antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Do tego szpinak , zawierający dużo żelaza, witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Wszystko to przełamane słodkim smakiem truskawek , mleka kokosowego i miodu. Kropka nad I to herbatka z melisy ( Posti ) , który dodaje niesamowitego orzeźwienia i sprawia, że koktajl jest idealnym pomysłem nawet na upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI(...)porcje ) * herbata z Melisy ( Posti ) – 250 ml * borówki – 1 szkl * szpinak baby – 1 garść * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 1 łyżka * truskawki – 1 garść * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Borówki miksujemy z połową naparu z melisy ( Posti ) oraz czubatą łyżką miodu – wlewamy do szklanki. Oczyszczony szpinak miksujemy z resztą naparu
Ostra na SłodkoDelikatne kokosowe placuszki z truskawkami , posypane różanym cukrem to pyszne danie na ciepłe, letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej(...)łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli oraz 4 truskawki cukier różany /do posypania/ wiórki kokosowe /do dekoracji/ Wykonanie: -Mąkę kokosową / drobniutkie wiórki kokosowe/ i ryżową wymieszać z sodą i solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt
Zakamarki mojej kuchnibardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka z różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki(...)pół 550 i razowej) 160-170 ml mleka 50-60 g cukru 60 g masła 1 jajko i 1 żółtko 1 op. suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli 12 dużych truskawek dodatkowo: 2 łyżki mleka cukier np.różany Wykonanie: w małym garnuszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poobiedni deser proponuję szybki serniczek w wersji mini :) Dominuje w nim wyraźna nutka kokosowa i słodycz świeżych truskawek. Ważne, aby były bardzo dojrzałe, ponieważ deser nie jest dodatkowo dosładzany. Kokos można zastąpić ulubionym aromatem, np. waniliowym. Jeśli nie lubicie migdałów, polecam wykorzystać orzechy włoskie lub pełnoziarniste ciasteczka zbożowe :) Składniki : 90 g twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków(...)kokosowych 10 świeżych truskawek migdały Na dnie szklanki ułożyć migdały. Twarożek zmiksować z jogurtem i wiórkami na gładką masę. Rozłożyć równomiernie na migdałach. Truskawki przekroić na połówki. Wyłożyć na serniczek. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :). Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak(...)jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru. Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki
SzczyptaSmaQUwielbiam ten wiosenno-letni czas, gdy na straganach pojawiają się pachnące z daleka, czerwone, soczyste truskawki. Objadam się nimi cały czas. Na śniadanie, obiad, kolację oraz na podwieczorek i na deser :) A skoro mowa o deserze-dawno już nie było tu żadnych słodkości. Dziś więc pyszny i zdrowy deser z truskawkami w roli głownej. Deser wegański, bez glutenu, bez laktozy(...)Składniki na jedną duzą porcję: 4 łyżki ekologicznych płatków quinoa Symbio 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka ekologicznego karobu Symbio 1-2 łyżeczki syropu z agawy świeże truskawki Mleko kokosowe wlewamy do rondelka, zagotowujemy. Do gotującego sie mleka dodajemy płatki quinoa, karob i syrop z agawy. Gotujemy na malym ogniu cały czas mieszając przez ok 5 minut. Przekładamy
Zawsze głodna!Kolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek(...)wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar (około 2 cm kawałki) oraz przekrojone na pół truskawki. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakFantazyjna przekąska z owoców w sam raz dla dzieci :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10 szaszłyków: 2 kiwi 1 plaster świeżego ananasa 1/2 mango lub 2 brzoskwinie 20 truskawek 20 ciemnych winogron 20 borówek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kiwi obieramy, kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. Ananasa kroimy na 10 równych kawałków, mango obieramy(...)również kroimy na 10 kawałków (jeżeli używamy brzoskwiń, to należy je najpierw obrać). Pozostałe owoce myjemy, z truskawek usuwały szypułki. Teraz zaczynamy nabijać wg następującej kolejności: 2 borówki, 2 winogrona, 2 truskawki, 1 kawałek mango, 1 kawałek ananasa, 2 kawałki kiwi. I tak 10 razy :) Smacznego
My Culinary Artmnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto(...)cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną formę na tartę(kawałek ciasta zostawiamy na kruszonkę). Rabarbar odsączamy i podsmażamy chwilę z truskawkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną […] Artykuł Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogzapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków niektórym znane ale z dwoma ciekawymi dodatkami. Będzie pysznie, zdrowo i orzeźwiająco. Pamiętajcie że truskawki są niskokaloryczne i zawierają więcej witaminy C niż cytryna :) Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki(...)truskawek umytych, bez szypułek Garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki cukru brzozowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Starta skórka z połowy pomarańczy Sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku od blendera. 2/ Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaKukurydziane mini ciasto na maślance*; z truskawkami i migdałami; kawa z mlekiem *z olejkiem kokosowym Po co być normalnym. Po co dostawać kwiatki na rocznice, skoro można dostać łubiankę truskawek, która cieszy chyba jeszcze bardziej. Po po I to truskawki, a po II zna Cię i wie z jakiego powodu będziesz miała uśmiech jak i pięciolatki ;) Nie sądziłam
More food, love and dreamsciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe i delikatne(...)galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia
mojewypiekiinietylkomłodszej siostry, jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek należy jej się dedykowany deser. Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 250 g masła wanilia pół opakowania małych bezów(...)Wykonanie: Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki. Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
Malinowe PocałunkiIdzie lato a wraz z nim ochota na lekkie, orzeźwiające napoje. Jeśli przypadkiem macie w domu zapas rabarbaru, jabłek i truskawek, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g jabłek (słodkich) 300 g truskawek 1,5-2 l wody laska wanilii 4 łyżki ksylitolu 1. Rabarbar (nie obieraj) i truskawki pokrój na duże kawałki. 2. Jabłka obierz
Powiedz dietom nieSzybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage . Składniki(...)porcji: 7-8 łyżek jasnego brązowego cukru 700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem
Mała Cukierenka