truskawka - 16921 przepisów (strona:329/1129)

Melon z truskawkami i granatem 127

Melon z truskawkami i granatem Składniki Danie dla czterech osób Dwa melony 2 łyżki cukru trzcinowego 3 gałązki mięty 150-200 g truskawek ½ cytryny 60 ml rumu lub whisky Sposób przygotowania Gotowy melon z truskawkami Liście mięty zgniatamy w dłoniach i wkładamy do misy, zalewając je whisky i odstawiamy je na 2-3 minuty (oryginalnie należy użyć rumu z trzciny

Miód i pieprz
Kasza jaglana z truskawkami 189

Kasza jaglana z truskawkami Składniki Dane dla czterech osób 200 g kaszy jaglanej 400 gr truskawek 2 łyżki miodu 1 brzoskwinia Łyżeczka cynamonu Sok z cytryny lub limonki 10 g migdałów 10 g nasion słonecznika Sposób przygotowania Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją przepłukać(...)dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotowa kasza z truskawkami Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok 15 minut), dodajemy miód, cynamon, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku na ok. 10 minut. Następnie układamy danie na talerzach

Miód i pieprz
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 349

kopiaste łyżki) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub duży cukier waniliowy) * szklanka 250ml Dodatkowo: - 2-3 galaretki rozpuszczone w mniejszej niż zalecana ilości wody - świeże owoce ( u mnie truskawki) Galaretki wsypać do gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Przykładowo, gdy użyjemy 2 galaretki rozpuszczamy je w 0,5-0,75l wody, gdy 3 galaretki to rozpuszczamy(...)całą masą (ja mieszam mikserem na najniższych obrotach, ale można również ręcznie). Część masy serowej wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem). Wygładzamy, układamy truskawki przekrojone na połowy, wykładamy pozostałą część masy serowej, wygładzamy. Na wierzchu układamy drugą warstwę truskawek i odstawiamy tortownicę do lodówki. Gdy galaretka wystygnie i już lekko "ciągnie", wylewamy ją na schłodzoną

Smaczne Zdrowe
Sos truskawkowy 116

adniki: truskawki cukier Truskawki oczywiście trzeba opłukać i oderwać szypułki. Najszybciej zmiksować truskawki z cukrem. Ale jeśli chcemy przygotować więcej sosu lub na kilka dni sos trzeba zagotować.  Podgrzewamy je na małym ogniu i dodajemy cukru.  Proporcje cukru do owoc

prawdziwe jedzenie
Koktajl z truskawek i mleka ryżowego 125

Dziś coś w sam raz na upalne dni. Orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy i smaczny koktajl na bazie 2 składników - truskawek i mleka ryżowego.  Składniki : - mrożone truskawki - mleko ryżowe Ze względu na fakt, że mleko ryżowe jest w sklepach dosyć trudno dostepne i stosunkowo drogie przedstawiam szybką wersję sporządzenia go w domu. Sposób przygotowania mleka ryżowego : Porcja na około(...)szklanką ciepłej przegotowanej wody zblendować. W razie gdyby było za gęste dolać więcej ciepłej wody. Na końcu przecedzić przez sitko. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty - zblendować truskawki z mlekiem. Do koktajlu można dodać kostki lodu

Kuchenne innowacje
Lemoniada truskawkowa 146

Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami, ogrodem, piknikiem.   Składniki: – 1 l wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – sok z 1 cytryny – świeża mięta – cukier – wg upodobań i smaku – ja dałam 3 łyżki(...)Wykonanie: Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko. Do butelki (albo dzbanka), w której będziecie przechowywać lemoniadę włożyć gałązki świeżej mięty. Wlać „zaprawę” z truskawek. Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce. Podobne przepisy Lemoniada arbuzowa Tabbouleh – libańska sałatka

Pociąg Do Kuchni
Truskawkowy śmietanowiec 264

duże śmietany 18 % 3 duże jogurty naturalne 1 szklanka cukru 1 opakowanie żelatyny odrobina gorącej wody 4 truskawkowe galaretki 500 ml wody ok 1 kg świeżych truskawek Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i trochę ostudzić. Blachę wyłożyć papierem albo folią aluminiową i wyłożyć w niej ok 500 g truskawek umytych(...)szypułek. W naczyniu miksującym mieszamy jogurt, śmietanę i cukier,dodajemy żelatynę i zalewamy masą truskawki. Blachę wkładamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie galaretki zalewamy wodą ( 500 ml wrzątku) mieszamy i ostudzamy, aż galaretka zacznie powoli tężeć. Na ciasto układamy pozostałe tryskawki i wszystko zalewamy warstwa galaretki. Całe ciasto wkładamy do lodówki

Niezły Młynek
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą truskawkową 154

cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ryby. Do dwóch łyżek oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez(...)wraz z sokiem z dwóch cytryn, dwoma łyżkami miodu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu przy użyciu blendera zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki. Truskawki pokroiłem w kostkę o boku około pięciu milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich drobno posiekany pęczek natki kolendry oraz sok z połowy cytryny. Doprawiłem szczyptą soli i czarnym

Wyprawy kulinarne
Koktajl truskawka-kiwi-banan 80

tytule post mógłby się właściwie zakończyć, bo składników niewiele, ale mimo to warto zaprezentować tak zdrowy i orzeźwiający koktajl :) Składniki (2 b.duże szklanki):  - 0,5 kg truskawek - 1 banan - 2 kiwi - 2 jogurty naturalne(po 150 g) - 3 łyżki cukru Owoce umyć. Z kiwi  i banana obrać skórkę, pokroić na mniejsze części. Truskawki pozbawić szypułek. Wszystkie składniki(...)wrzucić do robota kuchennego,blendera, kto co ma, miksujemy aż owoce będą posiekane bardzo drobno. Przepis brał udział w akcjach:  Festiwal koktajlowy oraz  Truskawki

Corner With Recipes
Mini ptysie z kremem truskawkowym 145

pół szklanki wody 65  g masła pół szklanki mąki 2 jajka Składniki na krem: 225 g kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 75 g truskawek (u mnie mrożone) 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/5 szklanki wody Zagotować masło z wodą. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić(...)odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie. SMACZNEGO! Przepis pochodzi

Moja Galeria Smaku
Koktajl z melona, mango i truskawek 140

Koktajl z melonem, mango i truskawkami. Zużyłam resztę mrożonych, już niedługo sezon na świeże :) Koktajl ten w konsystencji przypomina trochę granitę. Składniki: 200 g melona (waga po obraniu i zważeniu) 1/2 dużego mango około 10 truskawek mrożonych (lub świeżych) 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego Melon i mango obrać, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać(...)szklanek, na wierzch można zetrzeć mrożona truskawkę. Przepis pochodzi stąd

Moja Galeria Smaku
Letnie śniadanie w słoiku 141

Przepyszne, dietetyczne śniadanie podane w słoiku. Truskawki, maliny i borówki z jogurtem greckim, przykryte muesli. Muesli składa się z podpieczonych w piekarniku płatków owsianych, pestek słonecznika i płatków migdałowych z syropem klonowym. Syrop klonowy możecie zastąpić miodem lub syropem z agawy. Mogę śmiało rzec, że to śniadaniowa rozpusta :) Jest to doskonałe śniadanie dla osób zapracowanych i mających mało czasu rano(...)zafundować również w domu, wykładając wszystkie składniki do wysokiej szklanki lub miseczki. Składniki na 2 porcje: 2 garście borówek amerykańskich lub jagód (ok. 30g) garść malin (około 25g) kilka truskawek (ok 50g) 1/2 łyżeczki z cytryny 1 łyżka cukru pudru 150 g jogurtu greckiego 45 g płatków owsianych 20 nasion słonecznika 20 g płatków migdałowych 1. Nagrzać piekarnik

Moja Galeria Smaku
Sernik biało-czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną 219

Sernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka(...)Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki). Na to nałożyć bitą śmietanę. Na bitą śmietanę nałożyć pozostałe

Moja Galeria Smaku
Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy 108

tego koktajlu potrzebujemy tylko 3 składniki: truskawki, brzoskwinie i jogurt naturalny. Jogurt możemy zastąpić kefirem lub mlekiem w zależności od preferencji. Można go też dosłodzić, ale ja uznałam, że to zbyteczne:) pyszne, zdrowe śniadanie lub podwieczorek gotowy :) Składniki na 2 szklanki: 300 g truskawek 4 małe brzoskwinie lub 2 duże 180 g jogurtu naturalnego Truskawki odszypułkować, brzoskwinie pozbawić pestki, pokroić

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-czereśniowy 126

Sezon na truskawki i czereśnie w pełni. Może skusicie się koktajl z ich dodatkiem :) już sam kolor zachęca do jego wypicia :) Najmniej przyjemną rzeczą w przygotowywaniu tego koktajlu jest pozbawienie czereśni pestek, ale myślę, że smak wynagrodzi ten trud. Koktajl można dosłodzić, ja jednak zrezygnowałam z dodawania cukru. Składniki na 2-3 szklanki: 280 g truskawek 2 garście czereśni(...)jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować. Czereśnie pozbawić pestek. Owoce przełożyć do blendera. Dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na aksamitną konsystencję. Inspiracja

Moja Galeria Smaku