truskawka - 16921 przepisów (strona:344/1129)

Truskawkowy tort dla magistra 188

31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty.  *Składniki podane na jeden blat.  Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wody(...)Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców. Następnie do truskawek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z truskawkami 885

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto Post Ciasto z truskawkami

Marta Gotuje
NAJWAŻNIEJSZA - JEDYNA - MOJA 130

pokazała mi świat. Teraz wiem jaką trasą ruszymy, kiedy budzę Synka na spotkanie z nowym dniem! DZIĘKUJĘ CI MAMO! Mama to Królowa! Zasługuje na najlepsze smakołyki. Szampan z truskawkami powinien zadowolić jej klasyczne podejście do łączenia smaków. A gdyby tak, jak przystało na trochę przekorną istotę, zaczarować szampan i podać Truskawki z galaretką z szampana?! *   Proszę bardzo! Zamiast laurki(...)więcej bąbelków:) Foremki opłukać zimn wodą i wlać do niech galaretkę. Chłodzić, aż zastygnie. Przed podaniem na króciutko zanurzyć foremki w gorącej wodzie i wyjąć galaretkę. Podawać oczywiście z truskawkami.  * Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia, nr 4, kwiecień

KUCHARNIA
Lady Laura 472

pyszne. Nie jest przesłodzone, takie w sam raz. Nieprzewidywalne w krojeniu, bo nie wiemy na co się trafi ;). Ja gorąco polecam.  Składniki na mus truskawkowy:  400 g truskawek np. mrożonych   1 galaretka truskawkowa   1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku Na spód dałam suchy wafel  Masa a'la ptasie mleczko: 720 g serka homogenizowanego waniliowego Darek(...)normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do gorących truskawek i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Do kwadratowej tortownicy włożyć suchy wafel

Malinowe Pocałunki
Tarta z truskawkami 104

fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa do napełniania. nadzienie: Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością tartej bułki i na nią wykładamy truskawki. Gdy już prawie stężeje zalewamy nią truskawki. Odstawiamy do lodówki na około

Humanistka w kuchni
Sernik z truskawkami i rosą 131

Jeszcze żeby słonko trochę grzało i od czasu do czasu deszczyk popadał to można będzie zrobić wypad na grzyby. Dzisiaj przepis na mój ulubiony sernik z rosą i truskawkami. Uwielbiam serniki.. pod każdą postacią.   Składniki na spód: 1 i ¾ szklanki mąki 100 g   margaryny czubata łyżeczka cukru pudru 1 jajko 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)szklanki oleju 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼  szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta 1 kisiel owocowy  ( u mnie truskawkowy) 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić dużą blachę do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 – 15 minut. Utrzeć 2 jajka

Na słodko lub wytrawnie
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 283

mrożonych . Uwielbiam ciasta z kruszonką  dlatego zawsze robię jej trochę więcej.  Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z  dodatkiem truskawek.  Przepis wzięłam z   TEJ  strony. Składniki na ciasto: 200 g masła 160 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat waniliowy lub śmietankowy ok. 50 dag truskawek (świeżych lub mrożonych) Składniki na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe muffiny z truskawkami 170

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło(...)żółtka ½ szklanki mleka 50 g roztopionego masła 50 g cukru 16 g cukru waniliowego Składniki na kruszonkę: 50 g masła 60 g mąki pszennej 50 g cukru Dodatkowo: 12 truskawek 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka 1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z musem truskawkowym 132

Dziś już ostatnia, jak na razie odsłona truskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja   - 1/4 szklanki mąki pszennej  - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     WYKONANIE   Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:  - duży jogurt naturalny - 350 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) - 5 łyżek cukru pudru - 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) - 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej

Zofiana
Tarta z truskawkami i kremem czekoladowym i bitą śmietaną 136

Sezon na truskawki trwa zdecydowanie za krótko i jeśli ktoś mi mówi, że już się truskawkami przejadł, to nijak nie potrafię w to uwierzyć. Wszystkim można się przejeść, ale nie truskawkami :)Wiem, wiem, o gustach się nie dyskutuje, tych kulinarnych również. Czytaj więcej

bistro mama
Śniadaniowy koktajl jaglano-truskawkowy 231

śmiało przelać do butelki/kubka i zabrać na wynos. Mimo wszystko, namawiam jednak, do spożywania śniadań w domu :) Składniki : ( jedna porcja): * 50 g kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie * 100 g truskawek ( świeże lub mrożone ) * 120 ml napoju sojowego ( lub zamiennie chudego mleka ) Inspiracją do stworzenia tego koktajlu, był przepis Konrada Gacy, pochodzący z książki Kuchnia Fit . Autor, na śniadanie proponuje - kaszę(...)jaglaną z truskawkami. Ja postanowiłam na bazie prawie tych samych produktów - zamieniłam mleko na napój sojowy - stworzyć koktajl. Wykonanie: Ugotowaną kaszę jaglaną wystudzić. W kielichu blendera umieścić wszystkie składniki, tj. kaszę, truskawki - zmiksować na gładki koktajl. Jeśli nie macie blendera kielichowego, umieśćcie składniki w niedużym, wysokim naczyniu i zmiksujcie blenderem ręcznym bądź końcówką rozdrabniającą, będącą na wyposażeniu każdego miksera. Koktajl

kolorowotorcikowo
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 142

łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy 200g mrożonych truskawek 1 szklanka białego cukru opcjonalnie żółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietany świeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Bezy Ubić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając(...)temperaturze 130 stopniach, co 10 minut uchylając częściowo drzwiczki, by wyleciała z piekarnika para. W przeciwnym razie mogą nie stwardnieć. Bezy zostawić w stygnącym piekarnku z otwartymi drzwiczkami. Truskawki podgrzać w rondelku z cukrem. Gotować aż po wylaniu łyżeczki sosu na zimne naczynie będzie gęsty. Ostudzić. Śmietanę ubić i na koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Na krem ubić kolejną porcję

W kuchni wieczorem
Ciasto jogurtowo-owocowe 183

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10 łyżeczek żelatyny * 500 ml jogurtu naturalnego * 100 g cukru * 250 ml śmietany kremówki * 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo * 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 min. masa Truskawki zmiksować z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę

Mix smaku
Adwokatowiec z truskawkami 696

składniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka truskawkowa lub leśna Sposób wykonania Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Przygotować kwadratową tortownicę. Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta(...)układać w tortownicy. Truskawki umyć, wysuszyć i odszypułkować. Adwokat wymieszać z letnią żelatyną. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać. Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania