mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 3 płatki żelatyny 3 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo: truskawki cukier puder/zmielony ksylitol Wykonanie: szpinak ułożyć na sitku do rozmrożenia. Rozmrożony dokładnie odcisnąć z wody. Zblendować z olejem na mus. Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie(...)żelatynę. Na koniec na małych obrotach miksera wmieszaj ubitą kremówkę przygotowany krem rozsmaruj na rozwiniętej roladzie. Część kremu zostaw na wykończenie góry ciasta. W dwóch rzędach rozłóż umyte, odszypułkowane truskawki i zroluj roladę. Zawiń folię spożywczą, by trzymała kształt i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem górę rolady posmaruj pozostałym kremem i udekoruj truskawkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy sezon na jakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście. A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco(...)upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)Składniki: ciasto: ▸ 400 g mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 2 jaja ▸ 140 g masła+50 g słodzika/cukru ▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie! Sezon truskawkowy powoli sie kończy... Udało mi się w ubiegły weekend upiec roladę z truskawkami - robi się dość szybko i naprawdę świetnie smakuje. Do przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego(...)mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez
Kuchnia domowa Animuffinach, zresztą przygotowanie również jest podobne. Ostatnio z braku zwykłego jogurtu (miałam resztę) dałam jogurt grecki wymieszany z maślanką i również wyszło idealne. Dzisiejsza wersja jest z truskawkami, wszak sezon na nie cały czas w pełni. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.: 37,5x24,5cm Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu(...)duże jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 2/3 szklanki oleju - 1/4 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki sody - 2 czubate (lub 3 płaskie) łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 500g truskawek - płatki migdałów do obsypania (nie trzeba) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g ksylitolu lub cukru - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 czubata łyżka ksylitolu
Smaczne Zdrowestracony ;) Rozjaśnia mój przyćmiony z rana umysł na cały dzień. Teraz to można zacząć nowy dzień z małym przylepcem u nogi ;) Wracając z zakupów mijam przydrożne stoiska z ostatnimi truskawkami. Szybko w tym roku się zaczęły, i szybko skończyły. Dlatego kupuję ostatnią kobiałkę by rozkoszować się jeszcze smakiem początku lata i z przeznaczeniem na jakieś ciasto. M na szczęście zażyczył(...)mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Wówczas dodać żółtka. Wymieszać i na koniec wsypywać partiami
My simple kitchenkokosowego w temperaturze pokojowej Masa serowa: 500 g serka twarogowego naturalnego (jak Bieluch lub President Twaróg Delikatny Naturalny) 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego ok. 4 szklanki (600 g) truskawek 1/2 – 3/4 szklanki (100 g-150 g) ksylitolu 3 łyżki (30 g) żelatyny 1/3 szklanki (80 ml) gorącej wody Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka(...)wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez
Fitsweet.mesoli – 125 g masła Krem – 2 żółtka – 4 łyżki cukru – 1 cukier wanilinowy – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej. – ok. 30 dkg truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy(...)cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto na babeczki wykładamy kremem i układamy owoce. Artykuł Tartaletki z truskawkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECrumble to od czasów II Wojny Światowej jeden z ulubionych deserów Brytyjczyków. Pyszny, lekko kwaśny, "karmelizowany" rabarbar.... Soczyste truskawki prosto od teściowej... Orkiszowa, zarumieniona kruszonka... Na samą myśl cieknie mi ślinka. Składniki na 1 porcję: 70 g rabarbaru (ok. 2/3 łodygi) Garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru Trochę ponad 1/4 szkl. mąki(...)masła Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia. Roztapiamy masło i łączymy z mąką i słodzidłem na kruszonkę. Przekładamy na owoce. Pieczemy ok. 20 min w 190 stopniach (do zarumienienia
CzarnawisienkaPyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki. Składniki: 260 g mąki orkiszowej jasnej 150 g cukru/ksylitolu 4 jaja M 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukry waniliowego 400 g truskawek 400 g mango Wykonanie: truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!napiszę. Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :) Potrzebujemy: 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć 2 łyżki oleju kokosowego(...)sera z wiaderka 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie) Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą, wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy
MamaOskarkamigdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Jak zrobić ciasto z truskawkami? Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło można pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej zmiękło. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym
CiastkozercySezon na truskawki trwa, dlatego warto je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Na przykład przygotowując pyszny sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, taki sorbet truskawkowy sprawdzi się idealnie na upalne dni. Składniki: – 500g truskawek – 200ml wody – 150g cukru (u mnie ksylitol) Truskawki obieramy ze szypułek i myjemy. Przy pomocy Czytaj więcej → Artykuł SORBET TRUSKAWKOWY
greengoodiespierogi moim wnukom, jak myślicie jaka była reakcja? Oczy jak pięć złotych i uśmiech od ucha do ucha:) Już im nie przeszkadzało, że ze szpinakiem, a jeszcze jak z truskawkami i bitą śmietaną, to już pełnia szczęścia:). Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru(...)moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami, wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą pływać małe pierożki w rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić śmietanę każdy potrafi. Wszystko proste, prościej się nie da. Podam tylko przepis na ciasto, reszta w Waszych rękach! Ciasto na pierogi, różnie
Leśny ZakątekJaglane knedle z truskawkami to świetna propozycja nie tylko obiadowa, którą warto przygotować w sezonie truskawkowym, a jeśli tak jak ja, staniesz się ich fanem, to mam świetną informację, knedle możesz przygotować także z truskawek mrożonych, poza letnim sezonem Artykuł Jaglane knedle z truskawkami pochodzi z serwisu
NiePieprz.pl