Od tego przepisu rozpoczynam serię domowych wyrobów truskawkowych. W tym roku "zaszalałam" i przygotowałam kilka nowości, między innymi: frużelinę czy też syrop truskawkowy - przepisy niebawem na blogu 😊. Wracając do poniższego przepisu - dżem truskawkowy z agar-agar jest błyskawiczny do przygotowania. Warto dodać, że po pasteryzacji (po wystudzeniu) będzie miał zwartą konsystencję. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 kg obranych truskawek 0,5 kg zwykłego cukru (2 czubate szklanki) sok z 1 cytryn... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Dwudziestopięciolatka, która uwielbia zapach drożdżowego ciasta i ... kawy! Próbuje zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia :)