truskawka - 16921 przepisów (strona:315/1129)

Tort bezowy z truskawkami 108

środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu(...)Krem • 500 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Upiekłam dwa blaty na kratce

To co kocham
Serowiec z truskawkami 109

Bardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku(...)puszystą masę. • Dodawać po jednym jajku na przemian z przesianą mąką z proszkiem i serem. • Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Truskawki powciskać w ciasto miejscem po szypułce do dołu. • Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Sernik na zimno na kukurydzianym spodzie 141

swoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie(...)Sernik • 2 litry mleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem

To co kocham
Nalewka truskawkowa korzenna 131

miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz zrobić, to będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru(...)łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i zalać wódką w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając słojem. • Po tygodniu dodać cynamon, goździki, pieprz i gałkę

To co kocham
Ryż z truskawkami i jabłkami 153

Ryż z jabłkami to wszystkim znany klasyk, ale czy ktoś z Was jadł z jabłkami i truskawkami? Mnie udało się niedawno przygotować takie słodkie danie, które okazało się bardzo smaczne. Klasyk po liftingu jest lepszy od oryginału, a po wystudzeniu pięknie się kroi. Smakuje na ciepło i na zimno(...)najlepiej z gęstą, kwaśną śmietaną. Składniki: • 1,5 szklanki ryżu • 1 kg jabłek • 0,5 kg truskawek • 2 łyżki cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. • Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier i smażyć ok. 5 minut. • Na koniec dodać cynamon

To co kocham
Koktajl truskawkowy z mietą 99

Truskawki w tym roku smakowo mi nie odpowiadają. Nie trafiłam jeszcze na takie prawdziwe, słodkie i pachnące, jak zawsze o tej porze. Kupowałam z różnych źródeł, ale zawsze tak samo smakują, a na drugi dzień już praktycznie nie nadają się do jedzenia. Ostatnio kupiłam nawet takie małe i brzydkie licząc(...)dosładzałam, ale można dodać łyżkę miodu lub jak kto woli cukru. W sam raz na dzisiejszy upał w trakcie oglądania meczu. Składniki: • 1 szklanka truskawek • garść borówki amerykańskiej mrożonej • kilka liści mięty • 1 szklanka mleka migdałowego Wykonanie: • Zmiksować mleko migdałowe z truskawkami i liśćmi mięty. • Na koniec wrzucić zamrożoną borówkę amerykańską

To co kocham
Naleśniki kakaowe z serkiem i truskawkami 119

razem mieliśmy ochotę na słodkie śniadanie. Tylko przed pracą warto zjeść coś kalorycznego i dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki(...)łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty) 200 g truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem

Ania i Marcin gotują
Truskawkowa rozkosz 136

szybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia.  CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski

Gotuję Testuję
Biszkopt kakaowy z truskawkami 182

TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min           -PORCJE: 20   Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu

Gotuję Testuję
Ptysie z masą truskawkową 126

Uwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na nie sezon, ale można zrobić wg własnego uznania(...)CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać

Gotuję Testuję
Sorbet truskawkowy Fit - najszybsze lody 130

Najzdrowsze lody jakie tylko mogą być ! :D     Składniki: truskawki (w zależności dla ilu osób) miód  opcjonalnie mięta, kawałki gorzkiej czekolady etc. Umyte truskawki, pozbawione szypułek - blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli mamy płynny miód to dodajemy stopniowo do zblendowanych truskawek próbując czy odpowiada nam słodkość. Jeżeli mamy skrystalizowany miód, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej i postępujemy

Gotuj z Agnes
DŻEM TRUSKAWKOWY 117

Składniki: 1 kg truskawek 330 gram cukru DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1 1 łyżka wody Sposób wykonania: Truskawki umyte, odszypułkowane, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem. Dodaj 1 łyżkę wody i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Jeśli truskawki nie rozgotowały się i pozostają duże kawałki, weź

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Shake truskawkowy 133

Idealny na upalne dni 200 g truskawek 300 mleka 3 gałki lodów śmietankowych  bita śmietana kawałek czekolady Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Shake truskawkowy podajemy z bitą śmietaną,posypujemy czekoladą,szklankę dekorujemy truskawką

Kolorowa kuchnia Elki
Pampuchy z truskawkami 158

Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je  w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto:  500 g mąki  250 ml ciepłego mleka  40 g drożdży  3 łyżki cukru  2 jajka  3 łyżki stopionego masła  szczypta soli(...)dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na około 40 minut do wyrośnięcia.   Nadzienie:  2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek  2- 3 łyżki cukru  1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą.     Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką

Kolorowa kuchnia Elki
Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami 185

wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z olejem. Masę żółtkową i rozczyn wlać do mąki,wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.   NADZIENIE: 1/2 kg truskawek budyń śmietankowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru  Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Truskawki umyć,pozbawić szypułek i osuszyć. Kiedy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować na grubość(...)powycinać koła,na każde położyć 1 łyżeczkę budyniu ,2 truskawki i uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed pieczeniem każdą posmarować  rozmąconym jajkiem . Piec 25 minut w temp. 180 st. C Po upieczeniu  lekko oprószyć je pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki