Latem sprawdzają się szybkie i proste przepisy na desery, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych. Składniki: 5 jajek, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, 300g truskawek, 200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać
Z miłości do słodkościSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 4 kg rabarbaru 500kg cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę
Pyry na Gazzawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała dżem z róży białej, polnej i też był rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-) Składniki na dżem z truskawek i płatków róży SYROP RÓŻANY: 20 dużych płatków róży 5 kropli soku z cytryny 100 g cukru 1/3 szklanki wrzącej wody RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 kg obranych, umytych truskawek(...)Rozcieramy do chwili, aż otrzymamy różowy cukier, wyglądający jak mokry piasek, czyli po jakichś 10 minutach. Następnie dolewamy wrzątek, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie truskawki kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i syrop różany, zagotowujemy (nie przykrywamy garnka). Dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, po tym czasie dodajemy dżemix (możemy
Rozpustne gotowaniepożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem. Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g twarogu 250g truskawek 1 żółtko(...)łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 1. W misce rozgniatamy twaróg, mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 2. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie
Szefowa kuchnizamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób(...)przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się
Pyry na Gazkoktajl arbuzowo-truskawkowy. Wbrew pozorom jest to świetne połączenie składników. Poniższy koktajl wyszedł gęsty, lekko słodki i sycący. Składniki na 2 porcje: 100 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek 300 g arbuza bez skórki cukier do smaku Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Arbuza pokroić w kostkę i ewentualnie pozbawić pestek. Do kielicha blendera dodać(...)truskawki i arbuza. Całość ze sobą zmiksować. Na sam koniec wlać jogurt i wsypać cukier do smaku. Ponownie zmiksować. Od razu przelać do szklanek i podawać
UgotowaćBardzo proste ciasto ucierane z truskawkami, które zawsze wychodzi. Składniki: 4 jajka 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 czubatej łyżeczki cukru waniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej(...)chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuKolejna lodowa propozycja na afrykańskie upały - pyszny sorbet truskawkowo-rabarbarowy. Idealny, orzeźwiający smak. Spróbuj koniecznie, póki są jeszcze truskawki :) Składniki: 3 łodygi rabarbaru (ok. 400 g) 170 g cukru 200 ml wody 600 g truskawek 1-1,5 łyżki rumu lub ekstraktu waniliowego, polecam z rumem (alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru(...)Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito. Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny
Domowa Cookierenka AgiTruskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru truskawki 1 budyni np.malinowy cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę
Moje domowe kucharzeniedziś mamy pogodę! Tylko wyjść na spacer, czy plażę! Powiedzcie, co wy robicie z nadmiarem truskawek w domu? Ja nigdy nie lubię przygotowywać jednej rzeczy z ich ogromnej ilości. Wolę przygotować a to lody, a to koktajle, a to musy.. I kombinuję co niemiara, by stworzyć coś nowego, jakąś nową wersję deseru. Dzisiaj padło na piankę truskawkową, gdyż(...)można wykorzystać później w jakimś daniu. Tak, więc wyszedł pyszny, lekki deser o interesującym smaku :) Wychodzą 3 porcje, 1 to ok. 117g = 71kcal. Składniki na piankę: - 180-200g truskawek - 1 białko *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki ksylitolu kilka kropli likieru
Be Fit Be Strongcodziennej diety. Wychodzi 5 porcji, 1 to ok. 118g = 133kcal. Składniki: - 1 jogurt naturalny (150-180g) - 1 mała puszka mleczka kokosowego (165ml) - 30g nasion Chia - 150-250g truskawek *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia (ja pominęłam) Do dużej miski wlewamy jogurt, mleczko kokosowe i wsypujemy nasionka Chia, w tym momencie możemy dosłodzić. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny(...)bądź całą noc do lodówki. Przed wyjęciem miksujemy truskawki na mus. Podajemy w małych miseczkach układając pudding z nasionami na dnie i przykrywamy musem z truskawek. Dodatkowo udekorowałam wiórkami kokosowymi i listkami bazylii. Smacznego
Be Fit Be Strongżelfix'ów i ogromnych ilości cukru, ale z nasionami Chia, które pławią się we właściwościach zdrowotnych. Jedna porządna porcja ok. 92g to tylko 58kcal ! Składniki: - 0,5 kg truskawek - 4 łyżki nasion Chia - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej jeżeli wolicie słodszy dżemik) Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnuszka wraz z łyżką ksylitolu i gotujemy(...)minut. W między czasie, jeżeli zauważymy, że truskawki puszczają sok, możemy posłużyć się ugniataczem do ziemniaków i miażdżyć owoce. Po tym czasie wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy! Możemy postąpić podobnie z innymi owocami. Świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami i bez niczego na łyżeczce! :) Po przyrządzeniu i ostygnięciu
Be Fit Be Strongzarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać się z łóżka. Pełnoziarniste, chrupiące tosty z dodatkiem serka wiejskiego i soczystych truskawek. Taka kropka nad I, to prażone włoskie orzechy z dodatkiem miodu. Połączenie to tworzy nieziemską całość , która zachwyci każdego! Takie śniadanie jest idealnym pomysłem dla dwojga ;) CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie(...)taki przepis i takie widoki już o tym Was przekonały! SKŁADNIKI: * pieczywo pełnoziarniste – 2 kromki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * serek „wiejski” – 2 łyżki * truskawki – 3-4 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni
Ostra na Słodkoklasyka. Kompot. Jak dla mnie, nie ma szans, żeby wyprały go jakieś sztuczne słodzone napoje. ;) Gdybyście chcieli pokombinować ze smakami, poniżej przedstawiam Wam moje sprawdzone wariacje. Składniki: 750 g truskawek 1,25 litra (5 szklanek) wody 6-8 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki umyć, osączyć z wody i odszypułkować. Włożyć do garnka razem z cukrem(...)smakowe: - wanilia - do gotującej się wody dodajemy ziarenka i pusty strączek wanilii (przed podaniem go wyławiamy) - limonka - do gorącego kompotu dodajemy skórkę i sok z jednej limonki - imbir - do truskawek dodajemy posiekany kawałek imbiru wielkości 2/3 korka od wina - mięta - do przestudzonego kompotu dodajemy posiekane 2 gałązki mięty Smacznego
Pełny talerzMaliny i truskawki to połączenie idealne - na prawdę. Polecam dżem robić właśnie teraz, kiedy truskawki są tak bajecznie słodkie i właśnie, kiedy jeszcze są, kiedy możemy je dostać, bo niedługo znikną i pozostanie nam po nich jedynie mrożonka. Dżem słodzony cukrem muscovado dodaje bajecznego karmelowego posmaku, musicie tego spróbować. :) Potrzebujemy: 0,8 kg malin 0,2 kg truskawek
MamaOskarka