Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego(...)tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą. Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego 1:1 sok z 1 cytryny 2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy Przygotowanie: 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem
Słodki KompromisLato w środku zimy? Słoneczne powitanie nowego roku? Taaak, to możliwe i do tego pysznie smakuje! Najlepszy jest oczywiście latem, bo pachnie świeżymi truskawkami, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Tym sposobem cieszymy się takimi napitkami przez cały rok! Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 1/2 melona 500 g truskawek (mogą być mrożone) kilka listków mięty ewentualnie coś do rozcieńczenia, jeżeli całość będzie(...)gęsta (woda, sok, wermut, mleko roślinne itp) Melona myjemy, przekrawamy i wydrążamy nasiona. Owoc obieramy ze skórki i kroimy go w kostkę. Umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy truskawki (u mnie mrożone, ale możecie też dodać np mrożone owoce leśne). Całość miksujemy – jeżeli konsystencja okaze się za gęsta dodajcie trochę wody lub wermutu
Szybko Tanio Smaczniemikołajki odwiedziła nas truskawkowa armia. Trzeba przyznać, że zrobiła duże wrażenie! Składniki: • truskawki • 1/2 szklanki śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru • posypka czekoladowa Wykonanie: • Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. • Z truskawek odciąć czubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce
To co kochamPonieważ pojawiły się już pierwsze truskawki, które smakują jak prawdziwe, to koniecznie musiałam je wykorzystać do tortu na Dzień Matki . Tort jest prosty, szybki i bardzo smaczny… no bo kto nie lubi tiramisu? Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone(...)śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać
To co kochamKruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie(...)serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego • 200 g mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać. • Dorzucić pokrojone miękkie masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć
To co kochamprzekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze. • Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. • Kromki przeciąć po przekątnej i ułożyć(...)talerzu. • Każdą truskawkę pokroić na plasterki i ułożyć je na tostach. • Truskawki polać płynnym miodem
To co kochamśrodku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek – 250 ml • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu(...)Krem • 500 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1/2 kg truskawek Wykonanie: Blaty bezowe • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Upiekłam dwa blaty na kratce
To co kochamBardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku(...)puszystą masę. • Dodawać po jednym jajku na przemian z przesianą mąką z proszkiem i serem. • Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Truskawki powciskać w ciasto miejscem po szypułce do dołu. • Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamswoją grudkowość, co dodaje mu charakteru. Niestandardowy spód z płatków kukurydzianych i migdałowych chrupie podczas jedzenia tworząc zdrową, bezglutenową kruszonkę. Kropka nad i to truskawki w winnej galaretce, a więc tylko dla dorosłych. Oczywiście można przygotować zwykłą, słodką galaretkę, ale miało być niestandardowo! Smaku nie da się opisać, należy więc przygotować sobie(...)Sernik • 2 litry mleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem
To co kochammiesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz zrobić, to będziecie delektować się jej smakiem zaraz po wakacjach. Wyobraźcie sobie teraz chłodne jesienne wieczory i aromat truskawek w rozgrzewającym trunku. Mniam… Przepis na tę nalewkę wykorzystałam z książki „Złota Księga Nalewek”. Składniki: • 2 kg truskawek • 1 litr wódki • 300 g cukru(...)łyżki miodu płynnego • kawałek kory cynamonu 5-7 cm • 5 goździków • 4 ziarenka pieprzu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół i zalać wódką w dużym słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając słojem. • Po tygodniu dodać cynamon, goździki, pieprz i gałkę
To co kochamRyż z jabłkami to wszystkim znany klasyk, ale czy ktoś z Was jadł z jabłkami i truskawkami? Mnie udało się niedawno przygotować takie słodkie danie, które okazało się bardzo smaczne. Klasyk po liftingu jest lepszy od oryginału, a po wystudzeniu pięknie się kroi. Smakuje na ciepło i na zimno(...)najlepiej z gęstą, kwaśną śmietaną. Składniki: • 1,5 szklanki ryżu • 1 kg jabłek • 0,5 kg truskawek • 2 łyżki cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. • Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier i smażyć ok. 5 minut. • Na koniec dodać cynamon
To co kochamTruskawki w tym roku smakowo mi nie odpowiadają. Nie trafiłam jeszcze na takie prawdziwe, słodkie i pachnące, jak zawsze o tej porze. Kupowałam z różnych źródeł, ale zawsze tak samo smakują, a na drugi dzień już praktycznie nie nadają się do jedzenia. Ostatnio kupiłam nawet takie małe i brzydkie licząc(...)dosładzałam, ale można dodać łyżkę miodu lub jak kto woli cukru. W sam raz na dzisiejszy upał w trakcie oglądania meczu. Składniki: • 1 szklanka truskawek • garść borówki amerykańskiej mrożonej • kilka liści mięty • 1 szklanka mleka migdałowego Wykonanie: • Zmiksować mleko migdałowe z truskawkami i liśćmi mięty. • Na koniec wrzucić zamrożoną borówkę amerykańską
To co kochamrazem mieliśmy ochotę na słodkie śniadanie. Tylko przed pracą warto zjeść coś kalorycznego i dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki(...)łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty) 200 g truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem
Ania i Marcin gotująszybko, chociaż przepis może wydawać się skomplikowany i długi, ale naprawdę taki nie jest. Do przygotowania go użyłam produktów marki Delecta. Ich galaretka jest naprawdę świetna i szybko gęstnieje. Truskawki użyte do ciasta mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Truskawkowa rozkosz CIASTO 1 kostka margaryny 7 żółtek 25 dag cukru cukier wanilinowy 25 dag mąki kilka kropel aromatu pomarańczowego(...)Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta PIANA 7 białek 30 dag cukru pudru MASA TRUSKAWKOWA 70 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta 1 litr śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Biszkopt kakaowy z truskawkami BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA ŚMIETANOWA 1/2 l śmietany kremówki 30% śmietana Śnieżka(...)śmietanki fix 3 łyżki żelatyny DODATKOWO 30 dag truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, następnie dodać żółtka. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej. Piec około 25 min w 180st. MASA: Śmietanę ubić, dodać Śnieżkę, fixy oraz żelatynę przygotowaną według przepisu
Gotuję Testuję