truskawka - 16921 przepisów (strona:295/1129)

Truskawkowe smoothie bowl 110

wanilowych Takie smoothie będzie idealne jako deser w upalne dni, można taką miseczkę również zjeść na śniadanie i wzbogacić o owoce, płatki owsiane czy orzechy. Składniki: 1 szklanka zamrożonych truskawek* pół zamrożonego banana (opcjonalnie) 3 łyżki mleka roślinnego 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie(...)wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Wykonanie: Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy, mleko roślinne i zmiksować na kremową konsystencje (spróbować i w razie potrzeby posłodzić). Przelać do miski i udekorować np. granolą, lodami, orzechami. Od razu podawać. *Przed blendowaniem najlepiej odczekać kilkanaście minut, żeby truskawki lekko się rozmroziły

Healthy food explorer
kasza manna z musem truskawkowym 151

tłuszczu wyklucza tłusty nabiał, dlatego mój deser przygotowałam na chudym mleku. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w deserze znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.     składniki: 300 ml mleka 1 łyżka cukru 3 pełne łyżki kaszy manny 500 g truskawek  wykonanie: W garnku wymieszałam mleko, cukier i kaszę mannę. Powoli, cały czas mieszając(...)doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze 2-3 minuty. Kaszę przelałam do miseczek i odstawiłam do ostygnięcia. Umyte truskawki pozbawiłam szypułek i zagotowałam. Owoce gotowałam około 10 minut, następnie zblendowałam. Musem truskawkowym udekorowałam kaszę

babka w formie
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 259

sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być!  A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀  🍓🍓🍓  ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko  100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią na budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)łyżki cukru 200 g truskawek  Ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia. Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik stracciatella z truskawkami na zimno 164

letnie upały najlepszym deserem będzie ciasto bez pieczenia. Z racji tego, że uwielbiamy serniki, tym razem padło na sernik stracciatella z truskawkami. Jest pyszny, delikatny, z lekkim posmakiem mleka w proszku i wykończony orzeźwiającą galaretką. Spód: 250g herbatników 120g masła tabliczka gorzkiej czekolady Sernik: 1 kg serka z wiaderka 330 ml śmietanki 30% 1 szkl mleka w proszku 5 łyżek(...)cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1/3 szkl wody łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 galaretki truskawkowe ok 400 g truskawek Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce

Smakołyki Asi
Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką 157

Ucierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową   kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki(...)pszennej Warmińskiej 6 dag masła 82% 10 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny Kokosowa kruszonka: 7 łyżek mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru 1 pełna łyżka wiórek kokosowych 5 dag masła Wykonanie: Ciasto zaczynamy od przygotowania kruszonki: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy wiórki

Wanilia i Kardamon
TRUSKAWKOWA CHMURKA 177

były nie z pestkami i właśnie od tego pochodzi nazwa zemsta 😁😉🍒 SKŁADNIKI Biszkopt   4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody cukier waniliowy Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru łyżka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka(...)delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretka z truskawkami Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich truskawki. Tężejące wylewamy na biszkopt Bita śmietana Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy

RAROSSA
biszkopt budyniowy z truskawkami 155

wersji prostej, taniej, szybkiej. Ten przepis wspaniale nada się na wypadek niespodziewanych gości albo kiedy chce nam się ciasta a w domu nie ma wyszukanych składników. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców a wierzch dodatkowo posypać  kruszonką.  Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki zimnej wody 4 łyżki oleju łyżeczka(...)proszku do pieczenia 500 g truskawek łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.  Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką 145

przygotowania mojej - zdrowszej wersji tego wypieku. Dosypałam trochę mąki pełnoziarnistej, zrezygnowałam z mleka (bo mam w domu alergika), a masło zamieniłam na olej kokosowy i tak powstały pełne soczystych truskawek posypane aromatyczną kokosową kruszonką - pyszne buły.  Ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 30 g drożdży 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka białego cukru(...)godz Kruszonka: 4-5 łyżek mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki cukru trzcinowego Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z pozostałymi składnikami kruszonki. Dodatkowo: ok 1/2 kg truskawek 3-4 łyżki kaszy manny  Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części (mi wyszło 10 porcji). Formujemy okrągłe placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia i pozostawiamy

Cynamonowe szczęście
Kawa mrożona z lodami truskawkowymi 160

Składniki: 40 ml mocnej kawy (np. espresso lub kawa rozpuszczalna z 2 łyżeczek) 3 mocno czubate łyżeczki lodów truskawkowych 120 ml mleka bita śmietana do dekoracji 1-2 truskawki do dekoracji 1-2 kostki lodu zwykłego (z wody, wedle uznania) opcjonalnie kawałki czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do oprószenia bitej śmietany Do podania: wysoka szklanka słomka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)mrożoną kawę z lodami truskawkowymi: Zaparzyć kawę (espresso lub mocną rozpuszczalną), ostudzić do temperatury pokojowej, a po ostudzeniu można dodatkowo schłodzić ją w lodówce. Truskawki umyć, osuszyć. Zostawić je w całości wraz z szypułkami. Przygotować wysoką szklankę. Najpierw wrzucić na dno 3 mocno czubate łyżeczki lodów truskawkowych, następnie wlać ostudzoną kawę (espresso lub kawę rozpuszczalną), dodać 1-2 kostki lodu

Kulinarne Przeboje
sernik na zimno z musem truskawkowym 458

zimno przygotowałam tylko z lekkiego, domowego twarogu i  naturalnego, chudego jogurtu . Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, dlatego w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki. składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową(...)twarogu  (użyłam domowego ) 200 ml jogurtu naturalnego 1/2  szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam

babka w formie
Nalewka z truskawek 170

Składniki: 2 kg truskawek 800 ml spirytusu 96% 1000 ml wódki 1 kg cukru 1 litr wody sok z 3 cytryn Sposób wykonania: Truskawki myjemy, suszymy i odkrawamy szypułki.  Kroimy na połówki lub ćwiartki, wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką. Słój przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Po upływie 7 dniu zlewamy(...)słoja płyn a truskawki dokładnie wyciskamy przez ścierkę. Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego wlewamy sok z cytryny i studzimy. Po wystudzeniu syrop mieszamy z alkoholem. Nalewkę przelewamy do butelek filtrując ją przez wacik. Odstawiamy na 2-3 miesiące aby nabrała pełnego smaku

Qchnia po prostu
Beza Pavlova – tort bezowy z truskawkami 183

białek, o temp. pokojowej (z żółtek możecie wykonać zabajone – przepis już wkrótce!) – 280g drobnego cukru – 500 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej – 250g mascarpone – truskawki – listki mięty Nagrzewamy piekarnik na 120 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Na koniec piana ma być gęsta, sztywna i błyszcząca. Blachę(...)sztywno. Dodajemy do niej mascarpone i miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek. Całość przekładamy na bezę (wierzch bezy ma się zapaść). Dalej dekorujemy bezę pokrojonym w ćwiartki truskawkami i listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Beza Pavlova – tort bezowy z truskawkami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Tarta czekoladowa z truskawkami 121

zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki truskawek. Masa ze śmietany – żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą wodą, odrobinę. Woda ma tylko pomóc rozmieszać żelatynę. Odstawić, musi ostygnąć i delikatnie gęstnieć(...)Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać śmietanę na masę czekoladową. Obsypać potartą czekoladą. Udekorować truskawkami i listkami mięty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Ciasto pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Koktajl truskawkowy z domieszką procentów 92

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jest czerwiec - jest sezon na truskawki, czyli na ulubione koktajle. Z tej okazji postanowiliśmy stworzyć coś innego niż zwykle. Mowa tu o przepysznym koktajlu truskawkowym z domieszką procentów. Ciekawi jak smakuje? Koniecznie go przygotujcie i pochwalcie się nim na Instagramie . Koktajl truskawkowy z domieszką procentów SKŁADNIKI NA 1 DRINKA(...)truskawek - 1 łyżeczka soku z limonki - 1 łyżeczka cukru - 50 ml białego rumu - 3 kostki lodu - listek mięty Truskawki, cukier i sok z limonki dokładnie blendujemy, po czym dolewamy 50 ml białego rumu i wszystko mieszamy, najlepiej w shakerze. Całość przelewamy do szklanki, dorzucamy lód i na sam koniec zdobimy plasterkiem limonki i listkiem mięty. Jest pysznie i orzeźwiająco. Porcje

Związek na patelni
Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe 132

jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 40 ml wrzątku Mus truskawkowy: 320 g truskawek 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy cukier pominąć) 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Dodatkowo: 300 g herbatników 1/3 opakowania mini biszkopcików Andante 50 ml letniej(...)wody z cytryną Masa z mascarpone 1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok. 2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone) 3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna

Gotowanie...to proste !