truskawka - 16921 przepisów (strona:318/1129)

Truskawkowy chłodnik z egzotyczną nutą. 110

Upały narastają, emocje kibicowskie (tych, którzy dali się im uwieść) opadają. Nie ma co się martwić i nie ma co nakręcać atmosfery pikantnymi truskawkami ;) Chociaż, kto wie, może Marzena będzie chciała udowodnić przeciwstawną tezę? ;) Ja dzisiaj na słodko i łagodnie. Tonująco. Prawie klasycznie. Prawie, bo jednak gdzieś w tle pojawia się egzotyczna nuta pomarańczy i przypraw. Nuta wyzwalająca wakacyjną tęsknotę(...)zrobienia dla rodzinki obiadu. No, ale Wy już przynajmniej nie musicie zastanawiać się, co przyrządzić. Zabierajcie się za chłodnik! ;) Składniki: 500 ml maślanki (lub naturalnego jogurtu) 1 kg truskawek sok wyciśnięty z 2 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy nasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji

zadanie-gotowanie
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 222

przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.  Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny).  Smacznego  ;)  Składniki: 5 jajek  2 łyżki kakao  łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka(...)sody oczyszczonej  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki oleju 1 i 1/4 drobnego cukru  truskawki Wykonanie: Jajka wybić do miski i ucierać je z cukrem do czasu, aż będzie on niewyczuwalny. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- ciasto zrobi się dość gęste ale tak ma być. Cały czas miksując powoli wlewamy olej

Krakowskie smaki Ani
Maślane bułeczki z truskawkami i galaretką 224

kupuję świeże bułki, bo moja rodzina domaga się takich z galaretką. Pycha! Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Na dniach podam przepis na wykorzystanie wnętrza - pozostałego z bułeczek. bułeczki maślane truskawki (30g na 1 bułkę) galaretka cytrynowa (3-4 łyżki na 1 bułkę) Dodatkowo: bita śmietana Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić(...)plasterki. Z bułeczek odciąć wierzch i delikatnie "wyskubać" wnętrze. Powkładać truskawki (około 30g na jedną bułeczkę) i galaretkę (około 3-4 łyżek na 1 sztukę). Każdą bułkę przykryć wierzchem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Podawać w bitą śmietaną

Di gotuje
Fritatta botwinkowo-serowa z truskawkową salsą 92

smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki, a dziś przedstawiam Wam wersję z lekko słodką nutą. Lubię połączenie botwinki i truskawek i uwierzcie mi, że całość komponuje się ze sobą przepysznie. Do tego łagodny, lekko słodkawy ser żółty i daniem zajada się nawet moja trzylatka :) 5 jajek mały pęczek botwinki(...)sera żółtego Aldamer MSM Mońki mała młoda cebula pomidor malinowy łyżka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu do smaku   szklanka truskawek pęczek grubego szczypiorku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę oraz posiekane buraczki, łodygi i liście botwiny podsmażamy na maśle, na patelni która nie ma żadnych plastikowych elementów, abyśmy mogli włożyć ją do piekarnika. Ser ścieramy lub kroimy

Mienta blog
WODA TRUSKAWKA Z BAZYLIĄ 102

Zapowiada się kolejny słoneczny dzień. Ba! Upalny dzień. Pamiętajmy o napojach. Ja dziś przygotowałam dzbanek wody z ostatnimi truskawkami i bazylią. Orzeźwia świetnie! Spróbujcie sami. Zamiast dosładzać go cukrem, polecam użycie karobu, naturalnej substancji słodzącej z chleba świętojańskiego. Składniki: 1 litr gazowanej wody 30 dag truskawek 10 liści świeżej bazylii kostki lodu karob - zakupiłam w sklepie UWOLNIJKUCHNIE.PL Wykonanie: Do dzbanka(...)nalewamy wodę, dodajemy truskawki, wrzucamy liście bazylii, dodajemy lód, dosładzamy karobem

Z Majeczką w kuchni
Owsiane crumble z różą 172

szybko i łatwo i nie wymaga on godzin przy "garach." Po drugie - mamy "wysoki" sezon truskawkowy, a nawet słyszałam już w sobotę na ryneczku - że kupuję jedne z ostatnich truskawek w tym roku. Hmmm ... Podobno sezon na nie już się kończy. Faktycznie, truskawki które kupiłam (pomimo, że były przepyszne), były także bardzo wilgotne i nie nadawały się np. go galaretki(...)swojej cudowności. :) Składniki na crumble: 100 gramów mąki pszennej 50 gramów płatków owsianych górskich 50 gramów cukru trzcinowego 100 gramów masła 82% Pozostałe składniki: 300-400 gramów owoców sezonowych: truskawki, maliny 4-5 łyżeczek płatków róż ucieranych z cukrem * Do podania: lody * - możesz pominąć w przepisie płatki róż (ja mam to szczęście je posiadać), w ich miejsce dodaj do owoców

Garniec Magalie
sałatka z truskawkami, rukolą, szpinakiem, fetą i oliwkami 148

składniki: ok. 200 g truskawek bez szypułek 1 garść rukoli 1 garść szpinaku 10 czarnych oliwek ok. 120 g sera feta świeżo zmielony pieprz do smaku wykonanie: Rukolę, szpinak oraz truskawki myjemy i osuszamy, truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na talerzach. Dodajemy oliwki oraz pokrojoną w kostkę fetę . Całość posypujemy pieprzem i polewamy dressingiem. składniki na dressing

Domowy Smak Jedzenia
ciasto mrożone z finest cookies 234

Kremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru  420g ciasteczek finest cookies,lub innych 1/4 szklanki mąki 3 łyżki roztopionego masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie(...)minut. Zmiksować serek ,wymieszać z sokiem z cytryny.. Mieszać na niskich obrotach, do połączenia .Dodać powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone świeże truskawki do masy.Na upieczone i ostudzone dno wyłożyć masę truskawkową , następnie posypać odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami wierzch ciasta-deseru.Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .Pozostaje już tylko cieszyć się

w mojej kuchni
TRUSKAWKOWY TUNEL 113

Lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami.         SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 12 minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem

słodki bratek
BEZsernik truskawkowy 219

nerkowców- najpyszniejszych orzechów na świecie. Czy są one również waszymi faworytami? Po namoczeniu chętnie współpracują z blenderem, dzięki czemu tworzą apetyczne masy. Dzisiejsza masa kryje w sobie również sezonowe truskawki, które świetnie spisują się w tym duecie. Wspomnę również o spodzie, który był głową cukrowego smaku bezsernika. Płatki migdałowe i daktyle- para niezastąpiona- uzależniająca kubki smakowe. SKŁADNIKI: SPÓD(...)szklanki płatków migałowych 1 szklanka posiekanych daktyli sok z 1/2 limonki GÓRA: 1,5 szklanki nerkowców 1 szklanka posiekanych truskawek 1 łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 2/3 szklanki syropu daktylowego (7-8 daktyli zalanych wodą do 2/3 szklanki- zblendowanych) WYKONANIE: SPÓD: Wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy. Jeśli nasz blender nie daje sobie rady, najpierw należy wszystko razem zmielić, następnie blendować

healthy dreams
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami 149

Kiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki. To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie? Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;)  Składniki: 1 kg arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka miodu(...)Świeża mięta do dekoracji Bezowe pianki: 1 białko 2 łyżki cukru ½ litra mleka ½ laski wanilii Sposób przygotowania: Arbuza oczyszczam z pestek, truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki. Robię bezowe pianki: Białko miksuję przystawką  blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję

Wanilia i Kardamon
Dżem truskawkowy bez cukru (janginizacja) 220

nieco więcej.   Dla k ogo: dla lubiących zdrowe odżywianie dla chcących delektować się naturalnym smakiem truskawe k także w zimie d la diabetyków   Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.   Owoce wrzucić(...)czasie odwrócić słoiki normalnie.  Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce wrzucić do naczynia miksującego. Dosypać dżemfix i szczyptę soli. Gotować 15 minut w temp. 90 stopni, obroty wsteczne 2.  Gorący dżem wlać do słoików, szczelnie zakręcić

Mania Wypiekania
Deser warstwowy z budyniem, chia, truskawkami i ciastkami czekoladowymi 370

Pyszny, sycący deser i niezbyt słodki - z powodzeniem może zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie. Mamy tu budyń czekoladowy, mleczną warstwę z nasionami chia, zmiksowane truskawki a całości dopełniają pokruszone ciasteczka czekoladowe. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze ciekawie wygląda :) Polecam :) Do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl , od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem(...)dołu) 4 ciastka (u mnie Hity czekoladowe) Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa III: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru Warstwa IV: truskawki cukier do smaku Ewentualnie:  kilka orzechów laskowych pokruszonych w rozdrabniaczu SilverCrest 1. Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszamy i odstawić do napęcznienia (na kilka godzin, ja zalałam rano, wstawiłam

Kto ugości moich gości?
Chłodnik truskawkowo-amarantusowy 135

Składniki: truskawki (25 dag) amarantus ekspandowany (1/2 szklanki) makaron spaghetti lub inny (50 g) Czas przygotowania: 15 - 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Makaron łamiemy na nieduże kawałki i gotujemy. Kiedy będzie miękki, odcedzamy i przelewamy wodą, żeby był chłodny i się nie kleił. Truskawki myjemy i blendujemy. W trakcie blenowania dodajemy amarantus. Powstaje zupa, którą możemy dodatkow schłodzić przed(...)podaniem. Makaron wkładamy na dno miski. Zalewamy zupą. Ozdabiamy truskawką

Weganka gotuje
Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. 140

Lekki torcik codzienny Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami Składniki na biszkopt czekoladowy: 135 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana) 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo : świeże truskawki     KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch

Kocham Czekoladę