkowo śliwki wędzone suszone(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski.  Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI RUSKIE 143

Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką  lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Pierożki z kapustą i grzybami 261

dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków) 1 duża cebula sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno pokroić(...)Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 205

Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogówPierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję

Kulinarne przygody Gatity
Szybko i jeszcze szybciej ! 136

Kiedyś kupiłam na ebay'u maszynkę do pierogów . Jak wiec ie uwielbiam kleić pierogi ręcznie, ale stw ierdziłam, że spróbuje, czemu nie i to był strzał w dziesiątkę !! D zięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę

NA MOIM TALERZU
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 145

pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach

Czerwień i błękit
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 159

zachęcamy: Zróbcie to! SKŁADNIKI: - pierś z indyka, - 2 główki czosnku, - przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia, - odrobina oleju, - winogrona (3-4 małe kiście), - 3 plasterki żółtego sera, - trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają), SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE: - 2 marchewki, - papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone), - 3 łyżki masła, - 3 łyżki cukru trzcinowego, - sok z brzoskwiń, - 2 duże cebule, - przyprawy(...)chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy. Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy

Wypisz Wymaluj
Pierogi z serem i pysznym sosem z czerwonego wina i malin. 166

malinami.  Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami  smakowymi  i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie  już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto(...)zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje). Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi.  Gotowe. Polskie klasyczne pierogi w nowym wydaniu. Warte spróbowania. insertCookd("48fda8df3de047e4e97218be9d42141e

Malinowe Pocałunki
Przepis na idealne pierogi..... 427

mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschło . Wykrawamy kółka (podsypujemy stolnicę maką, by nam sie kółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 150

Pierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogiPierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 147

Jakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe(...)wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody

Aga w kuchni
Kluchy, pierogi, naleśniki, krokiety,placki, pizze itp 165

Pierogi Pierogi z makiem   Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach   Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem    Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2  Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane

Aga w kuchni
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 214

mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę(...)zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność:   porcja zdjęcie - ok. 395 kcal  Smacznego! :)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania