takiego smaku wiosny i lata zamkniętego w małych słoiczkach, teraz jest właśnie taki czas by zaopatrzyć swoją spiżarkę w takie domowe pełne smaków i aromatów konfitury z truskawek z dodatkiem kwiatów czarnego bzu doprawione szczyptą cayenne. Polecam jest obłędna! Składniki: 3 kg świeżych truskawek 5 dużych łodyg rabarbaru 2 pęczki kwiatów czarnego bzu 2 cytryny 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)cukru żelującego 1:1 DIAMANT 1/2 kg cukru Sposób wykonania: Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty rabarbar pokroić w kostkę. Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem
Wanilia i KardamonPyszne, mięciutkie placuszki przygotowane na mące żytniej + domowy budyń czekoladowy + soczyste truskawki = śniadanie idealne! Czasem warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie, wyjątkowego posiłku, który pełny jest wartościowych składników takich jak mąka żytnia, pełnowartościowy nabiał czy świeże owoce. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo(...)porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki podajemy
Chocolate Muffin BlogLekka sałatka z truskawkami, mozzarellą, liśćmi szpinaku i prażonymi migdałami - idealna na upalne dni :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 liście sałaty lodowej, poszarpane 2 garści liści świeżego szpinaku 125 g małych kulek mozzarelli (waga po odsączeniu) 16 małych truskawek bez szypułek sos balsamiczny oliwa z oliwek 20 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego
My Culinary ArtSezon truskawkowy w pełni, więc na moim stole zagościły knedle z truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne. Składniki na ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę 2 jajka ok. 300 dkg mąki psennej szczypta soli szczypta cuktu Farsz: truskawki cukier Do polania: masło prawdziew (ok. 1/2 kostki) bułka tarta(...)składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki. Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy masłem
tojestpyszne.blogspot.comksylitolu lub cukru Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 50 g ksylitolu lub cukru 50 g wiórków kokosowych 65 g masła Dodatkowo: około 400 g rabarbaru i truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu lub cukru Wykonanie: ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem(...)jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników rabarbar jeśli ma włókna obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Odszypułkować truskawki, pokroić w cząstki masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, następnie rozłożyć równomiernie przygotowany rabarbar z truskawkami. Na rabarbarze rozkruszyć kruszonkę piec w piekarniku nagrzanym do 175`C przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę
Domowy Smak JedzeniaNigdy nie robiłam przetworów. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku nadrobię braki i przygotuję cały ogrom zimowych zapasów. Zaczęłam oczywiście od... truskawek. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur(...)Przygotowanie: Truskawki przebrać, umyć i odszypułkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie dosypać konfitur-ex, włączyć palnik na średnim ogniu i gotować dżem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zebrać z wierzchu pianę i gotować jeszcze 2-3 minuty cały czas
W poszukiwaniu inspiracjiduchocie. I skąpana w promieniach słonecznych od których wyskoczyły mi piegi. :)) Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję to swojego rodzaju klasyk podczas sezonu truskawkowego. Delikatne i lekkie ciasto jogurtowe, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka. Dodatkowo ciasto długo pozostaje świeże. Piszecie się na nie?;) Zatem zapraszam na kawałek lata :) Wybaczcie, że nie podałam dokładnych proporcji kruszonki, ale robiłam(...)kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) 3 jajka 250 g cukru 375 g mąki 100 ml oleju 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia około 1 kg truskawek Kruszonka: 2 łyżki masła cukier mąka Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę i włożyć ją do lodówki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz
My simple kitchenpapryczkaa.blogspot.com/ Małgorzata: http:// www.daylicooking.pl/ Justyna: http://www.tysiagotuje.pl/ Iwona: http:// izioni-smaki.blogspot.com/ A do przyrządzenia mojego śniadania potrzebne będą: Składniki: chleb - dowolna ilość 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta cynamonu truskawki - kilkanaście sztuk cukier Mleko mieszamy z jajkiem aż masa nabierze jasnożółtego koloru. Dodajemy cynamon. Na patelni roztapiamy trochę masła. Kromki chleba maczamy w masie mleczno-jajecznej i kaładziemy na rozgrzany tłuszcz(...)Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem (tutaj nie podałam ilości gdyż wszystko zależy od preferowanej słodkości) i gotujemy aż truskawki lekko zmiękną i puszczą sok. Podajemy do tostów
My simple kitchenSkoro już mamy lato a także i letnie temperatury, to nie mogło również zabraknąć letniego przysmaku - lodów. Moje w wersji owocowej - jagody i truskawki doskonale się ze sobą komponują i nadają lodom piękny kolor :) Takich na pewno w sklepie nie znajdziecie;) Składniki: 4 żółtka 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki(...)truskawek 250 g jagód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Truskawki i jagody zmiksować ze sobą na mus. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zbieleją. Następnie powoli wlać mleko. Nadal mieszając dodać ubitą śmietanę a na samym końcu truskawkowo-jagodowy mus. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Zamrażać przez kilka godzin co jakiś czas mieszając
My simple kitchenchyba łatwiejszego przepisu jak koktajl. Z soczystych, czerwcowych truskawek. Jak u progu lata przystało :) Dwa składniki (miód można pominąć) i mamy gotowy deser, przekąskę lub śniadanie :) Składniki: 1 szklanka truskawek 1 szklanka kefiru 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki ze sobą zmiksować, przelać do szklanki i udekorować połówką truskawki
My simple kitchenbyłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i uwielbiam do teraz :) Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, u mnie znika w tempie expresowym. Składniki na biszkopt 14 łyżek mąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki(...)stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy zabrać się za masę. Składniki na masę ok. 0,7 kg truskawek (można dodać więcej lub mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy stopniowo truskawki i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę
Ptasia KuchniaCiasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa] 660 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru biszkopty truskawki Dwie galaretki rozrobić w 1 szklance wrzącej wody [ każdą osobno] i odstawić do ostygnięcia.Trzecią wiśniową galaretkę rozrobić w 2 szkl.wody i też odstawić do ostygnięcia.Biszkopty namoczyć(...)wylać na ułożone biszkopty ,poukładać pokrojone truskawki.Odstawić do stężenia.Następnie znów wyłożyć biszkopty też namoczone w galaretce i wyłożyć drugą połowę śmietany ubitą z drugą galaretką.Poukładać pokrojone truskawki i znów odstawić do stężenia.Następnie ułożyć truskawki i zalać wiśniową galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenielinkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce. Jest smaczny(...)sobie sprawę z tego, że nie każdy chce i ma ochotę mieć ten właśnie ser, więc możecie zastąpić go serem feta, ale to już nie będzie to samo. Truskawki i roszponkę umyłam i osuszyłam. Słoik z serem wyciągnęłam wcześniej, bo oliwa w lodówce zakrzepła, ale jak słoik złapał temperaturę pokojową, oliwa wróciła do swojej dawnej konsystencji. Na dno talerza
Blondynka GotujeZakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło". TYNK: 2 pudełka serka mascarpone (kupiony w biedronce, nie pamiętam po ile gram tam pakują :p) 10 truskawek Truskawki blendujemy na mus. Mascarpone miksujemy chwilę i dodajemy do niego mus z truskawek. Można ponownie zmiksować, albo po prostu wymieszać łopatką. Rozsmarowujemy najpierw na górze, później po bokach tortu
MamaOskarka