Przepyszny, delikatny sernik na serkach homogenizowanych, z dodatkiem biszkoptów bezglutenowych Nutrifree, z truskawkami i galaretkę. Prosty do wykonania i co najważniejsze przy aurze na zewnątrz - bez konieczności użycia piekarnika :) Inspiracja z bloga Moje Wypieki. Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów Savoiardi Nutrifree 700 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 'Danio') 250 ml śmietanki 30% schłodzonej 4 łyżki cukru(...)pudru 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) 200 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuść w 400 g wrzątku i odstaw do wystudzenia. Biszkopty wyłóż na dno tortownicy lub blaszki z odpinaną obręczą. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj
Kuchnia bezglutenowamoich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem(...)zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Nowy post Tort biała czekolada z truskawką pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i RumieńceJuż w tym roku może się nie udać nastawić taką naleweczkę choć jeszcze truskawki się pojawią więc zachęcam do zrobienia jak nie w tym to w przyszłym roku. Ja truskawki ze śmietaną uwielbiam a zatrzymany smak w nalewce jest bardzo ciekawy i smakuje ona wybornie. Polecam gorąco. Śmietana się nie waży i nie fermentuje - ja takie obawy miałam na początku(...)nawet jak stoi w bardzo ciepłym pomieszczeniu. "Truskawki w śmietanie" - nalewka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznalazłam tutaj . Głównym elementem robienia pralinek jest... cierpliwość. Trzeba poczekać aż czekolada stężeje, a potem znów stężeje i jeszcze raz, ale warto. Proporcje na 15 pralinek. 100 gram truskawek 50 gram białej czekolady 1 łyżka cukru 100 gram czekolady deserowej 1 łyżka śmietanki 30% Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladą pomalować(...)minutach wyciągnąć i pomalować brzegi foremek - czekolada powinna być już odpowiednio gęsta, aby trzymać się na brzegach foremek. Ponownie włożyć do lodówki na 10-15 minut. W międzyczasie truskawki przetrzeć blenderem. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. Zasmażać je do odparowania soku, około 10 minut. Białą czekoladę podzielić na kostki i zalać w kubku śmietanką. Całość wstawić
Czerwony GupikPralinki z musem truskawkowym w białej i różowej czekoladzie. Jeszcze pyszniejsze niż poprzednie. Dochodzę do wprawy. 100 gram białej czekolady 1/5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 100 gram truskawek 1 łyżka cukru Czekoladę podzielić na 2 części i każdą z nich rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnym kubeczku. Do jednej dodać barwnik i wymieszać aż czekolada będzie jednolicie różowa. Pomalować(...)formę wstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę pozostawić do stężenia. Jakby nie chciała tężeć można wstawić na 5 minut do lodówki. W międzyczasie umyć i odszypułkować truskawki. Przetrzeć blenderem na jednolitą masę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i zasmażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy. Ostudzić. Lekko stężałą czekoladą posmarować boki
Czerwony GupikSezon truskawkowy w pełni,a zatem prosty, szybki i słodki koktajl truskawkowy. Doskonały na każdą porę dnia. Proporcje na jeden spory kubeczek. 2/3 szklanki truskawek 1 banan 150 gram jogurtu naturalnego Truskawki przetrzeć blenderem w wysokim naczyniu lub w mikserze. Banana pokroić na kawałki. Do truskawek dodać jogurt i banana i wszystko przetrzeć na jednolitą masę. Podawać w wysokiej
Czerwony Gupikwiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca woda 100-120 ml herbata truskawkowa bardzo słodka Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam(...)piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym. Truskawki kroję na małą kostkę. Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam
Kuchnia Vikiburgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie składniki i upiec później na grillu. Na orzeźwienie zaś proponuję sezonową lemoniadę z miętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej(...)miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj
Food Squareletnie orzeźwienie i na nawodnienie organizmu mieszanka truskawek i zielonej herbaty to idealna mieszanka. Lekko wytrawna i pachnąca truskawkami lemoniada jest znakomitym napojem na letnie dni, polecam. Lemoniada z truskawkami i zieloną herbatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePożywny, pyszny i zdrowy, koktajl owsiany z truskawek, ananasa i banana. Z dodatkiem nasion chia i błonnika jabłkowego. Zasyci i zaspokoi "małego głoda" :) Polecam, małym i dużym :) 70 dag truskawek 1 dojrzały banan ½ ananasa 750 ml napoju owsianego ( bez cukru) kupisz KLIK 1 łyżka chia kupisz KLIK 1 łyżka błonnika jabłkowego kupisz KLIK Nasionka(...)chia namoczyłam w części napoju, odstawiłam na godzinę. Truskawki umyłam, odcięłam szypułki, przełożyłam do dzbanka. Dodałam kawałki banana i pokrojonego na kawałki ananasa. Wlałam napój owsiany, ten z namoczonymi nasionkami również. Całość dokładnie zblenderowałam. Na koniec dodałam błonnik jabłkowy i wymieszałam
Takie tam pichcenieOwoce zapiekane pod owsianą kruszonką to pomysł na szybką, prostą i bardzo zdrową przekąskę na słodko. Do tego przepisu możecie wykorzystać różne owoce, np. jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie czy wiśnie. Warto pomieszać owoce, aby danie było lekko słodko-kwaśne. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych* 0,5 szklanki wiórków kokosowych 200 g borówek(...)truskawek 3 brzoskwinie 4 łyżki płynnego miodu 50 g roztopionego masła *płatki jaglane możecie zastąpić płatkami owsianymi Duże truskawki przekroić na pół. Brzoskwinie pozbawić pestki i pokroić w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać owoce. Wymieszać. Polać 2 łyżkami miodu. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe, 2 łyżki miodu i roztopione masło. Przygotowaną kruszonkę przełożyć
UgotowaćTruskawkowy sezon wciąż trwa. Ostatnio truskawki poszły do tarty , która długo u Nas nie stała. Ledwo się schłodziła, a już została zjedzona cała. Dziś poszłam w stronę koktajlu, a konkretnie połączyłam je z kremem czekoladowym. Ciekawy miks, na poprawę humoru lub schłodzenia się na lato. Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można(...)mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób przygotowania Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem czekoladowy i wszystko razem wymieszać. Dorzucić kilka kostek lodu i można delektować się czekoladowym koktajlem w upalne dni. Smacznego
Pink Envelopesojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny Dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy(...)przygotowania sosu. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę i sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
My Culinary Artopcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor(...)malaksera i zmiksowałam, a potem dałam do nowej miski. :) Gotowe ciasto odstaw na 15-30 minut, aby odpoczęło. Twaróg utrzyj łyżką lub blenderem z cukrem waniliowym i śmietaną. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w plasterki. Naleśniki smaż na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu przed pierwszym wylaniem ciasta. Nalewaj po 1 niepełną chochlę i smaż
Anioszek w kuchnipożegnanie truskawek przygotowałam kolejne domowe lody. Chyba nigdy dotąd nie miałam ich tyle w zamrażarce, co w tym roku. Czasem sama sobie się dziwię, że poprzednie lata przygotowywałam je sporadycznie, bazując głównie na kupowanych w sklepie. I znowu będę Was namawiać: nie kupujcie, róbcie sami, to proste! Jasne, wiem, są lody, dla których warto zgrzeszyć. Sama to robię ;) Kiedy jednak(...)czas na zamrożenie :) Dzisiaj lody na bazie mleczka kokosowego. Poprzednio robiłam je z naturalnego jogurtu z dodatkiem wanilii , też były pyszne :) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru truskawki Mleko kokosowe wymieszać z cukrem - powinien się w nim dobrze rozpuścić. Truskawki dobrze wypłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pognieść lekko widelcem, wlać mleko kokosowe z cukrem i bardzo delikatnie wymieszać
Codzienna kuchnia niecodzienna