małe op. cukru wanilinowego (lub połowę całego cukru zamień na domowy cukier waniliowy) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 mleczne wafelki Lussette 1 czekoladowy wafelek Lussette ok 200 g mrożonych truskawek (rozmrożonych, pokrojonych w grube plastry lub w połówkach) 50-60 ml soku z rozmrażania truskawek lub wody Przygotowanie: Blaszkę wysmaruj lekko margaryną/masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wafelki(...)przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć miękki środek, nie może być ani mocno wypieczone, ani surowe. Test suchego
Anioszek w kuchniTort Truskawkowy- pyszne połączenie świeżości truskawek i śmietanki. Na nasz pyszny tort truskawkowy składa się domowy, puszysty biszkop,przełożony pysznym kremem ze świeżych truskawek. To wszystko pod pierzynką z delikatnego kremu śmietankowego, a w elemencie ozdoby truskawki i śmietankowe zdobienia! Brzmi pysznie?! Zapraszamy do przepisu sporzadzonego krok po kroku (+zdjęcia) i Życzymy SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT […] Artykuł Tort truskawkowy
Domowe Tortymleku, umieścić w cieple i trochę poczekać. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce – i zdrowe śniadanie gotowe! Składniki: 1 l mleka 3,2% (nie UHT) 1 szklanka truskawek 200 g dobrej jakości jogurtu naturalnego Opis przygotowania: Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 50 stopni. Gdy się nagrzeje wyłączamy go. Podgrzewamy mleko. Nie może być to wrzątek, temperatura będzie(...)godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie garnek wyciągamy z piekarnika. Jogurt przekładamy do miski i następnie wkładamy go do lodówki na ok. 2 godziny. Jeżeli używamy świeżych truskawek, myjemy je i usuwamy szypułki. Możemy też ewentualnie użyć mrożonych owoców, jednak lepsze będą świeże. Truskawki miksujemy blenderem. Następnie przygotowany jogurt łączymy z musem truskawkowym. Jogurt nakładamy do miseczek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSłodko kwaśny smaczny obiad. Truskawki w pierogach, z kwaśną śmietaną posypane cukrem. Kto zamroził ten ma, kto nie zamroził niech biegnie do sklepu, bo warto. Obiad, który wszyscy lubią i prawie nic nie potrzeba, żeby go zrobić. Robimy ciasto z mąki, wody, jajek i soli. Wyjmujemy truskawki i jak są duże kroimy. Ciasto gotowe, truskawki czekają... :) więc czas
chleba naszegoniej porcji. Przy tych naleśnikach aż byłam w szoku, gdzie zmieściła 2 dokładki ;) Nie ma wątpliwości, że smakowały. A do tego wyglądają chyba całkiem uroczo, prawda? :) 0/5 szklanki mrożonych truskawek Hortex średni upieczony lub ugotowany burak (ok 150g) 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej (próbowałam zrobić również z bezglutenowej owsianej, ale nie wyszło, dlatego odradzam eksperymenty;) ) 1 szklanka wody(...)rzepakowego lub kokosowego) do natłuszczenia patelni 250 g twarogu półtłustego 3 łyżki soku pomarańczowego Hortex 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka cukru trzcinowego pomarańcza opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) do posypania Upieczonego buraka obieramy ze skórki i wraz z truskawkami miksujemy na gładko. Jeśli Wasz blender podoła, to nie musicie ich rozmrażać. Ja […] Artykuł Naleśniki truskawkowo-buraczane
Mienta blogjaglanej (100 g) 2 szklanki mleka 2% (500 g) 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g) 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g) opcjonalnie ksylitol 1. Do garnka wlałam 1 szklankę(...)Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu. 3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem jest dla Ciebie za mało słodki, możesz ewentualnie trochę dosłodzić ksylitolem. 4. Truskawki zmiksowałam blenderem. Jeśli są mrożone podgrzej je w garnuszku z odrobiną wody, a dopiero później zblenduj. 5. Do niskich szklaneczek przełożyłam zmiksowany krem jaglany, a następnie
Vroblewska-fitlifemleku, umieścić w cieple i trochę poczekać. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce – i zdrowe śniadanie gotowe! Składniki: 1 l mleka 3,2% (nie UHT) 1 szklanka truskawek 200 g dobrej jakości jogurtu naturalnego Opis przygotowania: Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 50 stopni. Gdy się nagrzeje wyłączamy go. Podgrzewamy mleko. Nie może być to wrzątek, temperatura będzie(...)godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie garnek wyciągamy z piekarnika. Jogurt przekładamy do miski i następnie wkładamy go do lodówki na ok. 2 godziny. Jeżeli używamy świeżych truskawek, myjemy je i usuwamy szypułki. Możemy też ewentualnie użyć mrożonych owoców, jednak lepsze będą świeże. Truskawki miksujemy blenderem. Następnie przygotowany jogurt łączymy z musem truskawkowym. Jogurt nakładamy do miseczek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewolicie bardziej słodkie dania, dosypcie łyżeczkę cukru. Składniki: 200ml mleka 50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego) odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 szklanka mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym(...)ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Truskawki podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i będą miękkie. Ryż podawać na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów. Smacznego
Obiad gotowyZdrowy, pożywny i zdrowy koktajl. Idealne orzeźwienie na letnie upały. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 3 szklanki (750 ml) Składniki: 500 g truskawek 1 łyżka cukru 200 g kefiru Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Krok po kroku(...)Obrać truskawki 2. Zmiksować wszystkie składniki Pobierz wersję do druku: Pobierz Koktajl truskawkowy (na kefirze) Artykuł Koktajl truskawkowy (na kefirze) pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plnapój migdałowy. Fakt, w głowie miałam jeszcze prostszą drogę - mleko, ale to akurat wyszło ;) Tak oto ugotowałam kuleczki tapioki w mleku migdałowym, a wystudzony pudding podałam z musem z truskawek. Pyszne ! Składniki: 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki 1 szklanka rozmrożonych truskawek, lub 1,5 szklanki świeżych owoców 3 łyżeczki cukru trzcinowego Wykonanie: Kuleczki tapioki(...)czasie garnek z tapioką ustawić na małym palniku i gotować kuleczki aż, nabiorą perlistego koloru, czyli około 12-15 minut. Ugotowaną tapiokę odstawić do ostygnięcia. Rozmrożone lub świeże truskawki dosłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować na gładki mus. Pudding z tapioki przełożyć do słoiczków/pucharków. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy. Deser podawać od razu lub wstawić do lodówki. Smacznego
kolorowotorcikowoporcji Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy całość do 40 stopni, usuwamy(...)kwiaty, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 h 2. Granita - truskawki oczyszczamy i pozbywamy szypułek, dodajemy do blendera z wodą, sokiem i syropem, miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu
Słodki KompromisSłodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego(...)tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą. Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 sok z 1 cytryny 2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy Przygotowanie: 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem
Słodki KompromisLato w środku zimy? Słoneczne powitanie nowego roku? Taaak, to możliwe i do tego pysznie smakuje! Najlepszy jest oczywiście latem, bo pachnie świeżymi truskawkami, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Tym sposobem cieszymy się takimi napitkami przez cały rok! Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 1/2 melona 500 g truskawek (mogą być mrożone) kilka listków mięty ewentualnie coś do rozcieńczenia, jeżeli całość będzie(...)gęsta (woda, sok, wermut, mleko roślinne itp) Melona myjemy, przekrawamy i wydrążamy nasiona. Owoc obieramy ze skórki i kroimy go w kostkę. Umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy truskawki (u mnie mrożone, ale możecie też dodać np mrożone owoce leśne). Całość miksujemy – jeżeli konsystencja okaze się za gęsta dodajcie trochę wody lub wermutu
Szybko Tanio Smaczniemikołajki odwiedziła nas truskawkowa armia. Trzeba przyznać, że zrobiła duże wrażenie! Składniki: • truskawki • 1/2 szklanki śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru • posypka czekoladowa Wykonanie: • Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. • Z truskawek odciąć czubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce
To co kochamPonieważ pojawiły się już pierwsze truskawki, które smakują jak prawdziwe, to koniecznie musiałam je wykorzystać do tortu na Dzień Matki . Tort jest prosty, szybki i bardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone(...)śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać
To co kocham