truskawka - 16921 przepisów (strona:327/1129)

Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 195

frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł(...)większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Frużelina rabarbarowo-truskawkowa: 300 gr rabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 212

wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wykonanie: Na talerzu ułożyć pokrojonego knedliczka, polać wszystko frużeliną, przystroić świeżymi truskawkami. Smacznego! Knedliczki z frużeliną truskawkową Knedliczki z frużeliną truskawkową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania około (u mnie tortowa

moj przepis na
Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 192

całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać(...)mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 600 gr moreli 600 gr rabarbaru 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody'; document.write

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 149

recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny. Składniki na 4 jednolitrowe słoje: 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi(...)czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody

moj przepis na
Kanapka truskawkowa 199

rulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa

moj przepis na
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 644

musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka(...)szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru  truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę

Wanilia i Kardamon
Sałatka owocowa z sosem rumowym 142

Słodko, z uderzeniową dawką witamin i odrobiną alkoholu do smaku. Składniki: 5 mandarynek 3 banany 1/4 melona puszka truskawek w zalewie tabliczka gorzkiej czekolady ok. 100ml śmietanki “kremówki” 50ml dobrego rumu Przygotowanie: Mandarynki i banany obieramy, truskawki wyławiamy z zalewy. Banany kroimy w półplasterki, truskawki wzdłuż na pół, a mandarynki dzielimy na cząstki. Z melona wykrawamy łyżeczką kulki lub dowolne

Gotuj z Rumcajsem
Świąteczne brownie 130

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski"  cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki  250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej(...)śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż do lodówki.  Umyj i obierz truskawki.  Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę, na jej szczycie zrób kremowy "pomponik

Garniec Magalie
Dżem truskawkowy z nutką mięty 92

Ostatnio otrzymałam od firmy DIAMANT do przetestowania produkty żelujące do konfitur. Na pierwszy rzut poszedł Konfitur-Fix i truskawki, w końcu sezon na te owoce w pełni. Dzięki jego użyciu owoce nie potrzebują długiej obróbki termicznej i zachowują piękny kolor. Dżemy robi się naprawdę szybko. A dodatek liści mięty sprawia, że dżem nabiera fajnego, delikatnego posmaku. Polecam! 1kg truskawek(...)Konfitur-Fix DIAMANT 400g cukru 3 łyżki posiekanej mięty Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostawić większe kawałki owoców. Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia. Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych

Smakołyki Asi
Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami 108

Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje.   Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych   200g margaryny 1/2 szkl cukru   tłuszcz do posmarowania formy Masa(...)jogurtu naturalnego   jajko 2 łyżki cukru pudru   łyżka mąki ziemniaczanej 250 g truskawek 3 łyżki płatków migdałowych Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Lekki torcik owocowy z bezami 136

idealny deser na lato. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest naprawdę rewelacyjny.  Torcik podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Rajski Ogród" . ok 10 małych bez ok. 30dag truskawek ok. 15 dag czereśni 500ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Truskawki i czereśnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sicie lub ręczniku papierowym(...)Część odłożyć do dekoracji. Czereśnie wypestkować, truskawkom odciąć szypułki. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć bezy i owoce. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać rozpuszczoną żelatynę. całość dokładnie wymieszać i zalać owoce w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą

Smakołyki Asi
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 118

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny ,robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił . Składniki: 2 kilogramy rabarbaru 2 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki , truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy ,większe kroimy na mniejsze części .Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar ,wsypujemy cukier ,mieszamy i odstawiamy(...)godzinę żeby rabarbar puścił sok . Dodajemy truskawki ,smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty . Gorący dżem przekładamy do wyparzonych ,suchych słoików,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Tarta truskawkowo-śmietanowa 101

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder ,cukier waniliowy,śmietan-fixy i miksujemy.Wykładamy na ostudzoną tartę ,wyrównujemy . Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Dekorujemy listkami mięty

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 206

pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy(...)sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy na truskawki . Ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Koktajl truskawkowo-bananowy 148

Pyszny koktajl truskawkowo-bananowy z dodatkiem maślanki . Idealny na upalne dni , doskonale gasi pragnienie. Składniki: 0,5 kilograma truskawek 3 banany 0,5 litra maślanki 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , umieszczamy w dzbanku miksującym lub blenderze . Banany obieramy ze skóry , kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do truskawek . Wlewamy maślankę i wsypujemy . Wszystko razem

Bajeczna Kuchnia