około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i 1/2 łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze(...)około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i 1/2 łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze
SprawdzonaKuchnia.plchlebowym. Nosiła ona zapewne różne nazwy, ale ja zapamiętałam, że był to piecyk. Do piecyka wkładało się potrawy po to, żeby nie wystygły. Umieszczone na metalowej misce czy talerzu pierogi, przykryte drugim talerzem, były ciepłe nawet po kilku godzinach. Zresztą metalowe naczynia często stawiano też na skraju blachy, gdzie kładziono na bieżąco przygotowywane potrawy. Kuchnia kaflowa w sezonie jesiennym(...)nazwa takiego właśnie piecowego legowiska. Ale jest to również nazwa prostej potrawy pieczonej bezpośrednio na blasze kuchennej. Do przygotowania zapiecków potrzebne są liście chrzanu i farsz jak na pierogi ruskie, czyli ugotowane ziemniaki, biały ser i podsmażona na maśle cebulka. Dobrze doprawiony farsz zawija się liście chrzanu i opieka z obu stron na blasze. Pod wpływem ciepła liście chrzanowe
Trzeci talerzHerbata ze świeżej mięty najlepsza herbata miętowa na lato. Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z
Cztery FajeryViticulture - zróbmy sobie wino gra planszowa Viticulture Essential Edition. Viticulture - zróbmy sobie wino. No może nie dosłownie, ale w gronie rodziny i przyjaciół możemy
Cztery FajerySmalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec
Cztery FajerySyrop z mięty miętowy syrop do deserów i lodów. Syrop z mięty na zimę, naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów. To mój ulubiony przepis na syrop
Cztery FajeryOgórki małosolne chrupiące ogórki kiszone kilka dni. Ogórki małosolne przepis na najlepsze ogórki, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt
Cztery FajeryMagia polskich ziół recenzja książki Patrycji Machałek. Magia polskich ziół często jest niedoceniana, bo to przecież takie pospolite rośliny. A szkoda, bo mają w
Cztery FajeryCiasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj
Cztery FajeryKompot z rabarbaru smaczny napój na lato. Kompot z rabarbaru kocham ponad wszystko. No może z wyjątkiem męża, jeszcze by się obraził, że jakieś badyle
Cztery Fajerypotem zwykle jeszcze wysmaża z cebulą, a czasem z boczkiem. Cechą charakterystyczną dla kapuśniaczków z tych okolic jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają, a następnie obracają. Powstaje niewielka drożdżowa kula o cienkim cieście, wypełniona kapuścianym farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje(...)wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy nieco grubiej niż na pierogi (około 3-4 mm), szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz. Brzegi ciasta zbieramy do środka, ściskamy i zlepionym miejscem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kapuśniaczki odstawiamy do wyrośnięcia
Trzeci talerzMłoda kapusta kiszona sprawdzony przepis na kapustę kiszoną z marchewką i koperkiem. Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem nie ma sobie równych. Jest fantastycznie chrupiąca
Cztery Fajerynarwać ze dwie garści pokrzyw, jestem pewna, że za rok znów będziecie wyczekiwać na ten moment, by z młodych listków ugotować sobie porcję tej dobrej i zdrowej zupy. Pierogi z pokrzywami mało kogo nie zaskakują, a jeszcze mniejsze zdziwienie wywołuje herbata pokrzywowa. Dlaczego(...)więc zupa miałaby być pozostawać nieznana i niejadana? Dla wielu zmorą dziecięcego menu był szpinak ( wątróbka i brukselka), ale też wielu po latach odkryło jego smak na nowo, zajadając pierogi czy naleśniki nadziewane chociażby szpinakiem i fetą , miksując sobie zielone koktajle albo z aptekarską precyzją dolewając kolejne porcje bulionu do szpinakowego risotto . A co jeśli powiem Wam, że pokrzywa
Obiad gotowyCzym zastąpić sól przepisy na mieszanki ziół zamiast soli. Czym zastąpić sól, żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja
Cztery Fajerypyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym
e-PrzepisyKulinarne