takie domowe Rafaello znajdziecie oczywiście na blogu: http://ostra-na-slodko.pl/2014/02/11/rafaello-kuleczki/ Dziś za to mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki z kremem budyniowym o smaku kokosowym z dodatkiem soczystych truskawek , którymi już zaczęliśmy się rozkoszować! Takie naleśniki zrumienione na prawdziwym maśle, oblane koktajlem czy też odrobiną greckiego jogurtu i obsypane prażonym kokosem zachwycą nie tylko podniebienie, ale i oczy(...)pieczenia -1 łyżeczka * olej – 0,5 szkl KREM: * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * mleko kokosowe – 300 ml * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 2 łyżki DODATKOWO: * truskawki – ok. 200 g * płatki migdałów – ok. 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki, odkładamy w ciepłe miejsce. KREM: Mleko kokosowe gotujemy, dodajemy cukier
Ostra na Słodkoekologiczne crunchy z owocami leśnymi, ale nadadzą się także pełnoziarniste ciasteczka owsiane (zwracaj uwagę na skład) czy domowa granola (np. z tego przepisu ). Jeżeli nie masz pod ręką świeżych truskawek, śmiało sięgaj po te mrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi tak świeżo, że nie powinnam doradzać mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus. Składniki: 250 g truskawek(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli 200 ml waniliowego jogurtu sojowego Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop klonowy, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Na dno kieliszka wlej mus truskawkowy, rozłóż na nim pokruszone crunchy, a następnie wlej jogurt waniliowy. Czynność
Roślinna - blog wegańskiWiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody(...)niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy z pokrojonymi truskawkami, filetami pomarańczy i melonem.Całość polewamy naszym czekoladowym balsamicznym winegretem i delikatnie mieszamy. Porcje gotowej sałatki układamy na ugrilowanych plastrach gruszki i posypujemy lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem
Malinowe Pocałunkiosobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 170 g masła 1 szklanka drobnego cukru 3 jajka aromat waniliowy 300 g truskawek kruszonka: 60g roztopionego masła 30g cukru szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego około 100g mąki pszennej typ 500 Sposób przygotowania: Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje(...)średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony
Pyry na Gazszparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego dania będą oblizywać się ze smakiem! Jest to świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie(...)Spróbujcie! Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj! http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/ SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * białe szparagi – 6 szt * cebula – 1 szt * mango,truskawki – po 100 g * musztarda stołowa – 1 czubata łyżka * ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan – 50 g * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna
Ostra na Słodkorazem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 70g masła lub margaryny, 25g świeżych(...)drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, jajko, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 200g truskawek, 100g rabarbaru, 1 łyżka cukru. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować
Z miłości do słodkościkupisz w KLIK 2 galaretki ametystowe + 375 ml wody kupisz w KLIK 1 kg sera mielonego polecam z (KLIK) 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 50- 60 dag truskawek mrożonych do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam(...)biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam aby ostygły. Ser dzielę na połowę. Galaretki szafirowe i ametystowe, rozpuszczam osobno w 375 ml wrzątku, studzę. Gdy są zimne miksuję każdą z połową sera. Wykładam na brzoskwinie masę szafirową
Takie tam pichceniebanana z dodatkiem midzy innymi : otrębów, kokosu, orzechów, sezamu... .....oto kolejny eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie , śniadaniowe krążki . Dodatek truskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki : 2 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych(...)wiórki/ 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/ 1 łyżka sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 5-6 szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane banany umieścić w misce , starannie rozgnieść i skropić sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i wsypać przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki
Zakamarki mojej kuchniDietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać
Smaczne ZdroweCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy
Plate of Joyidealna - z zewnątrz krucha, w środku i piankowa i lekko ciągnąca. Przepyszna! Polecam. Ps. Teraz zrobiłam mały eksperyment - dodałam do bezy białego octu balsamicznego. Beza miała być podana z truskawkami, a nie od dziś wiadomo, że truskawki i ocet balsamiczny się lubią. Beza miała ciekawy posmak i bardzo fajnie komponowała się z owocami. Składniki: 6 białek rozm. L, szczypta soli(...)uchylamy piekarnik i pozwalamy bezie wystygnąć. Przeważnie po pół godzinie wyciągam na zewnątrz i po godzinie już nadaje się do konsumpcji :) Dekorujemy śmietanką kremówką ubitą z cukrem pudrem i truskawkami. Smacznego
Plate of Joycoś lżejszego i delikatniejszego - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru, beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki(...)rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami. Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty. Podawać od razu. Smacznego
Plate of Joymiła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz! Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki(...)cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia
Plate of Joyprostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej herbatniki. Powstałą gęstą(...)garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Na koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. Truskawki myjemy i układamy je pionowo tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki
ciastkarnia na kruchym spodzieJaglano-owsiana kruszonka jest według mnie o niebo lepsza od tej tradycyjnej. W tym wydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na deser. Słodkie i chrupiące - czego chcieć więcej? :) Składniki na 2 kokilki: 30g kaszy jaglanej 20g płatków owsianych 180g truskawek 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Kaszę(...)jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy aż będzie miękka. Łączymy z płatkami, masłem i syropem z agawy - całość mieszamy. Do kokilek przekładamy truskawki i dekorujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut 180 stopniach do momentu aż kruszonka będzie złotawa
Czarnawisienka